Fibromialgia și uleiurile esențiale

 

Fibromialgia este un sindrom care include dureri de lungă durată (cronice), la nivelul corpului, în mușchi și țesuturile conjunctive, precum și slăbiciune generală, oboseală și depresie intermitentă. Pentru ca un diagnostic să fie făcut, durerea ar trebui să fie prezentă în cel puțin 11 din 18 puncte specifice de declanșare (puncte tender).

detail_fibromyalgiaLocalizarea anatomică a punctelor sensibile (așa cum menționează Colegiul American al Reumatologilor) este:

 • occipital: bilateral, la inserția mușchiului suboccipital
 • cervical inferior: bilateral, la proiecția anatomică anterioară a spațiilor C5-C7
 • trapez: bilateral, la mijlocul marginii superioare
 • supraspinos: bilateral, deasupra spinei scapulei
 • coasta a 2-a: bilateral, la a doua articulație condro-costală
 • epicondilul lateral: bilateralla 2 cm de epicondil
 • gluteal: bilateral în cadranul fesier supero-extern
 • marele trohanter: bilateral, posterior de proeminența trohanteriană
 • genunchi: bilateral, pe fața medială, lângă interliniul articular.

Această durere caracteristică poate fi însoțită de oboseală și dureri de cap, împreună cu dificultăți de somn (dificultăți de adormire sau de menținere a somnului), anxietate și depresie (de reținut faptul că fibromialgia nu este o formă de depresie dar sunt frecvent asociate), sindromul picioarelor neliniștite, modificări cognitive (dificultăți de concentrare), parestezii, hipersensibilitate la lumină, zgomot, miros, piele uscată, uscăciunea mucoasei conjunctivale și bucale. Femeile din grupul de vârstă 20-50 sunt cele mai susceptibile de a suferi de fibromialgie. Cauza specifică a fibromialgiei nu a fost încă determinată, dar unele cauze potențiale includ alergii la substanțe chimice sau alimente, virusuri (HIV, citomegalovirus, Chlamidya, virusul hepatitic C), probleme hormonale, stres sau deficiență neurotransmitator (nivel redus de serotonină).

Uleiuri folositoare în reducerea simptomatologiei:

 1. Tămâia– utilizată pentru a ușura durerea musculară, pentru a îmbunătăți circulația și a susține sănătatea țesutului nervos, făcându-l un remediu natural eficient pentru fibromialgie.
 2. Turmeric – conține compuși care reduc inflamația și sprijină mușchii și țesuturile nervoase.
 3. Menta – un studiu a arătat că uleiul de mentă aplicat topic are beneficii de reducere a durerii asociate cu fibromialgia și sindromul de durere miofascială.
 4. Lavanda -conține compuși care reduc  inflamația și care ajută la ameliorarea tensiunii și durerii; poate ajuta la ameliorarea simptomelor fibromialgiei, incluzând dificultatea somnului, anxietatea și depresia. Băile calde (cu câteva picături de uleiuri esențiale), dușuri și comprese de încălzire umede pot ajuta la reducerea durerii.
 5. Uleiul de Helichrysum se dovedește a îmbunătăți circulația, susține vindecarea țesutului nervos și reduce durerea musculară.
 6. Ghimbir:  într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo din Miami, cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care au primit ghimbir au prezentat o reducere mai mare a durerii genunchiului decât cei cărora li sa administrat acetaminofen.
 7. Pachetul LLV oferit de DoTerra – este un „must have” în tratamentul fibromialgiei (detalii mai jos).

Studiile clinice multiple indică faptul că tratarea simptomelor fibromialgiei necesită o abordare multiplă care include schimbări în dietă și nutriție. Un studiu realizat în colaborare de cercetători din Italia a constatat că pacienții cu fibromialgie trebuie să beneficieze de modificări specifice ale dietelor și de suplimente nutriționale (3).

Un alt studiu a constatat că eliminarea glutenului are potențialul de a îmbunătăți simptomele fibromialgiei. Acest rezultat este reluat intr-un studiu recent publicat in Arthritis Research & Therapy, in care cercetatorii au studiat efectul unei diete fără gluten timp de un an la pacientii cu sindrom de colon iritabil  care deseori este asociat cu  fibromialgia (4). Atunci când ne referim la regimul dietetic pentru a trata fibromialgia, glutenul este, evident, cheia. Cercetătorii din ambele studii de mai sus încurajează cercetările ulterioare și studiul suplimentar al modificărilor nutriționale recomandate pentru pacienții cu fibromialgie.

În plus față de eliminarea glutenului, este esențial să se limiteze aportul de cofeină, deoarece poate contribui la somn neliniștit și insomnie, anxietate, tremor și depresie musculară – multe dintre simptomele fibromialgiei de zi cu zi. Amintiți-vă, cofeina se ascunde nu numai în cafea, ceai și cola, ci și în băuturi energizante, sucuri non-cola aromate și chiar unele medicamente antialgice. În prezent cofeina nu apare listată pe toate etichetele nutriționale. Acest lucru e destul de complicat pentru persoanele care încearcă să limiteze sau să evite cofeina. Reducerea aportului de substanțe toxice în organism, eliminarea glutenului, a cofeinei, a îndulcitorilor artificiali, a alimentelor prelucrate și a uleiurilor parțial hidrogenate și a grăsimilor trans, puteți face o diferență în modul în care vă simțiți și în calitatea vieții dumneavoastră.

8800367345694Câteva motive pentru care să folosiți pachetul LLV:

Deoarece nu există nici o pilulă magică care să poată vindeca simptomele fibromialgiei, potrivit lui Mark J. Pellegrino, MD, specialist în durere și reabilitare din Ohio, „O abordare echilibrată este importantă”. O dietă sănătoasă, schimbări de stil de viață si suplimente nutritive fac parte din ecuația pentru combaterea simptomelor fibromialgiei.

Iată cele mai bune suplimente de astăzi pentru combaterea fibromialgiei (toate se găsesc în pachetul LLV oferit de DoTerra):

Un mic studiu randomizat a testat acetil L-carnitina (se află în ALPHA CRS+) si prescripția de  duloxetina (Cymbalta) la 65 de femei cu fibromialgie. În timp ce ambele au condus la îmbunătățirea clinică generală, studiul a constatat că acetil L-carnitina poate imbunatati depresia, durerea si calitatea generala a vieții la pacientii cu fibromialgie (6). Mulți pacienți cu fibromialgie au deficiențe nutriționale și pot prezenta deficiențe în nutrienți-cheie, inclusiv vitaminele B12, C și D, precum și acidul folic și magneziul mineral esențial (5) (se află în compoziția MICRO PLEX VMz). Scopul este de a reduce inflamația și de a construi apărarea naturală a corpului. Pur și simplu, acest lucru necesită o schimbare în dietă, o schimbare radicală pentru unii oameni.

Un deficit de vitamina D (în compoziția MICRO PLEX VMz) este asociat cu dureri cronice la unii indivizi. Un mic studiu a constatat că grupul de control care a primit suplimentarea cu vitamina D a înregistrat o reducere semnificativă a durerii. Cercetătorii consideră că sunt necesare studii mai ample.

Suplimentele de ulei de pește (în compoziția xEO MEGA) înlocuiesc acizii grași omega-6 din creier cu omega-3 sănătoși (7). Uleiul de pește este una dintre cele mai bogate surse naturale de acizi grași omega-3 și poate ajuta la ameliorarea anxietății, depresiei și îmbunătățirii funcției creierului. Relația dintre suplimentarea cu acizii grași Omega-3, mai ales cu DHA, și apariția depresiei, a fost confirmată pe baza observațiilor efectuate în mai multe țări. Pe lângă efectul pozitiv asupra psihicului multor pacienți, acizii grași Omega – 3 au și efect antialgic.

omegaÎn acest caz, trebuie să ne referim la metabolismul eicosanoidelor. Eicosanoidele joacă un rol important și în procesul durerii, fără a fi transmițătorii (neurotransmițătorii) durerii. Ele, ca mediatori, sensibilizează receptorii durerii față de iritațiile chimice, termice și mecanice, scăzând intensitatea durerii. Omega – 3 împiedică formarea autologă a mediatorilor durerii pro-inflamatorii.

Exercițiu fizic moderat: pentru mulți oameni în mijlocul apariției fibromialgiei, ultimul lucru care sună atrăgător este exercițiul fizic. Acest lucru este de înțeles având în vedere durerea și epuizarea. Cu toate acestea, exercițiile fizice moderate, care includ mersul pe jos, înotul, ciclismul pot ajuta la ameliorarea stresului și durerii. Un studiu publicat în Arhivele de Medicină Fizică și Reabilitare a găsit o relație puternică între fitness fizic și fibromialgie. Nivelurile fizice mai ridicate de fitness sunt asociate în mod constant cu simptome mai puțin severe la femei.

Cercetătorii se străduiesc să găsească răspunsurile necesare pentru a trata aceasta condiție debilitanta. Mulți dintre cei mai importanți cercetători din lume iau în considerare tratamentele naturale ale fibromialgiei; am evidențiat multe dintre ele aici.

În mod consecvent, personalul medical din întreaga lume recomandă tratamente complementare care includ dieta, modificări ale stilului de viață și suplimente naturale. Cheia este de a găsi combinația potrivită a acestor elemente care funcționează pentru a vă ajuta să vă ușurați simptomele fibromialgiei.

Pentru mai multe informații despre modul de achiziție mă puteți contacta AICI.

Sănătate bună!

Untitled design (1)

Surse:

 1. Al-Harrasi, A., Ali, L., Hussain, J., Rehman, NU., Mehjabeen, Ahmed, M., Al-Rawahi, A. (2014, September). Analgesic effects of crude extracts and fractions of Omani frankincense obtained from traditional medicinal plant Boswellia sacra on animal models. Asian Pac J Trop Med
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900090/#CIT2155
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786053
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25160886
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7786692
 6. A randomised controlled trial comparing duloxetine and acetyl L-carnitine in fibromyalgic patients: preliminary data. Leombruni P1, Miniotti M1, Colonna F1, Sica C1, Castelli L2, Bruzzone M3, Parisi S3, Fusaro E3, Sarzi-Puttini P4, Atzeni F5, Torta RG1.Clin Exp Rheumatol. 2015 Jan-Feb;33(1 Suppl 88):S82-5. Epub 2015 Mar 18 .
 7. https://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071126110453.htm

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s