Biblia și uleiurile esențiale

Biblia și uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale au făcut parte din viața oamenilor de sute de ani. Cuvântul ulei apare de 191 ori în Biblie, dar nu toate aceste referințe se raportează la uleiuri terapeutice, unele fiind uleiuri grase. De asemenea unele referințe sunt directe, în sensul că se nominalizează un anumit ulei, altele sunt indirecte, dar de cele mai multe ori se poate deduce din context.

Proverbe 27:9 Cum înveseleşte untdelemnul şi tămâia inima, aşa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten.

Uleiurile esențiale sunt de asemenea menționate în Biblie ca parfumuri, mirosuri, unguente, arome și mâncăruri dulci.

În total, în Biblie există peste 600 de referiri la uleiurile esențiale și / sau la plantele aromatice din care au fost extrase. Cei care studiază Biblia, știu ca Sfânta Scriptură nu este pline de detalii nesemnificative. Sunt adevăruri pe care Dumnezeu dorește să le cunoaștem. Prin urmare, există în mod clar o importanță biblică extraordinară în ceea ce privește  uleiurile și utilizarea acestora.

Uleiuri cum ar fi tămâia, smirna, rozmarin, isop și nardul au fost folosite pentru ungerea și vindecarea bolnavilor. Moise și alte figuri din Vechiul Testament au folosit uleiuri esențiale pentru a unge regi și lideri; preoții le-au folosit și pentru vindecare. De fapt, în Exodul 30: 22-25, Dumnezeu i-a dat lui Moise o formulă specifică:

Exod 30:22-25

22. Domnul a vorbit lui Moise şi a zis

23. „Ia din cele mai bune mirodenii: cinci sute de sicli de smirnă foarte curată, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare,

24. cinci sute de sicli de casia, după siclul Sfântului Locaş, şi un hin de untdelemn de măslin.

25. Cu ele să faci un untdelemn pentru ungerea sfântă: o amestecătură mirositoare, făcută după meşteşugul făcătorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfântă.

Această formulă a fost folosită pentru a face un ulei sfânt pentru ungere, care a fost turnat pe capetele celor numiți rege sau pentru cei în dreptul cărora se făceau rugăciuni. Cu alte cuvinte, acest ulei de ungere nu era folosit doar pentru ritualuri, dar era, de asemenea benefic pentru sănătate.

O altă referire importantă la un ulei de ungere sfântă a fost când Împăratul David a fost uns de Samuel în 1 Samuel 16: 12-13:

12. Isai a trimis să-l aducă. Şi el era cu păr bălai, cu ochi frumoşi şi faţă frumoasă. Domnul a zis lui Samuel: „Scoală-te şi unge-l, căci el este!”

13. Samuel a luat cornul cu untdelemn şi l-a uns în mijlocul fraţilor lui. Duhul Domnului a venit peste David, începând din ziua aceea şi în cele următoare. Samuel s-a sculat şi s-a dus la Rama.

Când s-a născut Isus, Biblia ne spune că Magii – trei înțelepți din Orientul Îndepărtat – au adus următoarele darului:

 • aur, pentru a-și onora regalitatea,
 • tămâia ca parfum
 • smirnă , ca ulei pentru ungere

În acele zile, uleiul de tămâie a fost adesea masat pe copii pentru a întări sistemul imunitar dar și pentru a reduce inflamarea, datorită calităților sale antiinflamatorii. Uleiul din smirnă era cunoscut ca un antiseptic natural și posibil sa fi fost pus pe zona cordonului ombilical al lui Isus, dar și pe Maria pentru a ajuta la restabilirea țesuturilor și la echilibrarea hormonilor. De asemenea, în cele patru Evanghelii se vorbește despre femeile care îl onorează pe Isus prin ungerea lui cu ulei (denumit și „parfum scump” și „unguent”). Ioan 12: 3 povestește despre o întâmplare deosebit de emoționantă în care Maria, sora lui Lazăr, a făcut această acțiune specială pentru a aduce un omagiu lui Isus:

Ioan 12:3 Maria a luat un litru cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Isus şi I-a şters picioarele cu părul ei; şi s-a umplut casa de mirosul mirului.

În Estera( Estera 2:12), viitoarea regină se pregătea  „ungându-se şase luni cu untdelemn de mirt, şi şase luni, cu miresme de mirozne femeieşti.” înainte să se înfățiseze împaratului.

Rețineți că uleiurile esențiale la care se face referire în istorie și în întreaga Biblie erau adesea ierburi amestecate cu ulei de măsline și nu identice cu ceea ce noi folosim astăzi ca  ulei esențial. Iată o listă cu cele mai frecvent menționate 12 uleiuri din Biblie, împreună cu folosirea lor principală în vremurile biblice:

 1. Tămâia

250px-Olibanum_resin

Regele uleiurilor, tămâia a fost folosit ca o componentă  primordială a ungerii sfinte, un remediu, o monedă și, bineînțeles, a fost un dar de la înțelepți pentru copilul Isus. De fapt, la momentul nașterii lui Isus, atât tămâia, cât și smirna ar fi putut fi mai valoroase decât ponderea lor în cel de-al treilea dar – aur.

2. Smirna

myrrh-gum-1

Menționată în  Scriptură de 156 de ori (uleiul cu cele mai multe referințe biblice) ca având o varietate de utilizări, inclusiv ca un unguent, smirna a fost folosită și ca tratament de frumusețe de către regina Estera, menționată în Estera 2:12. De departe, cea mai comună utilizare a în Biblie este ca parte a uleiului sfânt al ungerii. Parfumul său este ridicat în slăvi de către Solomon de 8 ori în Cântarea Cântărilor (Solomon 1:13 , 3:6, 4:6, …etc)

Cântarea Cântărilor 3:6. Ce se vede suindu-se din pustiu ca niste stalpi de fum, in mijlocul aburilor de mir si de tamaie, inconjurata de toate miresmele negustorilor de mir?

3. Scorțisoara

remedios-estomago5

Ca smirna, uleiul de scorțișoară a fost folosit pentru a curăța aerul, ucide mucegaiul și aacționa ca un remediu natural. În Proverbe 7:17, regele Solomon folosește acest ulei aromatic în dormitor și ca un parfum natural sau o colonie.

Uleiul de scorțișoară este menționat de patru ori in Biblie si este unul din ingredientele care compun undelemnul sfânt din Exodu 30:22-25.

 

4. Cedru

Regele Solomon a folosit lemn de cedru pentru a construi templul lui Dumnezeu, iar Isus a fost răstignit pe o cruce făcută din lemn de cedru sau chiparos. Cedrii din Liban erau cu adevarat maiestuoși, considerați a fi arborii Domnului.

Psalm 104:16  Se uda copacii Domnului, cedrii din Liban pe care i-a sadit El.

5. Nardul

descărcare

În vremurile biblice, nardul  nu era doar un parfum foarte scump, ci și un unguent prețios care a fost folosit ca remediu. Interesant este că nardul folosit în Biblie ar putea avea, de fapt, ulei de lavandă. În Ioan 12: 3, Biblia spune cum a fost folosit nardul pentru a-L unge pe Isus cu doar câteva zile înainte de moartea și învierea Lui.

Maria a luat un litru cu mir de nard curat, de mare pret, a uns picioarele lui Isus si I-a sters picioarele cu parul ei; si s-a umplut casa de mirosul mirului. (Ioan.12:3)

6. Isopul

86

În Vechiul Testament, Dumnezeu a poruncit poporului Său să folosească isopul în curățirea ceremonială, a oamenilor și a caselor.

Un om curat sa ia isop și să-l inmoaie în apa; sa stropească apoi cu el cortul, toate uneltele, oamenii care sunt acolo, pe cel ce s-a atins de oase omenești, sau de vreun om ucis, sau de vreun mort, sau de vreun mormânt. (Num.19:18)

 

Iisopul apare la răstignirea lui Isus, când soldații romani i-au oferit lui Isus o băutură de oțet de vin pe un burete așezat la capătul unei tulpini de isop.

7. Casia

flor-de-casia

Casia, o plantă foarte asemănătoare cu scorțișoara, mult mai puternica decât acesta, este al patrulea ingredient enumerat în uleiul de ungere sfânt detaliat în Exodul 30:24. Atât casia cît și scorțișoara produc bună-dispoziție.

Smirna, aloea si casia iți umplu de miros plăcut toate vesmintele; în casele tale impărătești de fildes te înveselesc instrumentele cu corzi. (Ps.45:8)

8. Lemn de santal

lemn-de-santal

În Scriptură, lemnul de santal este denumit aloe și este numit unul dintre uleiurile de bucurie și veselie, împreună cu tămâie, smirnă și lemn de cedru. Nicodim și Iosif din Arimatea au adus lemn de santal, aloe și smirnă pentru a-L îngropa pe Isus, iar în ziua de astăzi, cantitatea de uleiuri folosite ar fi în valoare de 200.000 de dolari!

Nicodim, care la inceput se dusese la Isus noaptea, a venit si el si a adus o amestecatura de aproape o suta de litri de smirna si de aloe. (Ioan.19:39)

9. Chiparos

2163_organic-essential-cypress_Hi-Res_2

Chiparosul  este cunoscut în Scriptură ca un simbol al puterii, securității și prosperității. Biblia menționează chiparosul ca alegerea lemnului pentru construcții, comerț și chiar arme. În Geneza 6:14, Dumnezeu i-a poruncit lui Noe să facă o arcă de lemn de chiparos.

David și toată casa lui Israel cântau înaintea Domnului cu tot felul de instrumente de lemn de chiparos, cu harpe, cu lăute, cu timpane, cu fluiere și cu țambale. (2 Sam.6:5)

10. Galbanum (Ferula Gummosa)

100_Pure_Natural_Galbanum_Essential_Oil_Ferula_galbaniflua_

Galbanum este un ingredient principal al arderii sfinte folosite în inima templului din Exod 30:34. Interesant este că, deși galbanum însuși are un miros neplăcut, când este ars cu alte uleiuri dulci, are cel mai frumos miros și se crede că echilibrează emoțiile.

11. Trandafirii biblici

Trandafirul din Sharon menționat în Cântarea lui Solomon nu este cu adevarat trandafir. Se crede a fi ladanum sau trandafir sălbatic. Unii comentatori biblici văd trandafirul din Sharon ca Hristos și crinul ca Biserică, mireasa Lui.

12. Calamus

Calamus

De asemenea, cunoscut sub numele de „trestie dulce”, Calamus este o planta veche, care este cunoscută azi ca și lemongrass. În vremurile biblice, calamusul a fost folosit în parfumuri, ardere și ca ingredient în ungerea sfântă specială folosită de preoți în templu.

nard si sofran, trestie mirositoare si scortisoara, cu tot felul de tufari de tamaie, smirna si aloe, cu cele mai alese miresme. (Cint.4:14)

Dumnezeu a creat aceste resurse minunate pentru folosirea omenirii – și, fără îndoială, pentru eventuala utilizare a fiecărei generații ulterioare. El ne-a oferit tot ceea ce avem nevoie pentru a ne susține pe noi înșine pe un nivel emoțional, fizic, mental și spiritual, inclusiv plante aromatice minunate și uleiuri esențiale.

O carte pe care o recomand se numește Uleiuri biblice tămăduitoare (Dr. David Stewart) si o puteti cumpara de aici.

Dacă v-ați convins că aceste uleiuri merită sa facă parte din viața dumneavoastră, vă sfătuiesc să profitați de prețurile de consultant.  Ca și wellness advocate, vă pot îndruma să pășiți în lumea uleiurilor. Puteți trece la pasul următor aici, sau mă puteți contacta aici.

Sursa text: Dr Axe

Sănatate din plin!

belsug din natura

 

 

 

2 gânduri despre “Biblia și uleiurile esențiale

 1. Paula

  Din tot articolul asta nu am găsit nici măcar o referință Biblica ce sa susțină folosirea uleiurilor esențiale ca tratament. Nicăieri în Biblie nu sunt menționate altfel decât ca parfum/miros!
  Texte extrase din contexte- și astea sunt pretexte!

  Apreciază

  1. Buna Paula. Sunt foarte multe referinte legate de uleiuri in Biblie – erau folosite nu doar de popoarele Biblice, ci si de toate popoarele din jur (cautam in istorie). Vindecarea in Biblie avea cu totul altul inteles decat acum. Preotii si profetii, ungeau oamenii cu ulei, se rugau impreuna cu ei pentru vindecare (evident ca sunt situatii in care vindecarea se facea si fara ungere). Inclusiv Isus in Marcu 6:13 isi invata discipolii sa-i unga pe cei bolnavi cu uleiuri si sa-i vindece. Altii, care au studiat istoria si Biblia au ajuns la concluzia ca atunci când se facea referire la un „ulei de miruit” se intelege ca uleiul vegetal era doar purtator pentru ingredientele aromatice care le contine. Tratamentul in vremurile Bibliei cu singuranta nu este acelasi ca in ziua de azi – medici erau cei care se ocupau de administrarea uleiurilor, ierburilor, mirodeniilor menite sa conserve trupurile neinsufletite (Geneza 50:2) iar VINDECAREA era facuta de preoti, prin anumite ritualuri (exemplu in vindecarea leprosilor se folosea cedru si isop – vezi Levitic – ). Daca iei Biblia la cap la coada sunt convinsa ca o sa gasesti multe trimiteri in sensul acesta…in special in Levitic si 1 Cronici. Preotii erau responsabili pentru diagnostice, tratament, pregateau diferite uleiuri si plante pentru miruit, tămâiat (1 Cronici 9:30). Vindecarea era strict legata de Biserica si nu de medici. Sa cuprinzi o intreaga Biblie intr-un articol de cateva rânduri…evident ca nu ai cum! De aceea am mentionat cateva texte, care mi-au placut mie mai mult 🙂 dar asta nu impiedica pe nimeni sa ia Biblia in mana si sa citeasca. Nu am vrut neaparat sa aduc in evidenta partea aceasta de vindecare din Biblie, ci mai degraba faptul ca uleiurile esentiale sunt folosite de foarte mult timp (unele retete erau indicate chiar de Dumnezeu Exodul 30)! Intr-adevar sunt pasaje din care reies clar utilizarea lor ca parfumuri si miresme (Estera, Cantarea Cantarilor) dar sunt multe pasaje in care sunt folosite ca agenti de vindecare. Biblia este o carte extraordinara si SFANTA si niciodata nu as folosi-o ca un pretext (daca ai reusit sa citesti articolul, ai vazut ca am incercat sa mentionez in dreptul fiecarui ulei indicatiile de utilizare, si se intelege clar ca unele aveau indicatii strict ca parfumuri si miresme asa cum spui tu, dar nu in toate cazurile este vorba de acelasi lucru).

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s