Omega – 3 la adulți

Pentru că am vorbit despre beneficiile Omega – 3 la copii, în articolul de fată vă voi prezenta posibilitățile de utilizare a EPA/DHA la adulți – și nu sunt puține -!

 1. Beneficii pentru inimă și circulație:

În momentul de față, domeniul de acțiune al acizilor Omega-3, dovedit prin studii clinice, este prevenția afecțiunilor cardiovasculare. Deja din 1950, cercetătorii norvegieni au presupus că, consumul crescut de pește marin scade mortalitatea din afecțiunile cardiovasculare precum și riscul de tromboză și embolii în urma operațiilor. Rezultatul cel mai elocvent a fost furnizat de către cercetătorii danezi: pornind de la faptul că, consumul crescut de grăsimi crește transformarea aterosclerotică a vaselor sangvine, s-a comparat mortalitatea prin afecțiunile cardiovasculare între danezi și eschimoșii din Groenlanda.  Deși consumul de grăsimi al eschimoșilor  fost depășit cu mult pe cel al danezilor, rata infarctelor la danezi a fost de zece ori mai ridicată.  Desigur rata infarctelor eschimoșilor care trăiesc în Danemarca și renunță la alimentația tradițională, este la fel de ridicată ca și la danezi. Acest rezultat pledează pentru importanța factorilor de mediu și a obiceiurilor nutriționale, NU PENTRU FACTORII GENETICI AI POPULAȚIILOR STUDIATE.

În acest moment, la nivel mondial există peste 15.000 de lucrări științifice care confirmă8800367345694 importanța acizilor grași marini EPA și DHA în afecțiunile cardiace, vasculare și metabolice. Faptul că și consumul unei cantități mici de pește oferă avantaje, este relevat de un studiu olandez: în 1985 un grup de cercetători olandezi, împreună cu profesorul Daan Kromhout a urmărit 852 de bărbați timp de 20 de ani și a observat că în urma consumului de pește de două până la trei ori pe săptămână, a scăzut riscul infarctului miocardic cu 50%, comparativ cu cei neconsumatori.

Patru ani mai târziu a apărut un alt studiu, de data aceasta din Anglia: Dr. Michael Burr și colegii lui, au urmărit timp de peste 2 ani, 2033 de bărbați după infarct miocardic (1). La grupul care a consumat o cantitate suficientă de ulei de pește, s-a observat cu 29% mi puține cazuri de deces, față de grupul de control, în care pacienții au avut aceeași alimentație ca înainte de infarct. Prin urmare, rata de supraviețuire post-infarct a crescut.

9839467495454Și persoanele sănătoase trebuie să consume Omega-3. În 2005 au apărut rezultatele unui studiu epidemiologic realizat pe 45.000 de participanți în SUA care la începutul studiului nu prezentau afecțiuni cardiovasculare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că consumul zilnic a 250 de mg de EPA/DHA scade riscul morții subite la 40-50%.

Efectele cele mai importante privind prevenirea afecțiunilor coronariene:

 • scăderea nivelului trigliceridelor (conform rezultatelor cercetărilor științifice Omega-3 pot limita producția TG în ficat. În 1999 Dr. Helen Roche și profesorul Dr. Michael Gibney din Dublin au prezentat un studiu interesant, efectuat pe 67 de voluntari tineri, sănătoși cărora li s-a administrat zilnic un gram de Omega-3. Nivelul TG a scăzut cu 25 până la 30 la sută. La persoanele cu valori mai mari ne putem aștepta la scăderi mai mari, de peste 50%. Este foarte important consumul e termen lung al unei cantități corespunzătoare.)
 • scăderea colesterolului – pentru multe persoane, colesterol crescut reprezintă principalul factor de risc cardio-vascular. D e fapt colesterol este o substanță primară în formarea vitaminei D, în producția de hormoni sexuali. Nivelul de colesterol în sânge depinde de consumul acestuia din alimente și de producția organismului în ficat. Omega-3 pot crește nivelul de HDL și să scadă nivelul de LDL.
 • scăderea LDL colesterol (colesterol rău)
 • creșterea HDL colesterol (colesterol bun) – transportă surplusul de colesterol în ficat, unde acesta se va degrada
 • scăderea hipertensiunii arteriale (un factor de risc pentru ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral). Foarte important o alimentație săracă în sodiu!
 • împiedicarea agregării plachetelor (previn formarea cheagurilor de sânge)
 • îmbunătățirea fluidității sanguine
 • vasodilatație
 • efect antiinflamator
 • efect antiaritimic. În condiții de laborator, s-a demonstrat că pe celula miocardică funcțională, că acizii grași cu lanț lung Omega-3 sunt în stare de a inhiba „fibrilația”. Profesorul Alexander Leaf a făcut un experiment împreună cu colegii de la Harvard Medical School of Boston. Într-unul din experimentele lor, celulele cardiace s-au ingrămădit asemănător unui cord normal și au prezentat „bătăi cardiace”. După aceea, cercetătorii le-au administrat substanțe, care au determinat aritmie. La sfârșitul experimentului, la administrarea acizilor grași, s-a blocat fluxul excesiv de sodiu și calciu prin membranele celulare cardiace, împiedicând apariția aritmiilor.

2. Efect asupra creierului:

Despre semnificația acizilor grași în dezvoltarea creierului la copii și al acuității vizualemaxresdefault am vorbit în articolul precedent. Cum poate ajuta la adulți:

 • Depresia – studiile arată că în regiunile unde consumul de pește este mai crescut, depresia și comportamentul agresiv au o incidență mai scăzută, prin urmare constituie o nouă metodă terapeutică aplicată deja în practică
 • Tulburări de hiperreactivitate (ADHD) și demență – în sângele pacienților afectați s-au găsit nivele scăzute de DHA, care este în strânsă legătură cu consumul de pește. Se dozează din sângele venos – valori de referinţă:
 • OMEGA 3
  • Acid alfa-linoleic: >7 mg/L;
  • Acid eicosapentanoic: >4 mg/L;
  • Acid docosahexanoic: >9 mg/L
 • OMEGA 6 –
  • Acid linoleic: >550 mg/L;
  • Acid gamma-linoleic: >4 mg/L;
  • Acid dihomogamma-linoleic: >18 mg/L;
  • Acid arahidonic: 124-311 mg/L4

3. Efect antialgic:

Pe lângă efectele psihice și de protecție cardiovasculară, mulți pacienți au relatat și efect antialgic – și are legătură cu eicosanoidele.

omega-6-vs-omega-3-metabolism1

Eicosanoidele joacă un rol important în procesul durerii, fără a fi transmițătorii durerii. Așa cum se vede în figura de mai sus, acizii grași Omega-3 împiedică formarea autologă a mediatorilor durerii pro-inflamatorii. În anumite etape ale metabolizării, acizii grași Omega-3 inhibă acidul arahidonic, scăzând în continuare nivelul inflamației și durerii.

Studiile arată că la pacienții cu afecțiuni reumatice (artrită reumatoidă) care, pe lângă terapia standard, au primit și Omega-3 EPA/DHA acuzele reumatice tipice (durere, inflamație, tumefieri, rigiditate matinală) au putut fi ameliorate într-o mare măsură. Studiile arată că au efect asemănător anti-inflamatoarelor nesteroidiene și poate fi folosit inclusiv în reducerea durerii discogene (3).

4. Util pentru diabetici:

Diabeticii se pot proteja mai bine cu Omega-3 de consecințele afecțiunii metabolice, ei prezentând risc mai crescut pentru dezvoltarea afecțiunilor cardio-vasculare. Ei suferă de multe ori perturbări ale metabolismului lipidic și ar putea beneficia în mod deosebit de proprietatea acizilor Omega-3 de scădere a TG (4).

5. Alergii:

În urma examinărilor, datorită proprietăților lor de acțiune, acizii Omega-3 au capacitatea de a ameliora reacțiile alergice.

6. Psoriazisul și neurodermita:

Este cunoscut faptul că acizii grași Omega-3 au efect benefic și în cazul inflamațiilor cronice ale pielii, în special psoriazis. Deoarece psoriazisul reprezintă o afecțiune cronică, utilizarea acizilor OMEGA-3 trebuie să fie de durată.

7. Riscul de cancer și consumul de Omega-3 (5):

Datele comunicate în urma unui studiu important din 2005, realizat în zece țări europene, relatează faptul că cancerul de colon se asociază cu consumul crescut de carne roșie iar consumul de pește are efect protector, prin existența acizilor grași cu lanț lung. Va fi redus și riscul cancerului de prostată.

9839467495454DE CE xEO MEGA DE LA DOTERRA?

O  porție de xEO Mega® oferă 900 miligrame de lipide marine microfiltrate, cu 300 mg de EPA, 300 mg de DHA și 70 mg de alte omega-3. La aceasta se adaugă 200 mg de ulei de semințe de Echium din plante, bogat în omega-3, împreună cu 50 mg de ulei din semințe de rodie.

Pentru adulți, se administrează 4 capsule gelatinoase pe zi cu alimente. xEO Mega este concepută pentru a fi utilizată zilnic cu Microplex VMz® și Alpha CRS® + (pachetul LLV)

Include puternicul carotenoid antioxidant, astaxantin
• Formulat cu un amestec de proprietăți de uleiuri esențiale certificate de DoTERRA CPTG Pure Therapeutic Grade® de Cuișoare, Cimbrișor, Tămâie, Chimion, Portocală, Mentă, Ghimbir, Caraway și Mușețel
• Include 800 UI de vitamina D naturală și 60 UI de vitamina E naturală
• Nu conține lapte sau produse din grâu
• Special conceput pentru a fi utilizat zilnic cu Microplex VMz® ca o bază completă de suplimente alimentare pentru o viață vitală.

DoTerra xEO MEGA oferă un raportul Omega-3/Omega-6 echilibrat

Știința modernă sugerează că, pentru o sănătate optimă, oamenii ar trebui să consume un raport unu la unu dintre omega-6 și acizii grași omega-3 esențiali. Din păcate, datorită abundenței acizilor grași omega-6 din uleiurile vegetale și consumului nostru în creștere de alimente prăjite și grase, o dietă tipică occidentală include acizii grași omega-6 într-un raport de 20 până la 1! Deși dietele noastre trebuie să includă pe viață o parte a acizilor grași omega-6 ca substanțe nutritive esențiale, consumul disproporționat de acizi grași omega-6 și alte grăsimi hidrogenate sau trans-nesănătoase a fost legat de sănătatea precară. Studiile au legat de asemenea aportul scăzut de acizi grași omega-3 la starea de spirit redusă și funcția cognitivă.

mediasVarianta vegană:

VEO Mega Essential Oil Omega Complex este o formulă unică de uleiuri esențiale  de calitate terapeutică certificată CPTG și un amestec propriu de acizi grași omega-de origine vegetală și de alge.  O singură doză zilnică de vEO Mega asigură 1200 miligrame de omega botanică cu 350 mg de ALA din ulei de semințe de in și ulei de Inca Inchi, 20 mg de GLA din ulei de porumb, 100 mg de DHA din ulei de alge, și un amestec variat de alți acizi grași esențiali din plante. vEO Mega include, de asemenea, 800 UI de vitamina D naturală, 60 UI de vitamina E naturală și 1 mg de astaxantină pură, un puternic carotenoid antioxidant recoltat din microalge. Astaxantina este de 20 de ori mai puternică decât multe alte carotenoide, cum ar fi beta-caroten, luteina sau zeaxantina, și de 100 de ori mai puternica decât alfa-tocoferol.

Doriți să aflați mai multe despre DoTerra și produsele lor? Vrei să intri în familia DoTerra? Mă puteți contacta aici.

Untitled design (1)

Surse:

 1. Burr ML, Fehily AM, Gilbert JF, Rogers S, Holliday RM, Sweetnam PM, Elwood PC, Deadman NM. Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: diet and reinfarction trial (DART). Lancet 1989; 2:757–61.
 2. https://academic.oup.com/qjmed/article/96/7/465/1627745/The-role-of-omega-3-fatty-acids-in-the-secondary.
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16531187
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28893413
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28770178
 6. Modern Essential
 7. Prof Dr. troph. Michael Hamm, Dirk Neuberger, Omega 3 sănătate fără limite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s