Rozmarin

ULEIUL ESENTIAL DE ROZMARIN

Rozmarinurosemary-15mll face parte din familia mentei împreună cu busuiocul. Ceaiul facut din frunzele de rozmarin era folosit in trecut pentru a îmbunătăți memoria, a calma nervii iar frunzele sunt folosite în parfumuri și în bucătărie. Din 1854 rozmarinul era folosit ca simbol al memoriei, în ocazii speciale precum nunta și înmormântarea, inclusiv ca element decorativ pentru mirese. Shakespeare a făcut referire la rozmarin în Hamlet unde Ophelia, împodobită cu flori, spune ca „există rozmarin, pentru aducere aminte”.

Considerat sacru de catre greci, romani si egipteni, rozmarinul este mai mult decât o planta aromatica, care da si un gust bun cartofilor. Este una din cele mai puternice condimente si uleiuri esențiale din lume.

Nativ din zona Mediteranei, este cel mai cunoscut pentru:

 • Îmbunătățirea memoriei
 • Reduce simptomatologia articulară și musculară
 • Recent a fost început să fie utilizat ca ingredient principal în multe produse pentru piele și păr

Profil nutritional

Are un scor antioxidant de 3300 pe scara ORAC, avand aceeași valoare ca și fructele goji. Componentul chimic principal este carnasol, cunoscut ca având proprietăți anti-cancer și anti-inflamator. Conform unui studiu publicat recent in revista Cancer Letters “ carnasolul a fost evaluat pentru proprietățile anti-cancer în cancerul de prostată, sân, piele, leucemie și de colon cu rezultate promitatoare”

De asemenea carnasolul reduce inflamația și mai are următoarele proprietăți:

 • Echilibreaza nivelul de estrogeni și androgeni din organism
 • Reduce DHT (dihidroxitestosteron) îmbunătățind astfel creșterea părului și sănătatea prostatei
 • Reduce riscul de cancer
 • Ajută la vindecarea tesutului nervos
Compusi Categorie Procent
1,8 cineole oxide 44%
Alpha-pinene monoterpene 13%
Camphor ketone 12%
Beta-pinene monoterpene 11%

 

1,8-сineol (denumit în continuare eucalyptol) este un oxid remarcabil cu proprietăţi terapeutice puternice, care au fost bine cercetate. Acesta sa dovedit a fi foarte benefic în timpul sezonului rece si gripa. Atunci când vă difuza uleiuri bogate in 1,8-сineol, se poate reduce numărul de microbii din aer. Uleiuri bogate in 1,8-сineol pot calma, de asemenea, dureri musculare (ajuta pentru infectii ale sinusurilor), spasme şi tuse.

Sato K, Krist S, Buchbauer G (2007) Antimicrobial effect of vapours of geraniol, (R)-(-)-linalool, terpineol, gamma-terpinene and 1,8-cineole on airborne microbes using an airwasher. Flavour & Fragrance Journal 22:435-43.

Santos FA, Rao VS (2000) Antiinflammatory and antinociceptive effects of 1,8-cineole a terpenoid oxide present in many plant essential oils. Phytotherapy Research 14:240-24

Camfor este o cetonă care a fost folosita ca o substanţă terapeutica în culturile antice şi a fost descrisă în literatura de Ayurveda ca fiind eficientă împotriva febrei. Atunci când este utilizată local, se produce o senzatie de răcire sau de încălzire, şi acţionează ca un ușor anestezic local şi anti-microbian. Camfor este un ingredient activ (împreună cu mentol) în produsele comune folosite pentru inhalații. De asemenea, este folosit ca un supresor al tusei şi ca un decongestionant. Camfor este toxic în doze mari şi ar trebui să fie utilizat cu grijă în jurul copiilor mici.

Martin D, Valdez J, Boren J, Mayersohn M (Oct 2004). “Dermal absorption of camphor, menthol, and methyl salicylate in humans”. Journal of Clinical Pharmacology. 44 (10): 1151–7. 

Green, B. G. (1990). “Sensory characteristics of camphor”. The Journal of Investigative Dermatology. 94 (5): 662–6.

Mann JC, Hobbs JB, Banthorpe DV, Harborne JB (1994). Natural products: their chemistry and biological significance. Harlow, Essex, England: Longman Scientific & Technical. pp. 309–11

Siguranță: de evitat sau se utilizează în cantitate mică în perioada sarcinii. Nu se folosește în caz de hipertensiune arterială sau în caz de epilepsie. (sursa Modern Essential)

Conform studiilor are o toxicitate selectiva pentru celulele canceroase versus non-canceroase si este bine tolerat de animale. Pe langa aceste beneficii mai este folosit si pentru

 1. Creșterea părului: cand este aplicat pe scalp ajuta la cresterea parului, precum si reducerea matretei si pentru sanatatea scalpului. După testarea unei lotiuni de par, pe care a patentat-o, Francesc Casadó Galcerá a constatat că un amestec de hamei, rozmarin, şi swertia şi a găsit unele rezultate destul de remarcabil:
 • O creşterea 22,4 % a părului nou
 • O perioada mai rapidă de creștere a părului
 • Crește microcirculația la nivelul scalpului care promovează vindecarea
 • Crește rezistența părului
 • Reduce căderea părului după șamponare
 1. Îmbunătățește memoria: Folosit de studenții greci pentru a le spori memoria atunci când aveau examene, pentru consolidarea abilităților mentale, rozmarinul a fost cunoscut de mii de ani. Jurnalul Internaţional de Neuroştiinţe a publicat un studiu subliniind acest fenomen.

La evaluarea performanţei cognitive a 144 participanţi utilizând ulei esențial de rozmarin ca aromoterapie, și ulei esential de lavandă plus grupurile control, de la Universitatea din Northumbria, Newcastle cercetătorii au descoperit că,

 • probabil datorită efectului calmant semnificativ, lavanda a produs o creștere semnificativă în performanța memoriei de lucru și afectarea timpilor de reacție pentru memoria de bază și atentia pe bază de sarcini
 • rozmarinul a produs o îmbunătățire semnificativă pentru calitatea generală a memoriei
 • rozmarinul ajută oamenii să devină mai alerți
 • lavanda şi rozmarinul au produs un sentiment de „mulțumire” la voluntari.

Afectând mult mai mult decât memoria, uleiul esențial de rozmarin ajută la prevenirea și tratamentul boli Alzheimer. Un studiu publicat in revista Psychogeriatrics, a evaluat efectul rozmarinul asupra a 28 de persoane în vârstă (dintre care 17 erau cu Alzheimer). Dupa ce au inhalat rozmarin și lămâie dimineața, și lavandă și portocală seara, studiul a arătat o îmbunătățire semnificativă în orientarea personală și fără efecte adverse.

Moss, M., Oliver, L. (2012). Plasma 1,8-cineole correlates with cognitive performance following exposure to rosemary essential oil aroma. Therapeutic Advances in Psychopharmacology, 2(3),103–113. http://doi.org/10.1177/2045125312436573

 1. Sănătatea ficatului și a vezicii biliare:

Studiile au aratat că în India, suplimentele cu rozmarin au ajutat la funcționarea bilei (rol in metabolismul lipidelor și detoxifiere) și reducerea nivelului plasmatic al enzimelor pancreatice (ceea ce a fost corelat cu diabet zaharat tip II).

 1. Reduce nivelul de cortisol

Un studiu condus de Universitatea din Meikai, Facultatea de medicina dentară din Japonia a evaluat cum 5 minute de aromaterapie cu lavandă și rozmarin au redus nivelul de cortisol salivar (hormonul de stres) pe 22 de voluntari.

 1. Sănătatea respiratorie (bronșită, sinuzită, răceală)

Acționează ca un expectorant natural, reducând cantitatea de mucus și ameliorând simptomatologia respiratorie. Aplicat pe piept sau difuzat, subțiază mucusul.

IDEI DE FOLOSIRE:

Imbunătățirea memoriei – amestecă 3 picaturi de rozmarin cu ½ lingură de ulei de cocos și masează pe ceafă sau difuzează 1 oră zilnic.

Sănătatea părului – pune 5 picaturi de rozmarin pe scalp și masează după duș sau amestecă în șampon.

Sănătatea prostatei – amestecă 2 picaturi de rozmarin cu ½ lingură de ulei de cocos și masează sub testicole.

Reduce durerea – amestecă 2 picături de rozmarin cu 2 picături de menta și 1 lingură ulei de cocos și amestecă pe mușchi sau articulații dureroase.

Imbunătățește funcția vezicii biliare – amestecă 3 picături de rozmarin cu 1/4 lingură ulei de cocos și masează pe zona vezicii biliare de 2 ori pe zi.

Sprijină vindecarea neuropatiilor si nevralgia – 2 picaturi de rozmarin cu ulei esential de helichrysum, 2 picaturi cypress cu ½ lingură de ulei de cocos și maseaza pe aria dorită.

Dacă v-ați convins că aceste uleiuri merită sa facă parte din viața dumneavoastră, vă sfătuiesc să profitați de prețurile de consultant.  Ca și wellness advocate, vă pot îndruma să pășiți în lumea uleiurilor. Puteți trece la pasul următor aici, sau mă puteți contacta aici.

 Sănătate din plin!

Biblia si uleiurile esentiale

2 gânduri despre “Rozmarin

 1. Am citit articolele si sunt impresionata. Informatie clara, concisa si documentata. Stiu cat timp si atentie presupune un astfel de proiect, de aceea va felicit, cu atat mai mult, cu cat se simte pasiunea din fiecare rand.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s