Melissa (Roinita)

Uleiul esențial Melissa (Roinita), cunoscut și sub denumirea de ulei de balsam de lămâie, este utilizat în medicina tradițională pentru a trata o serie de probleme de sănătate, incluzând insomnia, anxietatea, migrenele, hipertensiunea, diabetul, herpesul și demența. Acest ulei esential parfumat poate fi aplicat topic, luat intern sau difuzat la domiciliu.

Roinita-Melissa-oficinalis-767x1024

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiului esențiale de melissa este capacitatea sa de a trata raceli sau infectii cu virusul herpes simplex 1 și 2, în mod natural și fără necesitatea unor antibiotice, care pot duce la creșterea tulpinilor bacteriene rezistente în organism. Proprietățile sale antivirale și antimicrobiene sunt doar câteva dintre calitățile potențiale și terapeutice ale acestui ulei esențial.

11 Beneficiile uleiului esențial Melissa

 

 1. Imbunatateste simptomele bolii Alzheimer

Melissa este probabil cea mai studiată dintre uleiurile esențiale pentru capacitatea sa de a servi ca tratament natural pentru Alzheimer, și este foarte probabil unul dintre cele mai eficiente. Oamenii de știință de la Newcastle General Hospital din cadrul Institutului pentru îmbătrânire și sănătate au efectuat un studiu controlat placebo pentru a determina valoarea uleiului esențial de melissa in cadrul agitației aparute la persoanele cu demență severă, care este o problemă frecventă și majoră de gestionare, în special pentru pacienții cu insuficiență cognitivă severă. Șaptezeci și doi de pacienți cu agitație clinic semnificativă în contextul demenței severe au fost repartizați aleatoriu în grupul tratat cu ulei esențial Melissa sau cu placebo.

Cercetatorii au descoperit ca 60 la suta din grupul de ulei melissa si 14 la suta din grupul tratat cu placebo au experimentat o reducere de 30 la suta a scorurilor de agitare. A existat o ameliorare generală a agitației la 35% dintre pacienții care au primit ulei de melissa și 11% la cei tratați cu placebo, sugerând că, calitatea vieții a fost îmbunătățită semnificativ cu tratamentul cu ulei esențial.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12143909

Totuși un studiu din 2011, care a urmat după cel de mai sus, a evidențiat faptul că uleiul esențial de roiniță, un are impact mai mare asupra simptimelor de agitație comparativ cu medicația placebo. Cercetările sunt controversate dar se pare că uleiul esențial de roiniță acționează la fel de bine ca medicația în unele cazuri.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335973

 

 1. Are activitate anti-inflamatorie

Cercetările au arătat că uleiul melissa poate fi utilizat pentru tratarea diferitelor boli asociate cu inflamația și durerea. Un studiu din 2013, publicat în „Advances in Pharmacological Science”, a investigat proprietățile antiinflamatorii ale uleiului esențial de melissa prin tratarea edemului experimental de traumă a labei din spate la șobolani. Proprietățile antiinflamatorii ale administrării orale a uleiului de melissa au arătat o reducere și inhibare semnificativă a edemului. Rezultatele acestui studiu și multe altele sugerează că uleiul de melissa poate fi administrat intern sau aplicat local, pentru a reduce edemul și a ușura durerea datorită activității sale antiinflamatorii.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24381585

 

 1. Previne și tratează infecțiile

După cum mulți dintre noi știu deja, utilizarea pe scară largă a agenților antimicrobieni provoacă tulpini bacteriene rezistente, care pot compromite serios eficacitatea tratamentului antibiotic datorită acestei rezistențe la antibiotice. Cercetările sugerează că utilizarea medicamentelor extrase din plante ar putea constitui o măsură de precauție pentru a preveni dezvoltarea rezistenței la antibiotice sintetice care sunt asociate cu eșecuri terapeutice. Uleiul de Melissa a fost evaluat de cercetători pentru capacitatea sa de a opri infecțiile bacteriene. Compușii cei mai importanți identificați în uleiul de melissa, care sunt bine cunoscuți pentru efectele lor antimicrobiene, sunt citralul, citronelalul și trans-cariofililena. Un studiu din 2008 a arătat că uleiul de melissa prezintă un grad mai ridicat de activitate antibacteriană decât uleiul de lavandă împotriva tulpinilor bacteriene gram-pozitive, inclusiv candida.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20201279

 

 1. Are efecte hipoglicemiante

Studiile sugerează că uleiul de melissa este un agent hipoglicemic și antidiabetic eficient, probabil datorită absorbției crescute a glucozei și a metabolizării în ficat, împreună cu țesutul adipos și inhibarea gluconeogenezei în ficat. Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție din 2010 a constatat că atunci când la soarecii le-au fost administrat ulei esențial de melissa timp de șase săptămâni, au arătat scăderea semnificativă a nivelului glucozei din sânge, toleranța îmbunătățită la glucoză și nivelurile serice de insulină semnificativ mai mari comparativ cu grupul martor, prin urmare reduce simptomele diabetului.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20487577

 

 1. Promovează sănătatea pielii

Uleiul de Melissa este utilizat pentru tratarea naturală a eczemelor, acneei și rănilor minore, având proprietăți antibacteriene și antifungice. În studiile care implică utilizarea locală a uleiului de melissa, timpul de vindecare a fost mai bun în grupurile tratate cu ulei de melissa. Este suficient de blând pentru a se aplica direct pe piele și ajută la înlăturarea afectiunilor pielii cauzate de bacterii sau ciuperci.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/

 1. Tratamentul herpesului și al altor infectii virale

Melissa este eficientă in combaterea virușilor din familia virusului herpesului. Acesta poate fi utilizat pentru a inhiba răspândirea infecțiilor virale, care pot fi utile în special persoanelor care au dezvoltat o rezistență la agenții antivirali frecvent utilizați. Un studiu din 2008 publicat în Phytomedicine a constatat că, concentrațiile mai mari de ulei esențial de Melissa aproape au desființat virusul herpes simplex de tip 1 și 2 complet când a fost testat pe celule renale de maimuță utilizând un test de reducere a plăgii. Cercetatorii sugereaza ca uleiul de melissa serveste ca un tratament topic adecvat pentru a scapa de herpes deoarece are efecte antivirale si este capabil sa penetreze pielea datorita naturii sale lipofile.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18693101

 

 1. Serveste ca potential agent anti-tumoral

Un studiu din 2004 a constatat că uleiul esențial de melissa are potențial ca agent anti-tumoral, după cum reiese din reducerea numărului de linii celulare de cancer uman atunci când este evaluat într-un studiu in vitro. Un alt studiu, realizat în 2014 și publicat în Cancer Investigation, a constatat că uleiul de melissa poate avea potențial pentru tratamentul glioblastomului multiform (GBM), tumori care apar din țesutul suportiv al creierului. Studiul a investigat activitatea uleiului esențial de melissa și a citralului său component principal în liniile celulare GBM. Ambele ulei de melissa și citral au scăzut viabilitatea și apoptoza indusă de celule GBM cu efectele lor antioxidante, demonstrând potențialul său ca tratament natural al cancerului.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15142347

https://www.researchgate.net/publication/261762686_Apoptosis-Inducing_Effects_of_Melissa_officinalis_L_Essential_Oil_in_Glioblastoma_Multiforme_Cells

 

 1. Îmbunătățește dispoziția și lupta împotriva depresiei

Uleiul esențial de Melissa are proprietăți antidepresive, hipnotice și sedative și poate crea un sentiment de pace și căldură. Poate promova echilibrul emoțional. Un studiu realizat la Universitatea din Melbourne, efectuat în 2013, a constatat că efectele uleiului esențial de melissa au fost demonstrate pentru a ajuta la ameliorarea anxietății, depresiei, neuroprotectivității și cunoașterii. Uleiul de Melissa a demonstrat, de asemenea, că moduleaza starea de spirit și performanța cognitivă la voluntarii tineri sănătoși, care nu au raportat efecte secundare sau simptome de toxicitate. Chiar și la dozele cele mai scăzute, „calmul” auto-evaluat a fost crescut cu tratamentul cu ulei de melissa, făcându-l un ulei esențial pentru depresie.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12062586/

 

 1. Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute

Uleiul de Melissa ajuta la reducerea valorilor tensiunii arteriale datorită proprietăților sale hipotensive, antihiperlipidemice, antiaritmice, neuroprotectoare și hepatoprotectoare. Un studiu pe animalele din 2015 publicat în Cercetarea în Medicina Cardiovasculară a constatat că uleiul esențial de melissa este asociat cu modificări semnificative ale electrocardiogramei la șobolani. Electrocardiograma este un test care este folosit pentru a verifica problemele legate de activitatea electrică a inimii.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26396973

 

Un alt studiu pe animale, realizat în 2016, a constatat că uleiul de melissa reduce frecvența cardiacă a șobolanilor răniți și crește rezistența inimii la leziuni.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26457827

 

 1. Reduce nivelul trigliceridelor

Un studiu publicat în 2012 în Journal of Nutrition sugerează că ingerarea uleiului de melissa ar putea avea efecte metabolice benefice. Când este utilizat pe șoareci, uleiul de melisă a încetinit sinteza acizilor grasi (un proces care creează acumularea de grasime în organism), ceea ce a redus nivelul trigliceridelor. Un alt studiu, realizat în 2009, a constatat că uleiul de melissa conține alcaloizi fenolici care se numără printre proprietățile care pot inhiba sinteza colesterolului și pot conduce la scăderea nivelului de colesterol, al lipidelor și al peroxidării lipidelor în țesutul hepatic.

http://jn.nutrition.org/content/142/3/432.long

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103723/

 

 1. Îmbunătățește simptomele pre-menstruale și menstruale

Un studiu din 2015 publicat în studiile Nursing and Mowifery a evaluat efectul capsulelor de ulei esențial melissa asupra intensității simptomelor PMS. O sută de fete de liceu au participat la un studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo. Participanții la grupul de intervenție au primit o capsulă cu 1200 miligrame de ulei de melisă de la prima la ultima zi a ciclului lor menstrual timp de trei cicluri consecutive. Cel de-al doilea grup a primit placebo. Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a simptomelor PMS pentru grupul de intervenție, sugerând că uleiul de melissa este eficient în reducerea simptomelor PMS.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26339667

 

Cum se utilizează ulei esențial de Melissa

melissa-essential-oil

 • Uleiul de Melissa este unul dintre cele mai costisitoare uleiuri esentiale, dar merita banii. Nu vă lăsați păcăliți de produsele mai ieftine; cea mai înaltă calitate, 100 procente pură, sticle de 5 mililitri de ulei de melissă variază de la 75 la 150 de dolari. Asigurați-vă că citiți cu atenție eticheta și cumpărați doar ulei de melissa (sau orice ulei esențial) de la o companie de încredere și reputație. Acest lucru este deosebit de important dacă intenționați să folosiți uleiul intern.

 

 • Uleiul esential de Melissa poate fi difuzat la domiciliu sau in birou, aplicat local si luat intern. Pentru persoanele cu piele sensibilă, utilizați un ulei cărăuș înainte de a utiliza ulei de melissa pe piele. Pentru uz intern, începeți cu cantități foarte mici – una până la două picături – și dacă intenționați să luați intern ulei pe bază de ulei esențial de melissa pentru o perioadă mai lungă de timp, faceți-o sub îngrijirea medicului.

 

 

Iată câteva modalități ușoare de utilizare a uleiului esențial de melissa la domiciliu:

 • Pentru a îmbunătăți simptomele de demență, ulei esențial difuzat cu melissa zilnic sau inspirați-l direct din sticlă.
 • Pentru tratarea afecțiunilor cutanate, cum ar fi eczemă, utilizați cinci picături diluate în ulei cărăuș, în special pentru utilizare pe față. Alternativ, puteți adăuga cinci picături într-o cremă sau o sticlă de pulverizare cu apă și aplicati pe față.
 • Pentru a trata herpesul, aplicați două până la trei picături diluate de Melissa local în zona afectată.
 • Pentru hipoglicemie, luați câteva picături intern, pe lângă dieta hipoglicemică.
 • Pentru a combate sentimentele de depresie și anxietate, difuzați sau aplicați ulei esențial de melissa topical la încheieturile mâinii, spatele gâtului și urechilor.
 • Pentru a scăpa de vertij și nervozitate, aplicați două până la trei picături topice pe spatele gâtului sau urechilor pentru a atenua nervozitatea, greața, vărsăturile și amețelile. Uleiul de Melissa poate fi, de asemenea, luat intern prin adăugarea unei picături în apă sau ceai.
 • Pentru a ajuta la ameliorarea hipertensiunii arteriale, aplicați topic pieptului sau spatelui gâtului sau luați una sau două picături interne.

 

 

 

Precauții pentru uleiurile esențiale de Melissa

Evitați utilizarea în timpul sarcinii. Dacă utilizați melissa pe pielea sensibilă, diluați-o cu un ulei de transport (cum ar fi ulei de nucă de cocos sau jojoba) înainte de aplicare.

 Dacă v-ați convins că aceste uleiuri merită sa facă parte din viața dumneavoastră, vă sfătuiesc să profitați de prețurile de consultant.  Ca și wellness advocate, vă pot îndruma să pășiți în lumea uleiurilor. Puteți trece la pasul următor aici, sau mă puteți contacta aici.

SURSA:

https://draxe.com/melissa-essential-oil/

Sanatate din plin!

Biblia si uleiurile esentiale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s