7 ULEIURI ESENȚIALE PENTRU ARTRITĂ

7 ULEIURI ESENȚIALE PENTRU ARTRITĂ

Sezonul de iarnă este un moment frumos pentru mulți, în special pentru acele vacanțe în cele mai reci luni ale anului. Cu toate acestea, pentru mulți, schimbarea vremii poate fi o problemă, în special pentru cei care suferă de artrită. Vestea bună este că există uleiuri esențiale, care pot calma simptomele artritei, aceasta boală comuna. Cât de comună este artrita? Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că aproximativ 52.5 milioane de adulți din SUA suferă de această afecțiune dureroasă. Acest lucru înseamnă că mai mult de unul din cinci adulți americani (22,7 la sută din populatie) au un anumit tip de formă de artrită. Cu atât de mulți specialiști care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul artritei (reumatologi, medicină internă, fizioterapeuți), orice fel de tratament naturist al artritei este binevenit dacă aceasta înseamnă alinarea durerii. Din fericire, astăzi vom vedea cinci uleiuri esențiale pentru persoanele care suferă de artrită, care va ameliora nu numai durere, dar, de asemenea,  vor îmbunătăți starea de spirit și starea generală de sanatate în acelasi timp.

Despre artrită

Artrita este o boală comună, care provoacă inflamare și durere la nivelul articulațiilor și în jurul lor. De obicei, acesta este clasificată ca osteoartrită sau artrita reumatoidă. Osteoartrita apare atunci când cartilajului între articulații se uzează și cauzeaza inflamație și durere. Apare de obicei la nivelul articulațiilor utilizate cel mai frecvent, cum ar fi genunchiul, șoldurile, coloana vertebrale și mâinile. Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie sistemică cronică, cu etiologie necunoscută și patogenie autoimună, caracterizată printr-o artropatie cu evoluție deformantă și distructivă, dar și manifestări sistemice multiple. Cercetările sugerează că această problemă poate fi legată de alergii alimentare, infecții bacteriene, virale (au fost luate în considerare ca posibili agenți etiologici virusul Epstein-Barr, parovirusurile, virusul rujeolei, HTLV-1, -dovezile rămânând însă incerte), stres sau exces de acid în organism, dar cauza exacta a artritei reumatoide nu este încă elucidată.

Factori favorizanți:

 • Sexul: artrita reumatoidă este una din multiplele suferințe cronice care predomină la femei. Totuși raportul F/M este de 2:1 – 4:1 comparativ cu alte boli autoimune la care este mult mai mare (exemplu tiroidita Hashimoto 25:1, lupus eritematos sistemic 9:1). Substratul acestei diferențe nu este cunoscut, dar se consideră că este datorat efectului factorilor hormonali asupra funcției imune.
 • Agenți infecțioși: multe modele experimentale de artrită la animale, asemănătoare poliartritei reumatoide au fost obținute prin imunizare cu antigene bacteriene. (1)
 • Autoimunitatea (colagenul de tip II, factori reumatoizi, factori genetici – unul din cele mai justificate și constante supoziții patogenice în poliartrita reumatoidă)

Deși cuvântul artrită înseamnă de fapt, inflamația articulațiilor, este utilizat pe scară largă în sănătate, pentru a descrie mai mult de 100 de boli și afecțiuni reumatice care afectează articulațiile și țesuturile din jur. Localizarea și severitatea simptomelor poate varia – cu toate acestea, de obicei, bolile reumatice sunt caracterizate prin durere și rigiditate în și în jurul uneia sau mai multor articulații. Simptomele se pot dezvolta treptat sau brusc, și anumite boli reumatice pot implica sistemul imunitar, și diferite organe interne. Rapoartele CDC arată că 52,5 milioane de adulți au o formă de artrită, artrită reumatoidă, gută, lupus sau fibromialgia. Pentru a fi mai specific, în perioada 2010-2012, 49,7 la sută dintre adulti de 65 de ani și peste, au fost diagnosticați de un medic, de o formă de artrită. Până în 2030, un procent estimat de 67 de milioane de americani în vîrstă de peste 18 ani vor suferi de artrită diagnosticat de un medic. În plus, se estimează că 294.000 copii sub vărsta de 18 ani au o anumita formă de artrită sau boală reumatică. Aceasta reprezintă aproximativ unul din 250 de copii din SUA. Nu este o surpriză, cu aceste cifre uimitoare, că cei care sufera de artrită sunt cei care caută remedii care să amelioreze simptomatologia.

Uleiuri esențiale ca adjuvant în tratamentul bolii

Uleiurile esențiale sunt produse naturale, dintre care majoritatea au proprietăți antioxidante, antibacteriene, antifungice și anti-inflamatoare. Uleiuri esențiale de ghimbir, portocală și tămâie, perișor, mentă, turmeric au aratat promisiuni în ameliorarea simptomelor artritei.

Cum funcționează uleiurile esențiale? Uleiurile esențiale și componentele acestora sunt absorbite rapid prin piele și sunt detectabile în plasmă după aplicarea topică. Prin urmare, administrarea dermică topică a uleiurilor esențiale este o metodă eficientă de a gestiona în mod direct un agent anti-inflamator natural la locul inflamației.

 

 1. Uleiul esențial de ghimbir

doterra-ginger-essential-oil-15ml-3b232cf4778459b780d9778276ab9957

Uleiul esențial de ghimbir este un agent uimitor și natural de vindecare cu efecte analgezice și anti-inflamatorii în organism. S-a dovedit a reduce prostaglandinele în corp – compuși asociați cu durerea (2). Ghimbirul oferă acea ușoară senzație similară cu mâncărime intensă inițial, ca atunci când se consumă ardei iute. In timp ce, de obicei, durează doar cateva secunde, cercetatorii au descoperit că acționează asupra căilor dureroase în mod direct și destul de repede, în cele mai multe cazuri, ameliorând inflamația și durerea, de asemenea (3). Fundația Artrita a rapoartat un studiu de la Universitatea din Miami, care a ajuns la concluzia că extractul de ghimbir ar putea fi un substitut pentru medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene. Studiul a comparat efectele unui extract de ghimbir foarte concentrat față de placebo la 247 de pacienți cu osteoartrită a genunchiului. Ghimbirul reduce durerea și rigiditate la nivelul articulațiilor genunchiului 40 la suta, comparativ cu placebo. E o mare diferență și demn de remarcat! Cercetatorii de la Universitatea din California, Los Angeles, au arătat că ghimbirul afecteaza anumite procese inflamatorii la nivel celular. Ghimbirul are proprietati anti-inflamatorii, anti-ulceroase și antioxidante precum și o cantitate mică de proprietăți analgezice, deci este bun pentru cei care sufera de artrită (4).

 

 1. Uleiul esențial de turmeric

Este cunoscut faptul că ingredientul activ din turmeric, curcumina, este un puternic anti-inflamator. Un studiu recent in Japonia evaluează relația sa cu interleukina (IL) -6, citokine inflamatorii cunoscute a fi implicate in procesul de artrită reumatoida, și a constatat că Curcumina reduce semnificativ inflamația. Aceste dovezi sugerează că utilizarea regulata a turmericului poate fi o modalitate eficientă de a combate simptomatologia artritei reumatoide (5). Dacă nu aveți ulei esențial de turmeric, se poate suplimenta cu capsule 1000mg/zi.

 1. Uleiul esențial de tămâie

20156020_308165079649155_1178150564592701639_n

Tamaia poate inhiba producerea de molecule cheie inflamatorii (5-lipoxigenaza) asociate cu artrita și pot fi utile în a ajuta la prevenirea distrugerii țesutului cartilaginos. Acest lucru a fost demonstrat – reduce semnificativ nivelul de inflamatie, deci este o opțiune de tratament natural pentru condiții legate de durere care afecteaza muschi, articulatii și tendoane (6).

 1. Uleiul esențial de mir/smirnă

Myrrh_15ml

Uleiul de smirnă, de asemenea, are proprietăți anti-inflamatorii, și sunt adesea folosite împreună cu alte uleiuri pentru tratarea artritei. Un studiu a arătat că smirna și tămâia sunt foarte eficiente în tratamentul bolilor inflamatorii, în special atunci când sunt combinate. Studiul a arătat că tămâia și smirna, mai ales atunci când sunt utilizate împreună, reduc intensitatea inflamației la nivelul articulațiilor. Rezultatele au arătat că tămâia sau smirna aplicate individuale și combinate, utilizate pentru tratarea artritei pe grupuri, au prezentat diferențe semnificative comparativ cu grupul de control (7).

 

 1. Uleiul esențial de portocală

doterra-wildorange

Proprietățile anti-inflamatorii ale uleiului de portocală au fost investigate pentru efectele lor în lupta împotriva durerii. Un studiu din 2009 publicat in Jurnalul European de Cercetari Medicale a investigat potențialul antioxidant al diferitelor uleiuri esențiale, raportând că uleiul portocaliu a fost cel mai extrem de eficient a celor studiate, ceea ce îl face un esențial pentru tratamentul artritei. Încercați să diluați câteva picături de ulei esențial de portocale cu ulei de avocado 1 linguriță sau ulei de migdale, apoi aplicați pe dosul mâinii sau oriunde aveți dureri artritice.

 1. Perișor (Wintergreen)

Spearmint_1_large

Uneori când se face referire la el, se utilizează temenul de „aspirină naturală” pentru că este o plantă excepțională cu multe proprietăți terapeutice, și se știe că este folosit încă din antichitate pentru a trata diferite forme de durere. Ingredientul său principal este metil salicilatul, și uleiul este una din cele mai bune surse de compuși anti-inflamatori din lume. Un studiu a evaluat utilizarea uleiului esențial de perișor împotriva răspunsului inflamator, care a dus la reducerea simptomatologiei cu 60%, fără să afecteze țesutul inflamat (8). Un alt studiu (9) arată că wintergreen poate fi folosit pentru managementul durerii, dar și pentru dureri musculare. Atenție! Wintergreen nu se administrează intern niciodată!

 1. Uleiul esențial de mentă

20140151_308336576298672_851180971078494656_n

Menta este una din cele mai vechi ierburi europene utilizate cu scop terapeutic încă din Egiptul antic, medicina tradițională chinezească. Totuși proprietățile sale au fost dovedite științific începând cu secolul al 17-lea. Menta are un efect de răcorire intens și este un analgezic natural și musculo-relexant. Mentolul induce senzația de răcire prin activarea TRPM8, un canal de ioni în neuronii senzitivi periferici sensibili la rece. Datele din studiu arată că TRPM8 este principalul mediator al analgeziei induse de mentol a durerii acute si inflamatorii. Spre deosebire de mentol, agoniști selectivi TRPM8 pot produce analgezie mai eficient, cu efecte secundare reduse (10). Înainte de a consuma uleiul esențial de mentă, luați legătura cu un consultant în uleiuri esențiale pentru că unele medicamente pot interacționa cu acesta!

Cum se pot folosi uleiurile esențiale pentru artrită?

Există mai multe moduri de a folosi uleiuri esențiale pentru artrita. Pentru a ameliora durerea și inflamația, îmbunătățind în același timp somnul, pune un difuzor în apropierea patului și răspândirea uleiuri esențiale în timpul somnului poate duce la ameliorarea simptomatologiei. De asemenea, puteți aplica topic atunci când este amestecat cu un ulei purtător, în mod direct în zona în care se simte durerea. Fii atent să NU vă atingeți ochii.

Încercați această rețetă – reteta naturală pentru artrită cu tamaie, smirnă și ghimbir Ingrediente:

 • 20-30 picături de ulei esential de tămâie pură
 • 10 picături de ulei esential de ghimbir
 • 20-30 picături pure de ulei esential de mir
 • 80 grame ulei de cocos nerafinat

Utilizare: Se amestecă toate ingredientele într-un bol până la omogenizare. Se pun într-un borcan de sticlă cu capac pentru utilizare în continuare. Masează amestecul în zonele în care simțiți durere. Utilizați de două ori pe zi.

Suplimente sugerate: capsule de ulei de pește. Un studiu efectuat timp de 18 luni, a arătat că suplimentare cu ulei de pește a redus semnificativ simptomatologia algică din artrită (11). Se pot admnistra 1000mg de ulei de pește de calitate superioară.

 

 

 

Surse bibliografice:

 1. Steiner G. Autoantibodies in rheumatoid arthritis. In: Hochberg M, Silman A, Smolen J, Weinblatt M, Weisman M, editors. Rheumatology. Vol 2: Elsevier-Saunders; 2003. P. 883-42.
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=12468270
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21664960
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=24020099
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27761693
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22457547
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26329643
 8. Vergnes, S., Ladouce, N., Fournier, S., Ferhout, H., Attia, F., & Dumas, B. (2014). Foliar treatments with Gaultheria procumbens essential oil induce defense responses and resistance against a fungal pathogen in Arabidopsis. Frontiers in Plant Science, 5, 477
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=2371308
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23820004
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=24803948

Dacă v-ați convins că aceste uleiuri merită sa facă parte din viața dumneavoastră, vă sfătuiesc să profitați de prețurile de consultant.  Ca și wellness advocate, vă pot îndruma să pășiți în lumea uleiurilor. Puteți trece la pasul următor aici, sau mă puteți contacta aici.

Sanatate din plin!

Biblia si uleiurile esentiale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s