Bronșita și uleiurile esențiale

 

mcdc7_bronchitis_jpgBronșita este o inflamație a membranei mucoase din tuburile bronșice care, de obicei, provoacă bronhospasme și tuse. Aceasta se dezvoltă adesea după un alt tip de infecție respiratorie superioară, cum ar fi o răceală sau o gripă și poate afecta orice grup de vârstă. Antibioticele sunt utilizate cel mai frecvent pentru combaterea bronșitei, dar medicamentele convenționale pot duce la efecte secundare dăunătoare, cum ar fi problemele digestive. În cazurile de bronșită acută, antibioticele convenționale nu au valoare, deoarece cauza principală este virală, și nu bacteriană. Unii oameni dezvoltă bronșită cronică – o formă de boală pulmonară obstructivă cronică sau BPOC – care este cauzată în primul rând de fumul de țigară sau de iritanții de mediu. Peste 8 milioane de persoane sunt diagnosticate cu bronșită cronică în fiecare an.

Simptome:

Principalul simptom al bronșitei acute este o tuse persistentă. Această tuse durează până când tuburile dumneavoastră bronhice se vindecă și se reduce inflamația. Tusea durează mai puțin de 3 săptămâni la 50% dintre pacienți. Dar pentru 25% dintre pacienți poate dura mai mult de o lună. Deoarece bronșita se dezvoltă de obicei după ce ați avut deja o răceală sau o gripă, se pot întâlni de asemenea simptome tipice la rece și gripa, cum ar fi:

•durere de gât
•oboseală
•nasul înfundat sau curge
•febră
•dureri de corp
•vărsături
•diaree

Când tușiți, puteți produce un mucus limpede sau dacă mucusul are o culoare galbenă sau verde, acesta este un semn că aveți și o infecție bacteriană. Alte simptome de bronșită acută includ respirația șuierătoare (wheezing), senzație de strângere toracică sau durere, febră și poate chiar dificultăți de respirație, în special în timpul activității fizice. Persoanele cu bronșită cronică prezintă cel mai frecvent tusea (adesea numită tusea fumătorului) cu cantități mari de lichid expectorat, respirație șuierătoare și toracică.

Bronșită acută sau cronică?

Există două tipuri principale de bronșită: acută (pe termen scurt) și cronică. Bronșita acută este forma mai frecventă. De obicei, aceasta nu provoacă nici o problemă după ce infecția a dispărut. Aceleași virusuri care cauzează răceli și gripă, sunt cea mai frecventă cauza a bronșitei acute. Bronșita acută durează de la câteva zile până la 10 zile; totuși, tusea poate dura câteva săptămâni după ce infecția a dispărut.

images_239Bronșita cronică este o afecțiune continuă, gravă, care este asociată cu o scădere accelerată a funcției pulmonare. Aceasta se întâmplă dacă mucoasa tuburilor bronșice este constant iritată și inflamată. Persoanele cu bronșită cronică au o tuse pe termen lung cu mucus. Uneori, virușii sau bacteriile pot infecta deja tuburile bronșice iritate, ceea ce face ca starea să fie și mai rea.

Fumatul este cauza principală a bronșitei cronice. Deci, prima linie de tratament este renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv. De fapt, cercetările arată că aproximativ un sfert dintre fumători pot fi afectați de o boală pulmonară obstructivă cronică semnificativă clinic (BPOC). BPOC este o boală respiratorie caracterizată prin reacții inflamatorii anormale în plămâni și un flux de aer restricționat.

Cauze și factori de risc

Aceleași virusuri care cauzează o răceală sau gripa provoacă adesea și bronșita. Uneori și bacteriile pot fi cauza. Cercetările sugerează că 85-95% dintre cazurile de bronșită acută sunt cauzate de viruși, cele mai frecvente fiind rinovirusul, adenovirusul, virusul gripal A și B și parainfluenza. Atunci când bacteria este cauza bronșitei, este de obicei la persoanele cu probleme de sănătate existente. În ambele cazuri, corpul dumneavoastră încearcă să lupte împotriva germenilor și, ca rezultat, tuburile bronhice se umflă și secretă mai mult mucus, ceea ce cauzează îngustarea lumenului, un aport redus de oxigen și evident respirație îngreunată.

Persoanele cu un sistem imunitar mai slab, cum ar fi persoanele în vârstă, sugarii și copiii mici, prezintă un risc mai mare de a dezvolta bronșită acută decât persoanele din alte grupe de vârstă. Bronșita cronică apare mai des la persoanele mai în vârstă de 45 de ani, dar se poate dezvolta la orice vârstă. Mulți adulți care dezvoltă bronșită cronică sunt fumători sau trăiesc cu un fumător. Un studiu publicat in Current Opinion in Pulmonary Medicine indică faptul că peste 40% dintre fumători vor dezvolta bronșită cronica in timpul vieții. Cercetătorii au descoperit că fumătorii pot reduce riscul de a dezvolta simptomele BPCO, cu activitate fizica și de a crește supraviețuirea lor prin reducerea fumatului.

Femeile sunt, de asemenea, mai expuse riscului de a dezvolta bronșită cronică; de fapt, femeile sunt de două ori mai multe șanse ca bărbații să fie diagnosticați cu bronșită cronică. Alți factori, cum ar fi contactul cu praful, gazele chimice și vaporii din anumite locuri de muncă, cresc riscul de bronșită. Aceasta include locuri de muncă în industria cărbunelui, prelucrarea cerealelor, creșterea animalelor și fabricarea textilelor. Unii oameni pot dezvolta bronșită din cauza unei reacții la alergeni sau intoleranțe alimentare, de asemenea.

Cum putem ajuta cu uleiurile esențiale?

În primul rând folosește un umidificator/difuzor. Un umidificator poate ajuta la fluidificarea mucusului și la ameliorarea șuierării și a fluxului de aer limitat. Un studiu publicat în 2014 în Value in Health sugerează că terapia cu umidificator este eficientă din punct de vedere al costurilor și eficace pentru pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică. Utilizați unul în dormitor pe parcursul nopții până când simptomele de bronșită au fost eliminate/reduse

  1. Uleiul de eucalipt:

eucalyptus-15mlArborele de eucalipt (cunoscut și sub numele de Tasmanian Blue Gum) este un copac veșnic, originar din Australia, adesea considerat ca fiind principala sursă de hrană pentru urșii koala. În timp ce oferă un suport nutrițional uimitor pentru fauna sălbatică, uleiul esențial care este extras din frunze de eucalipt are și proprietăți terapeutice puternice.

Componentul principal (70%) al eucaliptului 1,8-Cineole (uneori denumit eucaliptol) este un remarcabil oxid care oferă puternice efecte terapeutice care au fost bine cercetate. S-a demonstrat că este foarte benefic în timpul sezonului rece și al gripei. Când difuzați uleiurile cu conținut crescut 1,8-cineol, acesta poate reduce numărul microbilor din aer, iar un studiu pblicat în 2015 a concluzionat că aplicarea locală a 1,8-cineole a oferit o abordare terapeutică nouă pentru a reduce secreția de mucus. Uleiurile bogate în 1,8-cineole, datorită efectelor lor de răcire, pot, de asemenea, să reducă inflamația, spasmele musculare și spasticitatea. Uleiul de eucalipt poate fi foarte util pentru persoanele cu bronșită (1, 2) iar un studiu controlat placebo dublu orb arată că reduce simptomatologia din perioada de exacerbare a pacienților cu BPOC.

Puteți face o baie de aburi cu ulei de eucalipt. Se toarnă o ceașcă de apă clocotită într-un castron și se amestecă în 2-3 picături de ulei. Apoi, așezați un prosop deasupra capului, în timp ce vă aplecați peste castron și inhalați adânc timp de 5-10 minute (același lucru îl puteți face și deasupra difuzorului). De asemenea, puteți aplica 2-3 picături de ulei de eucalipt și părți egale de ulei de nucă de cocos direct în piept ca o frecare a vaporilor. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să dilueze uleiul de eucalipt înainte de utilizarea locală. De asemenea, se diluează înainte de a fi folosit la copiii. Nu aplicați în apropierea feței copiilor mici.

2. Uleiul esențial de mentă

doterra-peppermintUleiul de mentă dă o senzație de răcire și are un efect calmant asupra corpului. De asemenea, are proprietati antimicrobiene și puterea de a elibera  tractul respirator. Pentru a ameliora simptomele de bronșită, inspirați ulei de mentă direct din sticlă. Acest lucru vă va ajuta să vă decongestionați sinusurile și să vă ușurați respirația. De asemenea, puteți aplica 2-3 picături de ulei de mentă pe piept, ulterior aplicată o compresă caldă. Un studiu din 1994 a constatat că o combinație de ulei de menta și ulei de eucalipt are efecte semnificative asupra mecanismelor asociate cu fiziopatologia durerilor de cap (3).

Mentolul este principalul compus terapeutic din uleiul de mentă și este un alcool monoterpenic (monoterpenol). Are proprietăți anestezice locale și reduce iritațiile gâtului. Mentolul este similar cu componentul capsaicin găsit în cayenne sau ardeiul iute, care stimulează senzorii de căldură fără a provoca, de fapt, o modificare a temperaturii. În schimb, mentolul are un efect de răcire asupra corpului fără a schimba temperatura reală a corpului. Uleiul de mentă acționează ca un expectorant și poate ameliora unele simptome ale problemelor respiratorii. Se diluează 2 până la 4 picături și se aplică local pe piept și pe spatele gâtului. Alternativ, puteți adăuga 2-4 picături în apă clocotită, puneți un prosop peste cap și inspirați aroma timp de 5 minute.

Puteți de asemenea amesteca câte 2-5 picături din fiecare (ulei esențial de mentă și eucalipt) cu ulei de cocos și puteți aplica pe torace anterior și posterior.

3. Uleiul esențial de Oregano

Oregano_15mlUleiul de oregano acționează ca un agent antibacterian natural și susține sănătatea bronhiilor. Servește ca antibiotic natural, fără efecte secundare nocive. Uleiul de oregano are, de asemenea, puterea de a trata afecțiunile virale, reduce inflamația și ameliorează simptomele de bronșită cauzate de alergii (4). Pentru a utiliza ulei de oregano ca un antibiotic natural, luați 1-2 picături cu uleiuri de nucă de cocos, în proporție egală, pentru o perioadă de cel mult două săptămâni.

Componentul predominant din oregano este, carvacrolul, fără îndoială, cel mai important component care explică de ce uleiul de oregano este atât de puternic.

Peste 800 de studii referindu-se la carvacrol, publicate pe PubMed, baza de date a lumii numărul 1, pentru literatura de specialitate bazată pe dovezi stiintifice, care subliniaza faptul ca cercetarea este destul de susținătoare a capacității sale de vindecare. Pentru a vă da un sens despre ceea ce vreau să spun, carvacrolul s-a dovedit a  reduce: infecții bacteriene, fungice, parazitare, virale, inflamația, alergiile.

Să nu uită de diluții

dilutii

4. Uleiul esențial de cimbrișor:

thyme-15mlUleiul de cimbrișor drenează congestia și curăță infecțiile din piept și gât care cauzează răceala, bronșita sau tusea comună. Răceala comună este cauzată de peste 200 de virusuri diferite care pot ataca tractul respirator superior și sunt răspândite în aer de la o persoană la alta. Uleiul de cimbrișor are proprietatea de a trata infectiile, reduce anxietatea, detoxifierea corpului, în plus tratează insomnia ceea ce  face ca acesta să fie un remediu natural perfect pentru răceală.

Thymolul, se găsește în uleiul esențial de cimbrișor în proporție de 50%. Are miros plăcut aromat și proprietăți antiseptice puternice. Timolul face parte dintr-o clasă de compuși cunoscuți sub denumirea de biocide, cu proprietăți antimicrobiene puternice atunci când este utilizat singură sau cu alte biocide, cum ar fi carvacrolul. Agenții biocizi care apar în mod natural, cum ar fi timolul, pot reduce rezistența bacteriană la medicamente comune, cum ar fi penicilina. Numeroase studii au demonstrat efectele antimicrobiene ale timolului, de la inducerea susceptibilității la antibiotice la agenții patogeni rezistenți la medicamente (5, 6, 7).

Uleiul de Thyme are proprietăți anti-bacteriene, anti-fungice și spasmolitice, astfel că luptă cu agenți care provoacă bronșită și ajută la calmarea tusei spasmodice. Este, de asemenea, un expectorant de prima clasă. Difuzați-l, aplicați-l topic pe piept și gât, luați 1 până la 2 picături pe plan intern sau adăugați 3 până la 5 picături de ulei de cimbru la apă clocotită și inspirați aburul.

5. Gama Breath:

Congrats!DoTERRA Breathe este un amestec remarcabil de uleiuri esențiale, inclusiv Laurel Leaf, Menta, Eucalipt, Melaleuca, Lemon, Cardamom, Ravintsara și Ravensara. DoTERRA Breathe menține căile respiratorii deschise favorizând o respirație ușoară, reducând în același timp efectele amenințărilor sezoniere. DoTERRA Breathe poate fi aplicat topic pe piept, spate sau talpa picioarelor sau difuzat noaptea pentru a calma simptomatologia respiratorie și pentru a promova un somn odihnitor.

Dacă nu sunteți acasă și nu puteți difuza uleiul Breath, încercați vapor stickul, Breath Touch si Respiratory drops cu aceleași efecte extraordinare.

 

Măsuri de siguranță:

  • evitați utilizarea oregano-ului în timpul sarcinii, deoarece uleiul de oregano poate provoca embriotoxicitate. Uleiul de oregano nu este recomandat pentru utilizare la sugari și copii mici. Poate provoca iritarea pielii atunci când este utilizată local, deci diluați cu un ulei purtător și încercați mai întâi pe o porțiune mică de piele. Când îl utilizați intern, nu utilizați mai mult de 10 zile. După 10 zile, faceți o pauză de o săptămână înainte de a continua folosirea.
  • Evitați utilizarea uleiului de cimbrișor în timpul sarcinii, deoarece uleiul de cimbru este un emenagog (stimulează fluxul sanguin în zona pelviană). Persoanele care au hipertensiune arterială sau epilepsie ar trebui să evite dozele mari de ulei de cimbru.

 

 

Untitled design (1)Pentru mai multe informații, legate de modul de folosire, precum și de achiziție mă puteți contacta aici.

Sănătate din belșug!

 

 

 

 

Surse:

  1. Santos FA, Rao VS (2000) Antiinflammatory and antinociceptive effects of 1,8-cineole a terpenoid oxide present in many plant essential oils. Phytotherapy Research 14:240-244
  2. Sato K, Krist S, Buchbauer G (2007) Antimicrobial References effect of vapours of geraniol, (R)-(-)-linalool, terpineol, gamma-terpinene and 1,8-cineole on airborne microbes using an airwasher. Flavour & Fragrance Journal 22:435-43
  3. Göbel, H., Schmidt, G., Soyka, D. (1994, June). Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters. Cephalalgia
  4. Ben-Arye, E., Dudai, N., Eini, A., Torem, M., Schiff, E., Rakover, Y. (2010, November 1). Treatment of Upper Respiratory Tract Infections in Primary Care: A Randomized Study Using Aromatic Herbs. Evid Based Complement Alternat Med
  5. Ündeğer, Ü.; Başaran, A.; Degen, G. H.; Başaran, N. (Aug 2009). “Antioxidant activities of major thyme ingredients and lack of (oxidative) DNA damage in V79 Chinese hamster lung fibroblast cells at low levels of carvacrol and thymol”. Food and Chemical Toxicology. 47 (8): 2037–2043.
  6. Zarrini G, Bahari-Delgosha Z, MollazadehMoghaddam K, Shahverdi AR (2010). “Postantibacterial effect of thymol”.Pharmaceutical biology. 48 (6): 633–636
  7. Palaniappan, Kavitha; Holley, Richard A. (2010). “Use of natural antimicrobials to increase antibiotic susceptibility of drug resistant bacteria”. International Journal of Food Microbiology. 140 (2–3): 164–8.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s