Acizii grași Omega – 3 la copii

DE CE OMEGA – 3?

          Din punct de vedere nutrițional, unele componente alimentare cum sunt vitaminele, mineralele și substanțele de balast (fibrele) sunt considerate a fi pozitive, iar grăsimile și zahărul negative. Totuși, în cazul grăsimilor de exemplu, se poate demonstra că această concepție nu se poate generaliza. Nu în ultimul rând este importantă cantitatea grăsimilor și compoziția lor precum și cunoașterea așa numitelor modele de acizi grași.
În articolul de față voi încerca să descriu așa numiții acizi grași Omega-3, care sunt importanți atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul multor afecțiuni frecvent întâlnite în zilele noastre.
Aceștia se regăsesc ca substanță primară în grăsimea anumitor pești (ulei de pește), în algele marine specifice (ulei de alge – microalgele Crypthecodinium cohnii şi Schizochytrium) precum și în unele uleiuri vegetale (uleiul de rapiță, soia, in , nuci).

Rolul grăsimilor:
– Funcționează ca un strat izolant împotriva frigului și căptușeală pentru organele interne (desigur acest fapt nu justifică prezența „colacului de salvare” în jurul abdomenului)
– Sunt pietrele de temelie ale membranelor celulare, formând acele membrane elastice care înconjoară fiecare celulă, fiind decisive în ceea ce privește metabolismul și buna funcționare a celulei
– Sunt elemente precursoare pentru substanțe reglatoare asemănătoare hormonilor
– Contribuția la aprovizionarea organismului cu vitamine liposolubile A, D, E și K precum și a acizilor grași esențiali polinesaturați
Acizii grași Omega fac parte din marele grup de acizi grași nesaturați, cu 18 sau mai mulți atomi de carbon. Ei sunt acizii grași cu lanț lung. Denumirea de Omega provine de la ultima literă Omega fatty acids UKa alfabetului gecesc și indică ultimul atom de C a lanțului de acid gras, adică grupa metilen (CH3). Acizii grași nesaturați cu 18 sau mai mulți atomi de carbon sunt din nou împărțiți în trei grupe și anume:
1. Omega – 9 acidul uleios mononesaturat din ulei de măsline și ulei de șofrănaș
2. Omega – 6 acidul linolic dublu nesaturat din uleiul de germeni de grâu, uleiul de soia, ulei de floarea soarelui

3. Omega – 3 :
–  Acidul alfa-linoleic triplu nesaturat din uleiul de in, uleiul de nucă, uleiul de rapiță
– EPA (acidul eicosapentaenoic) pentanesaturat din grăsimea peștilor de apă rece (somon, macrou)
– DHA (acidul docosahexaenoic) hexanesaturat, tot din uleiul de pește și din uleiul de alge.

Termenul „eicosa” provine din cuvântul grecesc douăzeci. Eicosanoidele sunt substanțe alcătuite din 20 de atomi de carbon. Profesorul Bergstrom, profesorul Samuelson (suedezi) și profesorul Vane (Marea Britanie) pionerii cercetării privind eicosanoidele, au primit în 1928 premiul Nobel în medicină.

Omega – 3 de la început

          Michael Crawford, profesor la Institute of Brain Chemistry, University of North London, a publicat un studiu care apreciază în ce măsură influențează acizii grași Omega – 3 dezvoltarea inteligenței și acuității vizuale la embrionul intrauterin, iar la adult prevenirea anumitor boli cum sunt afecțiunile cardiovasculare. După concluziile sale, alimentația viitoarei mame ar putea fi hotărâtoare pentru sănătatea bebelușului.
Un coleg al lui Crawford din SUA, profesorul William Connor, a arătat faptul că acizii Omega – 3, sunt componente importante ale celulei nervoase și retinei. Aceste substanțe nutritive esențiale ar trebui preluate într-o cantitate suficientă de alimente, mai ales în cazul femeilor însărcinate sau a mamelor care alăptează pentru că acizii grași Omega – 3 DHA sunt hotărâtori pentru dezvoltarea sistemului nervos la embrion și la copilul mic, precum și în faza de creștere.

Un alt studiu publicat în august 2017, subliniază faptul că nutriția maternă joacă un rol crucial în influențarea creșterii fătului și a rezultatelor la naștere. Orice deficit nutrițional care începe cu câteva săptămâni înainte de sarcină și în perioadele critice de gestație este cunoscut că influențează dezvoltarea fătului și crește riscul pentru dezvoltarea ulterioară a bolilor. Acizi grași polinesaturați cu lanț lung (LCPUFA), în principal acizi grași omega-6 și omega-3, se știe că au un efect asupra dezvoltării fetale. Furnizarea la nivelul placentei a nivelurilor optime de LCPUFA la făt în timpul vieții intrauterine este extrem de importantă pentru creșterea și dezvoltarea normală atât a placentei cât și a fătului. Orice modificare a dezvoltării placentare va avea ca rezultat un rezultat negativ al sarcinii, cum ar fi diabetul gestational, preeclampsia. Este cunoscut faptul că aprovizionarea cu LCPUFA maternă-fetal este afectată de fiecare dintre aceste patologii. În plus, se observă că un metabolism LCPUFA perturbat este asociat cu o serie de tulburări metabolice. Este probabil ca suplimentarea cu LCPUFA în timpul sarcinii timpurii să fie benefică în îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, îmbunătățirea rezultatelor și reducerea riscului ulterior de apariție a bolilor. (1)

nutrients-09-00784-g005
Riscul de respirație persistentă sau astm bronșic la copii în funcție de utilizarea maternă a uleiului de pește sau de placebo în timpul sarcinii

Furnizarea de ulei de pește pentru femeile gravide este asociată cu modificări imunologice în sângele din cordonul ombilical. Un studiu recent a arătat că consumul de ulei de pește în timpul sarcinii reduce persistența wheezingului și astmului la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani. Consumul de ulei de pește sau supliment de ulei de pește în timpul sarcinii poate fi o strategie pentru prevenirea bolilor alergice infantile și ale copilăriei. (2)

 

 

 

Un studiu efectuat în Marea Britanie publicat în iunie 2013, pe 493 de copii între 7-9 ani, a concluzionat următoarele

„În acest eșantion mare de copii sănătoși din Marea Britanie care se credeau că au o performanță scăzută în lectură, concentrațiile medii de Omega-3 LC-PUFA din sânge (EPA + DHA) au fost de 2,46%, cu mult sub minimul recomandat pentru sănătatea cardiovasculară bună la adulți. Constatări similare par a fi apărute din primele studii pe scară largă privind profilurile de acizi grași din sânge la copii din alte țări europene, care – la fel ca studiul nostru – au utilizat pentru determinarea nivelurilor de Omega-3, sânge capilar„.

9839468544030În ceea ce privește sănătatea mintală și dezvoltarea, cantitatea de Omega-3 LC-PUFA din sânge, la acești copii din Marea Britanie a prezis în mod semnificativ atât comportamentul lor, cât și performanța lor cognitivă. În mod specific – nivelurile mai ridicate ale Omega-3 LC-PUFA și, în special, DHA au fost asociate cu o performanță mai bună a lecturii și a memoriei de lucru și cu mai puține simptome de tip ADHD, indiferent de sex și statutul socio-economic. Aceste rezultate sunt deosebit de remarcabile având în vedere faptul că în această probă (se referă la numărul de copii testați) există o gamă relativ restrânsă atât a capacității de citire cât și a cantității de Omega-3 LC-PUFA din sânge. Nu este surprinzător că, aporturile scăzute de pește raportate în eșantionul nostru, au fost asociate cu concentrații scăzute de Omega-3 LC-PUFA din sânge. Rapoartele părinților au arătat că aproape 9 din 10 copii nu au respectat liniile directoare din Marea Britanie care recomandă 2 porții de pește pe săptămână.

Lubrifiantul creierului

          Grăsimile – sau cum sunt denumite științific lipidele – sunt principalul furnizor de energie al organismului. Anumiți acizi grași polinesaturați, care se găsesc în uleiuri vegetale și în uleiuri vegetale  constituie alimente importante pentru creier și nervi. Aproape jumătate din componentele organice ale creierului și sistemului nervos sunt compuse din grăsimi. Aceste lipide îndeplinesc funcția de schelet și lubrifiant, făcând posibilă conexiunea neurotransmițătorilor în creier și nervi. Este deosebit de importantă participarea acizilor grași polinesaturați în alcătuirea membranelor celulare. Tipul acizilor grași ce participă la alcătuirea celulei determină funcționarea corectă a membranei celulare și demonstrează foarte plastic ce înseamnă termenul „lubrifiant”: un conținut înalt de acizi grași nesaturați influențează pozitiv fluiditatea membranelor celulare. Asta înseamnă că membrana celulară devine mai „fluidă” pentru îndeplinirea funcției de barieră. Acest fenomen este important, pentru că în cazul scăderii fluidității membranelor celulare la nivelul sistemului nervos central anumite funcții celulare ca metabolismul sau transmiterea și stocarea informațiilor vor fi inhibate.

          Este foarte interesant faptul că aproape 60% din totalul acizilor grași de la nivelul retinei și 40% din acizii grași nesaturați ai creierului provin din DHA, sub forma în care apar în uleiul de pește și în anumite alge. DHA este de asemenea acidul gras dominant din molecula de FOSFATIDILSERINĂ, o substanță esențială pentru prelucrarea informațiilor în creier. Rezultate studiului mai sus menționat necesită confirmare, dar sugerează că beneficiile obținute prin suplimentarea cu Omega-3 LC-PUFA pentru ADHD, dispraxia, dislexia și afecțiunile conexe s-ar putea extinde la populația școlară generală (3).

          Să rămânem în sfera creierului și neurologică și să vorbim despre tulburările atenției și hiper-reactivitate. Atenția copiilor dinamici sare repede de la un lucru la altul. Le este greu să învețe, să citească, să lucreze. Pe lângă tulburările de concentrare apare și o agitație psiho-motorie foarte accentuată (poate fi asociată cu hiperreactivitatea, dar nu este obligatoriu). Conform noilor studii, terapia utilizată până în prezent poate fi completată cu așa numite „terapie cu substanțe nutritive”. La majoritatea pacienților cu ADHD găsim foarte des deficit de substanțe nutritive cum ar fi: acizii grași ai creierului sau unele minerale ca magneziu sau zinc. (Prof. Dr. troph. Michael Hamm)

9839468544030

DOTERRA IQ Mega elimină gustul neplacut al uleiului de pește și adaugă aroma proaspătă de portocală a uleiului esențial CPGT Wild Orange în acest supliment delicios și ușor de înghițit, oferind 1000 mg de acizii grași omega-3 concentrație pe porție. IQ Mega conține acizi grași esențiali și acid docosahexaenoic pentru a susține sănătatea funcțiilor cerebrale, cardiovasculare, imunitare și articulare.

IQ Mega este conceput pentru a fi utilizat zilnic de către copii și adulți cu DOTERRA a2z Chewable.

INDICAȚII:

Luați o linguriță zilnic. A se păstra departe de căldură și lumină directă. După deschidere, păstrați la frigider și consumați în decurs de 100 de zile. Produsul poate schimba aspectul atunci când este refrigerat. Păstrați flaconul bine închis pentru a menține prospețimea. Nu utilizați dacă sigiliul de siguranță este rupt sau lipsește.

BENEFICII:
• Promovează sănătatea cardiovasculară
• Sprijină sănătatea și bunăstarea funcției articulare
• Oferă elemente nutritive modulare importante care contribuie la sănătatea funcției imunitare
• Protejează împotriva oxidării lipidice și sprijină funcția creierului sănătos
• Promovează sănătatea pielii
• Conține 1000 mg de lipide marine cu 600 mg de acizi grași esențiali și 400 mg de acid docosahexaenoic, pe zi
• Formată cu ulei esențial CPGT dōTERRA Wild Orange (portocală sălbatic)
• Formulată special pentru a fi utilizată zilnic cu doTERRA a2z Chewable ™ (comprimate masticabile) ca bază pentru suplimente nutriționale complete pentru o viață vitală și bunăstare.

DE CE SE UTILIZEAZĂ CU doTERRA a2z Chewable?

Pentru administrarea corectă de suplimente nutriţionale este important să se cunoască căile metabolice de transformare a acizilor graşi esenţiali în forme bioactive. Există 2 enzime – delta-6 desaturaza şi delta-5-desaturaza – implicate în cascada acestor reacţii metabolice, ale cărora deficite au fost înregistrate în anumite condiţii.

omega

Pentru asigurarea unei activităţi optime, delta-6 desaturaza are nevoie de cantităţi suficiente de cofactori (vitamine şi minerale): acid nicotinic (vitamină PP), vitamină B6, vitamină C, magneziu şi zinc. Această enzimă poate fi inhibată de mai mulţi factori, ce includ vârsta înaintată, stresul, alcoolul şi dietele bogate în grăsimi saturate, hipercolesterolemia şi nivelurile scăzute de magneziu. Se consideră că până la 20% din persoane prezintă o activitate perturbată a delta-6 desaturazei, iar activitatea acesteia scade dramatic cu vârsta. Zincul este de asemenea critic pentru funcţionarea enzimei delta-5 desaturaza. (4,5)

9839468773406Comprimatele masticabile sunt o formulă brevetată de ingrediente dezvoltate pentru copii și adulți care întâmpină dificultăți la înghițirea capsulelor. Combinând un amestec de vitamine B, un amestec de vitamine A, C și E și extracte botanice, comprimatele masticabile (dōTERRA a2z Chewable) susțin creșterea și longevitatea celulelor sănătoase dacă sunt administrate zilnic. )

Sunt formulate pentru a fi utilizate cu uleiuri de pește omega 3 IQ Mega ™ ca un supliment nutritiv cuprinzător care susține sănătatea imună și funcția cognitivă, oferind în același timp protecție antioxidantă.

Beneficii primare
• Sigur pentru copiii cu vârsta de 4 ani sau peste și pentru adulții care preferă o tabletă masticabilă în loc de capsule
• Amestec cognitiv: colină, fosfatidilserină, inozitol
• Aromă delicioasă pepene verde
• Nu conține sirop de porumb sau culori artificiale, îndulcitori sau arome
• Conține un amestec de suplimente alimentare care ajută la susținerea sănătății și bunăstării generale
• Este formulat cu patentat Alpha CRS® + dōTERRA
• Conține un amestec echilibrat de vitamine esențiale, incluzând vitaminele A, C și E antioxidante și un complex de vitamine B pentru energia celulară
• Conține un amestec de minerale biodisponibile, inclusiv calciu, magneziu, zinc, cupru și mangan

Administrare:

Copii cu vârsta de 4 ani și peste: luați 2 comprimate zilnic cu mese. Adulții pot lua până la 3 comprimate zilnic

Pentru mai multe informații, precum și modul de achiziționare, mă puteți contacta aici.

123

21744973_329497944182535_444742320_o

Surse:

  1. Maternal long chain polyunsaturated fatty acid status and pregnancy complications. Wadhwani N1, Patil V1, Joshi S2. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2017 Aug 15. pii: S0952-3278(16)30240-X. doi: 10.1016/j.plefa.2017.08.002
  2. Can Early Omega-3 Fatty Acid Exposure Reduce Risk of Childhood Allergic DiseaseMiles EA1, Calder PC2.Nutrients. 2017 Jul 21;9(7). pii: E784. doi: 10.3390/nu9070784.
  3. Low blood long chain omega-3 fatty acids in UK children are associated with poor cognitive performance and behavior: a cross-sectional analysis from the DOLAB study. Montgomery P1, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Richardson AJ. PLoS One. 2013 Jun 24;8(6):e66697. doi: 10.1371/journal.pone.0066697. Print 2013.
  4. Genova Diagnostics. Test Catalog. Essential & Metabolic Fatty Acids Analysis (EMFA). http://www.genovadiagnostics.com.Ref Type: Internet Communication.
  5. Simopoulos AP. Essential fatty acids in health and chronic disease. In Am J Clin Nutr. 1999;70(30 Suppl):560S-569S.
  6. http://www.doterra.com

Un gând despre “Acizii grași Omega – 3 la copii

  1. Pingback: LIFELONG VITALITY PACK - Programul complet de nutritie pentru o viata sanatoasa - varianta extinsa - Spanda Yoga

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s