Uleiul esențial de măghiran

Dacă nu sunteți familiarizați cu măghiranul, este posibil să vă întâlniți cel puțin vărul lui – oregano. Ce este măghiranul? Este o plantă perenă din regiunea mediteraneană și o sursă foarte concentrată de compuși bioactivi benefici pentru sănătate.

Oregano este un înlocuitor comun pentru măghiran și vice versa datorită asemănării sale, dar măghiranul are o textura mai fină și un profil de aromă mai moale. Ceea ce numim oregano poate fi, de asemenea, numit „măghiran sălbatic”, iar ceea ce noi numim măghiran se numește de obicei „măghiran dulce”. Deci măghiranul sălbatic este de fapt oregano – cât de complicat! 🙂

marjoram-15mlSCURT ISTORIC:

Cu toate acestea, măghiranul are o istorie foarte specifică a utilizării culinare și medicinale. Potrivit mitologiei grecești, Afrodita, zeița iubirii, a fost un mare iubitor al acestei plante, care a dus la folosirea ei pentru a face poțiuni de iubire.  Grecii antici au numit măghiranul „bucuria munților” și au folosit-o în mod obișnuit pentru a crea coroane și ghirlande pentru nunți și înmormântări. În Egiptul antic, a fost folosită din punct de vedere medical pentru a se vindeca și dezinfecta. A fost de asemenea utilizat pentru conservarea alimentelor.

În Spania și Italia folosirea ei datează din anii 1300. În timpul Renașterii (1300-1600), planta era folosită în mod obișnuit pentru a aroma ouă, orez, carne și pește. În secolul al XVI-lea, a fost în mod obișnuit folosită proaspăt ca o plantă de salată. Timp de secole, în bucătăriile din întreaga lume, utilizările sale au fost și rămân largi. Indiferent dacă este versiunea proaspătă sau uscată, se poate adăuga la feluri de mâncare din carne și legume, salată și tocană.

Măghiranul poate fi, de asemenea, administrat pe cale orală într-o formă mai concentrată sau poate fi utilizată local și în aromoterapie ca ulei esențial. S-a demonstrat că inhalarea uleiului esențial de măghiran servește la ameliorarea sistemului nervos și, la rândul său, are un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular prin îmbunătățirea fluxului sanguin și scăderea tensiunii arteriale (1). Acesta a fost utilizat pentru a trata tusea, secreții nazale, probleme ale vezicii biliare, probleme digestive, depresie, amețeală, migrene, dureri de cap, nevralgii și, de asemenea, paralizie (2).

Acest ulei esențial este extras prin distilarea cu abur a frunzelor proaspete și uscate ale plantei de măghiran, care are denumirea științifică Origanum Marjorana. Principalele componente ale uleiului esențial de de măghiran sunt Sabinene, Alpha Terpinene, Gamma Terpinene, Cymene, Terpinolene, Linalool, Sabinene Hidrat, Linalil Acetat, Terpineol și Gamma Terpineol.

8 BENEFICII ALE ULEIULUI ESENȚIAL DE MĂGHIRAN

1. Ajutor digestiv

Includerea măghiranului în dieta dvs. vă poate ajuta să vă îmbunătățiți digestia. Doar mirosul singur poate stimula secreția glandelor salivare, care ajută digestia primară a alimentelo,r care are loc în cavitatea bucală. Uleiul continuă să ajute în digestia mesele prin stimularea mișcării peristaltice a intestinelor și prin încurajarea eliminării acestora (3).

Dacă suferiți de probleme digestive cum ar fi greața, flatulență, crampele stomacale, diareea sau constipația, o ceașcă sau două ceai de măghiran poate ajuta la ameliorarea simptomelor. De asemenea, puteți încerca să adăugați planta proaspătă sau uscată la următoarea masă pentru confortul digestiv.

2. Problemele specifice feminine / echilibrul hormonal

maghiranMăghiranul este cunoscut în medicina tradițională pentru capacitatea sa de a restabili echilibrul hormonal și a regla ciclul menstrual. Dacă sunteți o femeie, ar putea fi planta care în sfârșit vă ajută să obțineți echilibrarea hormonală, în mod natural. Indiferent dacă aveți de-a face cu simptomele lunare nedorite ale PMS (sindrom premenstrual) sau menopauzei, această plantă poate oferi ajutor femeilor de toate vârstele. Este considerat un emenagog, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru a ajuta la începerea menstruației. De asemenea, a fost folosit în mod tradițional de mame care alăptează pentru a promova producția de lapte matern.

Sindromul ovarului polichistic și infertilitatea (care rezultă adesea din PCOS) sunt alte probleme semnificative legate de dezechilibrul hormonal pe care această plantă le-a îmbunătățit. Un studiu din 2016 publicat în Jurnalul Oficial al Nutriției și Dieteticelor a evaluat efectele ceaiului de măghiran asupra profilului hormonal al femeilor cu PCOS într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo. Rezultatele studiului au relevat efectele pozitive ale ceaiului asupra profilului hormonal al femeilor cu PCOS. Ceaiul a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și a redus nivelurile de androgenii suprarenale la aceste femei (4).

3. Managementul diabetului de tip 2

În prezent, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 continuă să crească. Vestea bună este că o dietă sănătoasă, împreună cu un stil de viață general sănătos, este una dintre cele mai bune modalități prin care puteți preveni și gestiona diabetul zaharat, în special de tipul 2. Studiile au arătat că măghiranul este o plantă care face parte din arsenalul anti-diabet zaharat și ar trebui inclușă cu siguranță în planul dumneavoastră de dietă diabetică.

În mod specific, s-a arătat că soiurile comerciale uscate ale acestei plante, alături de oregano mexican și rozmarin, acționează ca un inhibitor superior al enzimei cunoscute sub numele de proteină tirozin fosfatază 1B (PTP1B). În plus, măghiranul cultivat cu efect de seră, extractele mexicane de oregano și rozmarin au fost cei mai buni inhibitori ai dipeptidil peptidazei IV (DPP-IV). Aceasta este o descoperire extraordinară deoarece reducerea sau eliminarea PTP1B și DPP-IV ajută la îmbunătățirea semnalizării și a toleranței la insulină (5).

4. Sănătatea cardiovasculară

Măghiranul poate fi un remediu natural pentru pacienții cu risc crescut sau care suferă de simptome de tensiune arterială ridicată și de probleme cardiace. Are un conținut crescut în antioxidanți, făcându-l excelent atât pentru sistemul cardiovascular, cât și pentru întregul corp. Este, de asemenea, un vasodilator eficient, ceea ce înseamnă că poate ajuta la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge. Acest lucru ușurează fluxul de sânge și reduce tensiunea arterială. Inhalarea uleiului esențial de măghiran a demonstrat de fapt scăderea activității sistemului nervos simpatic și stimularea sistemului nervos parasimpatic, ceea ce a dus la vasodilatație și scăderea tensiunii arteriale (6).

Informații nutriționale:

maghiran-seminte-de-maghiran-de-la-florian1896O linguriță de măghiran uscat contine aproximativ:
– 4 calorii
– 0,9 grame de carbohidrați
– 0,2 grame de proteină
– 0,1 grame de grăsime
– 0,6 grame de fibre
– 9. 9,3 micrograme de vitamina K (12% din valoarea zilnică)
– 1,2 miligrame de fier (7 procente din valoarea zilnică)
– 0,1 miligrame de mangan (4 procente din valoarea zilnică)

– 29,9 miligrame de calciu (3 procente din valoarea zilnică)
– 121 UI de vitamina A (2% din valoarea zilnică)

Măghiranul uscat este destul de impresionant, dar versiunea proaspătă are, de obicei, niveluri și mai ridicate de vitamine și minerale.

5. Ameliorarea durerii

Aceasta plantă poate ajuta la reducerea durerii care vine adesea ca o strângere musculară sau spasme musculare, precum si dureri de cap datorate tensiunii. Terapeuții de masaj includ adesea uleiul esențial de maghiran în uleiul de masaj sau în loțiuni pentru acest motiv. În scopuri de relaxare, puteți încerca să-l difuzați în casă și să-l utilizați în rețeta de masaj. Uimitor, dar adevărat, doar inhalarea uleiului esențial de marjoram poate să calmeze sistemul nervos și să scadă tensiunea arterială (7).

6. Prevenirea ulcerului gastric

Un studiu pe animale din 2009, publicat în Jurnalul American de Medicină Chineză, a evaluat capacitatea maghiranului de a preveni și vindeca ulcerele gastrice. Studiul a constatat că la doze de 250 și 500 miligrame pe kilogram de greutate corporală, a scăzut semnificativ incidența ulcerelor, secreția gastrică bazală și producția de acid. În plus, extractul de maghiran a alimentat mucusul pe peretele gastric, care este cheia vindecării simptomelor ulcerului (8). Marjoram nu numai că a împiedicat și vindecat ulcerul, dar s-a dovedit, de asemenea, că are o mare marjă de siguranță. Părțile aeriene (deasupra solului) de marjoram conțin ulei volatil, flavonoide, tanini, steroli și / sau triterpene.

7. Sănătatea tractului urinar

Uleiul de măghiran crește frecvența urinării și cantitatea de urină, ajutând astfel la eliminarea excesului de apă, sodiu, acid uric, săruri biliare și alte elemente toxice din organism. Creșterea urinării scade, de asemenea, tensiunea arterială, curăță rinichii și reduce grăsimile. Doar un lucru de reținut, ar trebui să beți mai multă apă dacă luați ulei de măghiran, deoarece urinarea frecventă poate duce la deshidratare, ceea ce este, de asemenea, destul de periculos pentru sănătatea dumneavoastră.

8. Expectorant natural

Uleiul esențial de măghiran s-a dovedit a fi destul de eficient pentru eliberarea mucusului din gât și sinusuri, precum și a congestiei tractului nazal, a laringelui, a faringelui, a bronhiilor și a plămânilor cauzate de răceală și infecții virale. Este deosebit de eficace în cazul tusei cronice.

MĂSURI DE SIGURANȚĂ

Această planta este sigură în cantități comune de alimente și este probabil sigură pentru majoritatea adulților atunci când este administrată pe cale orală în cantități medicinale pentru perioade scurte de timp. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, atunci este mai bine să consumați măghiranul în cantități mici. Copiii ar trebui să-l consume numai în cantități mici. Dacă aveți o alergie la oregano, busuioc, lavandă, menta sau orice alt membru al familiei plantelor Lamiaceae, atunci puteți fi alergic și la măghiran.

Dacă aveți una din următoarele condiție de sănătate, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a utiliza cantități medicinale din această plantă:
◦ Tulburări de sângerare
◦Diabet
◦Obstrucții ale tractului gastrointestinal sau urinar
◦ Bolile pulmonare, cum ar fi astmul
◦Ulcer
◦ Bradicardie
◦ Convulsii

De asemenea, trebuie să întrerupeți administrarea măghiranului timp de cel puțin două săptămâni înainte de orice tip de intervenție chirurgicală.

 

Uleiul esențial de măghiran se amestecă cel mai bine cu:

1.) Ulei esențial de lavandă:  cunoscut sub numele de calmant lichid, lavanda și măghiranul fac o combinație minunată.

2.) Ulei esențial de rozmarin: rozmarinul și măghiranul sunt excelente în rețetele de mâncare unde ați folosi în mod normal planta uscată. Uleiul esențial vă oferă mai multă concentrație și mai multă valoare terapeutică.

3.) Ylang Ylang, Wild Orange, Bergamotă: difuzându-le împreună cu măghiranul veți obține o soluție florală și naturală.

Vrei să intri în familia DoTerra? Mă puteți contacta aici.

Untitled design (1)

SURSE:

  1. Essential Oil Inhalation on Blood Pressure and Salivary Cortisol Levels in Prehypertensive and Hypertensive Subjects.In-Hee Kim, 1 Chan Kim, 2 Kayeon Seong, 1 Myung-Haeng Hur, 1 ,* Heon Man Lim, 3 and Myeong Soo Lee. Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 984203. Published online 2012 Nov 19. doi: 10.1155/2012/984203
  2. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-563-marjoram.aspx?activeingredientid=563&activeingredientname=marjoram
  3. https://books.google.ro/books?id=mnnzM8qQB-IC&pg=PA351&lpg=PA351&dq=marjoram+digestive+aid&source=bl&ots=g2_DUCqlNb&sig=pBNxHiNOQcVks2iAJzh0g49-Pls&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=marjoram%20digestive%20aid&f=false
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25662759
  5. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf500639f
  6. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf500639f
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27062964
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19606513

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s