Ce sunt uleiurile esențiale ?

 

Piața uleiurilor esențiale în 2015 a fost estimată la aproximativ 6 bilioane de dolari. Se consideră că in 2022 se va depăși suma de 11,67 bilioane de dolari, conform unui raport recent efectuat de Grand View Research, privind beneficiile oferite sănătății de către produsele naturale, precum uleiurile esențiale. (1) Uleiurile esențiale au devenit o opțiune sigură pentru acele persoane aflate în căutarea alternativelor sănătoase în ceea ce privește produsele de curățenie, medicamentele, produsele de îngrijire personală. În ciuda acestor afirmații industria este plină de informații eronate și fără bază știinfică, care au creat rețineri în ceea ce privește beneficiile terapeutice ale uleiurilor esențiale.

Înainte de era medicinei moderne, oamenii nu se bazau pe companii farmaceutice producătoare de medicamente, pentru o rezolvare „rapida” a problemelor medicale, ci se bazau pe remedii naturale obținute din plante.

În mod ironic cuvântul „tradițional” utilizat în practica medicala definește acele metode utilizate în ultimii 100 de ani sau mai puțin, în timp ce terapiile antice cum ar fi folosirea uleiurilor esențiale, sunt grupate în categoria „terapii alternative”, când de fapt, nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Remediile de sănătate care vin din natură sunt cu adevărat cele tradiționale.

În acest articol voi încerca să răspund la câteva întrebări fundamentale, în scopul de a afla ce sunt cu adevărat uleiurile esențiale, cum sunt fabricate și de ce sunt așa de puternice. Motivul pentru care oamenii nu înteleg puterea/efectul uleiurilor esențiale este că nu dețin informația corectă.

 1. Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt extracte din plante și nu acționează precum „uleiuri” în termenul cel mai cunoscut. Și ca să înțelegem mai bine de ce, să examinăm familia comună a uleiurilor numite „uleiuri fixe”. Uleiurile fixe nu sunt volatile (nu se evaporă în aer), sunt de oigine animală sau vegetală, cel mai des sunt utilizate în bucătărie (ulei de măsline, cocos, floarea soarelui, din semințe de struguri, etc). Uleiurile esențiale sunt cunoscute ca uleiuri volatile, funcționează foarte diferit față de cele non volatile, pentru că se evaporă ușor și traversează mai bine și mai repede pielea, ajungând în organismul nostru și acționând acolo unde este nevoie. De exemplu dacă aplici ulei de cocos pe piele va arăta gras și după 2 minute, dar dacă pui ulei esențial de tămâie, nu va rămânea nimic pentru că o parte se va evapora și o parte va traversa pielea ajungând în celule, organe și fluxul sanguin.

 1. De unde sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt prezente în plante pentru ca Dumnezeu le-a creat cu scopul de a îndeplini anumite funcții specifice:

 • Protejează planta atacând microorganismele care amenință supraviețuirea speciei respective. Plantele ca oregano și cimbru resping în mod natural bacteriile, virușii și paraziții în natură, fiind un mecanism de apărare. Când folosim uleiurile esențiale, putem beneficia de aceleși efecte în organismul nostru. De exemplu, uleiul esențial de oregano a fost testat pe 20 de tulpini de Escherichia Coli si Pseudomonas, aeruginosa și s-a dovedit a fi activ împotriva tuturor tulpinilor (3).
 • Apără planta, prevenind ca insectele și animalele să le consume (constituenții uleiului sunt capabili să țină la distanță aceste vietăți pentru că mirosul pe care îl emană este iritant și toxic pentru multe animale).
 • Cresc polenizarea prin faptul ca atrag prin mirosul lor insectele
 • Uleiurile esențiale previn ca alte plante să crească prea aproape de planta respectivă

În ciuda funcțiilor extraordinare și variate pe care uleiurile esențiale le îndeplinesc în plantă, pentru a putea beneficia de ele, trebuie să fie extrase. Metoda de extracție care se folosește depinde de plantă, de ce se dorește a se obține, de echipament. Există 3 metode de bază care se folosesc pentru extracția uleiurilor, și anume:

 • Distilarea cu aburi: este metoda cea mai comună în producerea uleiurilor esențiale. Metoda a fost inventată când Avicenna, un medic arab, a adăugat apă peste petalele de trandafir și a distilat amestecul, în secolul al X-lea. Totuși nu el este inventatorul acestui proces, ci aparatura datează din anul 3600 înainte de Hristos, dovezi fiind găsite în Tape Gowra, Mesopotamia. Planta este expusă la aburi, a căror căldură produce evaporarea uleiului esențial. Ulterior, răcirea vaporilor produce condensarea atât a uleiului cât și a apei. Deoarece uleiul și apa nu se amestecă, sunt foarte ușor de separat. De fapt apa este întotdeauna separată de ulei, deseori fiind numită hydrosol și folosită la parfumuri, creme, produse cosmetice în general.

distillation_FR

 1. Presarea la rece: este folosită pentru a obține uleiul esențial din citrice. Această tehnică este uneori numită presare la rece, deoarece uleiurile sunt presate literal de pe coajă manual sau mecanic la temperaturi ambiante. O metodă mai modernă de extracție cu presare la rece, care este mai puțin solicitantă a fost numită procesul „ecuelle a piquer”, în acest caz fructul este plasat într-un dispozitiv și se rotește, existând niște vârfuri pe partea care perforează coaja fructului. Perforarea crustei va elibera uleiul esential, care este apoi colectat intr-o zonă mică sub container.
 2. Extracție prin dioxid de carbon (CO2): uleiurile extrase prin metoda CO2 se numesc în mod obișnuit extracte de CO2 sau extracții de fluid supercritic. Această metodă utilizează dioxid de carbon pentru a separa uleiul esențial de materialul vegetal brut. Extractele de CO2 sunt eliminate prin presurizarea dioxidului de carbon până devine lichid. Dioxidul de carbon lichid acționează apoi ca solvent pe materia vegetală naturală, iar conținutul de ulei esențial se dizolvă în CO2 lichid. Înainte de a fi presat prin instalație, dioxidul de carbon este răcit, ceea ce îl face să se evapore înapoi în starea sa gazoasă – și ceea ce rămâne este uleiul rezultat. Extragerea fluidelor supercritice produce un ulei esential pur și nemodificat. Uleiurile spicy cum ar fi ghimbirul și cuișoarele, pot fi produse cu dioxid de carbon. Alte uleiuri produse prin extracție cu CO2 includ turmeric, tămâie și smirnă. Procesul de extracție supercritică a CO2 elimină nevoia de solvenți potențial dăunători (cum ar fi hexanul) adesea utilizați în procesul de fabricație a uleiurilor absolute, evitând poluarea inutilă a mediului și potențialele efecte nocive asupra sănătății umane. Este un proces care este în creștere în popularitate, deoarece tot mai multe companii care produc uleiuri esențiale îmbrățișează conceptul de utilizare a extractelor de CO2.

Există o diferență în calitatea uleiului esențial?

Unele companii vând extracte de plante pe care le numesc uleiuri esențiale, dar ca un ulei să fie pur, extractul trebuie obținut fără a utiliza solvenți chimici, care vor afecta calitatea uleiului. Deci categoric există o diferență! Multe persoane cred că dacă sunt etichetate cu „100% pur” au făcut o alegere bună în achiziționarea acestora. Un ulei esențial pur, certificat organic, cu grad terapeutic este mult mai greu de obținut decât ne putem imagina. De exemplu, pentru a obține 15 ml ulei esențial de lamâie, este nevoie de 75 de lămâi iar pentru a obține o picătură de ulei de trandafir este nevoie de 60 de trandafiri. Nici nu este de mirare că un ulei esențial veritabil costă!

Amintiți-vă că în Biblie un vas de ulei esențial de nard valora salariul pe un an (Ioan 12:3), iar smirna și tămâia aveau aceași valoare ca și aurul. Mai mult, nu aveau acces la ele decât regii și reginele (Estera 2:12 „…ungându-se şase luni cu untdelemn de mir şi şase luni cu miresme de mirozne femeieşti” abia apoi se prezentau înaintea împăratului). Sunt peste 12 uleiuri esențiale menționate în Biblie, printre care tâmâia, smirna (peste 156 de menționări), scorțișoara, uleiul de cedru, nard, cassia, chiparos și nu în ultimul rând uleiul de santal, care este menționat ca „aloe” și se face referire la el ca uleiul de bucurie și veselie alături de tâmâie și smirnă. Nicodim si Iosif din Arimatea au adus ulei de santal și smină pentru a-L îngropa pe Isus, estimate astăzi la 200.000 de dolari.

 1. Cum pot să știu că am cumpărat un ulei esențial pur?

Una dintre regulile vitale pe care trebuie să le ținem minte atunci când cumpărăm un ulei esențial pur este aceea că nu toate uleiurile esențiale sunt create la fel. De fapt, multe sunt fără valoare terapeutică pentru sănătatea ta, și unele chiar pot să dăuneze sănătății prin aditivii adăugați sau compușii chimici. Vă ofer un ghid al celor patru grade de uleiuri esențiale aflate pe piață:

 • Sintetice – sunt create în laborator și sunt considerate având gradul cel mai mic. Deși chimiștii au creat cu succes multipli constituenți chimicali din plante, totuși nu au reușit să redea și proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale „adevărate”.
 • Naturale sau „pure” – sunt de o calitate mai bună, dar sunt foarte procesate, prin urmare își pierd din proprietăți. Sunt cele mai vândute pe piață, probabil datorită cuvintelor „pur” sau „natural” cu care sunt asociate. Pur sau natural nu înseamnă că nu sunt adăugate și alte ingrediente – poate fi 75% ulei vegetal și 25% ulei esențial și să fie etichetat ca „100%” pur.
 • Uleiuri cu grad terapeutic – sunt uleiuri obținute prin distilare și veritabile și conțin o mulțime de compuși benefici. Singurul aspect negativ este faptul că pot proveni din plante, pentru creșterea cărora s-au folosit fertilizatori chimici și pesticide.
 • Uleiuri pure certificate organic cu grad terapeutic (CPTG) – este cel mai înalt grad care oferă proprietăți terapeutice. Se poate simți diferența după miros, gust între uleiurile pure certificate organic și celelalte produse. Prețul însă poate fi de 2-4 ori mai mare decât concurența, și unele dintre ele există în ediție limitată (uleiul de trandafir, care poate ajung la 300€ sticluța de 5ml). Sunt considerate cele mai sigure de pe piață.

 

 1. Sunt uleiurile esențiale sigure?

Este important să ținem minte că atunci când încercăm un produs nou, fiecare corp reacționează diferit. „Natural” nu este sinonim cu „sigur”. Uleiurile esențiale sunt compuși foarte concentrați. Fie că sunt inhalați, aplicați topic pe piele sau consumate intern, la acest nivel de concentrare, orice alergie sau sensibilitate la planta respectivă se va intensifica. Unele mirosuri puternice pot declanșa reacții respiratorii la persoanele cu astm sau condiții similare, iar aplicarea pe piele poate cauza reacții la nivelul pielii. Alte plante au proprietăți naturale terapeutice care pot interacționa cu medicamentele (uleiul esențial de grapefruit interferă cu medicamentele (4)) sau pot exacerba o condiție medicală. Există uleiuri esențiale care trebuie evitate în sarcină, în alăptare, la copii mici, etc.

Există câteva criterii de care trebuie să ținem cont atunci când ne referim la siguranța uleiului:

 • Calitatea uleiului folosit – folosirea uleiurilor esențiale alterate mărește probabilitatea unui răspuns advers. Prin urmare, nevoia de uleiuri esențiale pure, autentice și cu grad terapeutic este absolut necesară.
 • Compozitia chimică a uleiului (uleiurile esențiale bogate în aldehide precum scorțișoara, sau fenoli precum oregano sau cuișoarele pot cauza reacții la nivelul pielii; de aceea trebuie întotdeauna diluate înainte de a fi aplicate pe piele)
 • Metoda de aplicare (pot fi aplicate de piele, intern sau inhalate prin intermediul unui difuzor). Fiecare din aceste metode au măsuri de siguranță.
 • Dozajul/diluția (se face corespunzător vârstei). Uleiurile esențiale sunt extrem de concentrate și o cantitate mică uneori este suficientă Atunci când se utilizează topic, este indicat a fi utilizat un ulei purtător/cărăuș. Orice utilizare excesivă a uleiurilor esențiale poate provoca iritații sau alte efecte nedorite, datorită naturii lor lipofile.
 • Integritatea pielii (pielea inflamată sau lezată este mai sensibilă la reacții, prin urmare uleiul esențial se diluează sau se aplică în jurul rănii).
 • Vârsta (copii, bebelușii sunt mai sensibili la uleiurile esențiale, la fel și femeile însărcinate, cele care alăptează și vărstnicii).

 

 1. Cum pot să știu că am achiziționat un ulei esențial de bună calitate?
 • Verificați dacă au fost făcute anumite teste pe uleiul respectiv. Este ideal să cumpărăm uleiuri esențiale de la companii care au efectuat teste precum GC/MS (cromatografie și spectometrie de masă), teste care analizează constituienții uleiurilor. Cromatografia cu gaz este o tehnică care poate pune în evidență prezența aditivilor iar spectometria de masă poate măsura prezența și cantitatea constituienților chimici care dau uleiurilor esențiale gradul terapeutic. Pot detecta de asemenea urme de solvenți sau uleiuri minerale sau dacă au fost eliminați compuși chimici din structura uleiului, dacă acesta a fost obținut din plante de calitate slabă.
 • Verifică prețul: există o diferență de preț, uneori semnificativă între un ulei certificat CPTG (Certificate Pure Therapeutic Grade) și un ulei de slabă calitate.
 • Ai încredere în instinctul tău….și în nasul tău!

 

 1. Pot uleiurile esențiale să vindece boli?

Potrivit unui articol publicat de Școala de Sănătate Publică Hardvard, există aproape 2 milioane de spitalizări și 128.000 de decese în fiecare an, datorate reacțiilor adverse ale medicamentelor (6). Aceasta face ca reacțiile adverse ale medicamentelor să se claseze pe locul 4 printre principalele cauze de deces. Soluția pentru aceste efecte grave nu constă în a lua mai multe medicamente (medicina modernă se bazează de multe ori pe tratamentul simptomelor și nu al sursei problemei). Trebuie să eliminam cât mai multe dintre toxinele din viaţa noastră (care invadeaza corpul nostru prin alimente, apa noastră, produsele de îngrijire personală şi produsele de curăţare) şi să înlocuim abordările convenţionale cu inovaţii special conceput pentru a restabili sănătatea, nu pentru a dăuna în continuare. Nu a existat niciodată un moment mai critic decât acum să invățăm să invățăm și să aplicăm informațiile și studiile care susțin acest adevăr.

Peste 1.500 de oameni mor zilnic de cancer, și peste 600.000 de oameni vor muri de boli de inima în acest an. Pentru restul dintre noi, calitatea vieţii se deteriorează, datorită stilului de viaţă și alegerilor în dieta noastră.

De exemplu, dacă un pacient dorește să țină tensiunea arterială sub control, poate să înceapă să utilizeze o combinație de lavandă, tămâie și ylang-ylang inhalate (10, 11, 12). Un pacient care a fost diagnosticat cu glicemia crescută, poate difuza sau administra intern ulei esențial se scorțișoară, grapefruit sau ghimbir, la muncă sau la birou pentru a echilibra nivelul zaharului din sânge (13, 14, 15, 16).  Studiile clinice au dovedit că uleiurile esenţiale pot modifica starea de spirit, astfel încât o persoană care se luptă cu probleme în acest sens, ar putea începe să utilizeze bergamotă, lavandă şi muşeţel difuzate (7,8,9).

Hipocrate cunoscut ca „părintele medicinii”, deși mare parte din ceea ce a făcut astăzi ar putea fi considerate holistic, a documentat peste 200 de plante diferite în timpul vieţii sale. El credea că abordările pe bază de plante ar putea salva vieţi şi chirurgia trebuie utilizată numai ca o ultimă soluţie. El a fost, de asemenea, unul dintre primii care credeau că starea de sănătate precară este provocată în mod natural, mai degrabă decât pedeapsă de la zei.

Pedanius Dioscorides a fost un medic grec militar, farmacolog și botanist. Între anii 50 şi 70 î.en, Dioscorides a scris o carte de cinci volume intitulată De Materia Medica, care a devenit precursorul pentru toate pharmacopeele moderne. În ea, Dioscorides a abordat 600 plante în total – detalierea lor descrieri, habitate, pregătirea adecvată, stocare şi proprietăţi terapeutice.

Din 1800 au apărut companiile farmaceutice. În cele din urmă, companiile de medicamente pionere, au devenit lideri pe piață, şi cu toate că aceste companii au utilizat încă de la început medicamente pe bază de plante, drogurile sintetice au luat avânt. Secolului al XX-lea, mulţi oameni s-au oprit din a folosi remedii bazate pe plante şi uleiuri esenţiale; în schimb, producătorii de droguri au început să ofere în mod convenabil şi eficient medicamente, inclusiv penicilina si insulina. Aceste descoperiri moderne şi salvatoare de viață, au dat la o parte ideea de medicină bazată pe plante ca medicament şi uleiuri esenţiale au fost uitate timp de mulţi ani, devenind un termen aparent învechit.

În 1928, utilizarea uleiurilor esențiale au început să reapară când chimistul francez René Maurice Gattefossé a utilizat ulei de lavanda pentru o arsură pe mâna lui. Apoi el a decis să analizeze în continuare proprietăţile acestui ulei de lavanda și cum ar putea fi folosit pentru alte tipuri de probleme de piele, răni sau arsuri. Cu aceasta, termenul de „Aromaterapie” s-a născut oficial. Gattefossé şi un coleg au efectuat în continuare cercetări asupra proprietăţilor uleiului esențial de lavandă şi l-a introdus în multe spitale din Franţa. Aromaterapia nu a devenit populară în Statele Unite până în anii 1980, când producătorii au început să adăuge uleiuri esenţiale pentru diferite loțiuni, lumânări și parfumuri.

Chiar şi aşa, utilizarea uleiurilor esenţiale ca remedii este atât de extrem contestată încât mulţi oameni se întreabă dacă uleiurile esențiale pot fi într-adevăr atât de benefice cum spun oamenii că sunt, sau acestea sunt pur şi simplu un moft. Potrivit bazei de date PubMed NIH (Institutul Naţional de sănătate), există în prezent peste 17.277 studii medicale pe uleiuri esentiale, multe îndreptat spre beneficiile lor terapeutice.

Astăzi, sunt profesionişti instruiţi, cum ar fi aromoterapeuţi, terapeuţi în masaj, nutritioniști și medici de medicina naturistă, consultanți în uleiuri esențiale, care utilizează aromoterapia în practicile lor şi sunt şcolarizaţi în utilizărea specifică pentru fiecare ulei esential.

Asistenţa medicală nu trebuie să fie atât de complicată. Trebuie pur şi simplu să deblocăm puterea plantelor pe care Dumnezeu le-a făcut în a treia zi de creaţie, cu scopul de a-i ajuta pe alţii să se bucură de o existenţă mai fericită, mai sănătoasă. Și ca sa revenim la întrebarea ”pot uleiurile esențiale să vindece?” studiile spun că beneficiile uleiuri lor esenţiale sunt intelese cel mai bine atunci când acestea sunt utilizate ca supliment sau ca adjuvant la alte protocoale de tratament, împreună cu un stil de viaţă sănătos în general şi o dieta sanatoasă de alimente nutritive „reale”, care vin de la natura şi sunt libere de produse chimice, pesticide, antibiotice, hormoni.

Utilizarea uleiurilor esenţiale în SUA pentru scopuri terapeutice este încă limitată, dar protocolul de aromaterapie este comun în Europa, în cazul în care uleiurile esentiale sunt cele mai frecvent utilizate ca parte a unui plan de tratament complex. De asemenea, aproximativ 100 de soiuri de uleiuri esenţiale sunt folosite în aromaterapie în Austria şi Europa.

Când utilizați un ulei esențial, familiarizați-vă cu proprietățile acestuia, dozajul, metoda de aplicare, instrucțiuni de precauție. Dacă aveți îndoieli asupra unui ulei sau unei afecțiuni, consultați un medic/consultant în uleiuri esențiale/aromaterapeut calificat. Nu vă lăsați păcăliți de originea „naturală”; sunt foarte puternice și pot cauza reacții minore, precum iritație la nivelul pielii, sau probleme mai grave precum insuficință respiratorie dacă nu sunt aplicate corespunzător.

Vă doresc alegeri esențiale!

 

Dr. Daria Astăluș,

medic recuperare medicină fizică și reabilitare

consultant în uleiuri esențiale

 

 1. Light, Donald W. (June, 2014). New Prescription Drugs: A Major Health Risk With Few Offsetting Advantages. Harvard University Edmond J. Safra Center for Ethics. Retrieved from http://ethics.harvard.edu/ blog/new-prescription-drugs-major-health-riskfew-offsetting-advantages
 2. Chamovitz, David. What A Plant Knows: A Field Guide to the Senses. New York: Scientific American, 2012. Print.
 3. Sienkiewicz, M., Wasiela, M., Głowacka, A. (2012). The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. Med Dosw Mikrobiol. Retrieved from http://www.ncbi. nlm.nih.gov/pubmed/23484421
 4. Tisserand, R. and Young, R. Essential Oil Safety, 2nd edition. Edinburgh: Churchill Livingstone, 2014. Print.
 5. Koulivand, P.H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (March, 2013). Lavender and the nervous system. Evidence Based Complementary and Alternative Med. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ articles/PMC3612440/
 6. https://www.drugwatch.com/featured/misplaced-trust-fda-approval-concerns/
 7. Sayorwan, W., Siripornpanich, V., Piriyapunyaporn, T., Hongratanaworakit, T., Kotchabhakdi, N., & Ruangrungsi, N. (April, 2012). The effects of lavender oil inhalation on emotional states, autonomic nervous system, and brain electrical activity. Journal of the Medical Association of Thailand. Retrieved from
 8. Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study. Amsterdam JD1, Shults J, Soeller I, Mao JJ, Rockwell K, Newberg ABAltern Ther Health Med. 2012 Sep-Oct;18(5):44-9.
 9. Takahashi, M., Yoshino, A., Yamanaka, A., Asanuma, C., Satou, T., Hayashi, S., Koike, K. (November, 2012). Effects of inhaled lavender essential oil on stress-loaded animals: changes in anxiety-related behavior and expression levels of selected mRNAs and proteins. Natural Product
 10. Essential oil inhalation on blood pressure and salivary cortisol levels in prehypertensive and hypertensive subjects. Kim IH1, Kim C, Seong K, Hur MH, Lim HM, Lee MS. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:984203. doi: 10.1155/2012/984203. Epub 2012 Nov 19.
 11. The effects of the inhalation method using essential oils on blood pressure and stress responses of clients with essential hypertension. Hwang JH. Taehan Kanho Hakhoe Chi. 2006 Dec;36(7):1123-34
 12. Effects of aromatherapy on changes in the autonomic nervous system, aortic pulse wave velocity and aortic augmentation index in patients with essential hypertension. Cha JH, Lee SH, Yoo YS. J Korean Acad Nurs. 2010 Oct;40(5):705-13. doi: 10.4040/jkan.2010.40.5.705
 13. Anti-diabetic and antioxidant effect of cinnamon in poorly controlled type-2 diabetic Iraqi patients: A randomized, placebo-controlled clinical trial. Sahib AS. J Intercult Ethnopharmacol. 2016 Feb 21;5(2):108-13. doi: 10.5455/jice.20160217044511. eCollection 2016 Mar-Apr.
 14. Diverse Mechanisms of Antidiabetic Effects of the Different Procyanidin Oligomer Types of Two Different Cinnamon Species on db/db Mice. Liang Chen, Peng Sun, Ting Wang, Kaixian Chen, Qi Jia, Heyao Wang, and Yiming Li. J. Agric. Food Chem., 2012, 60 (36), pp 9144–9150 DOI: 10.1021/jf3024535,Publication Date (Web): August 25, 2012.
 15. Helichrysum and Grapefruit Extracts Inhibit Carbohydrate Digestion and Absorption, Improving Postprandial Glucose Levels and Hyperinsulinemia in Rats. Ana Laura de la Garza, Usune Etxeberria, Marı́a Pilar Lostao, Belén San Román, Jaione Barrenetxe, J. Alfredo Martínez, and Fermı́n I. Milagro. Agric. Food Chem., 2013, 61 (49), pp 12012–12019 DOI: 10.1021/jf4021569, Publication Date (Web): November 22, 2013
 16. Specific bioactive compounds in ginger and apple alleviate hyperglycemia in mice with high fat diet-induced obesity via Nrf2 mediated pathway. Sampath C, Rashid MR, Sang S, Ahmedna M. Food Chem. 2017 Jul 1;226:79-88. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.01.056. Epub 2017 Jan 16.

Acest articol a apărut în revista Viață și sănătate, luna septembrie , 20017.

Autor: Daria Astăluș

Dacă v-ați convins că aceste uleiuri merită sa facă parte din viața dumneavoastră, vă sfătuiesc să profitați de prețurile de consultant.  Ca și wellness advocate, vă pot îndruma să pășiți în lumea uleiurilor. Puteți trece la pasul următor aici, sau mă puteți contacta aici.

Sănătate din plin!

123

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s