Thyme

Cel mai vechi text medical egiptean, numit Ebers Papyrus, datează din 1550, și înregistrează valorile vindecătoare ale cimbrului. Egiptenii vechi au folosit cimbru pentru îmbălsămare, iar vechii greci au folosit-o în băile și templele lor; ei credeau că a aduce sentimente de curaj.

În Evul Mediu European, cimbru a fost plasat sub perne pentru a ajuta la somn și a îndepărta coșmarurile; planta a fost așezată și pe sicrie în timpul înmormântărilor, deoarece se credea că a oferit un pas sigur în viața viitoare.

thyme-15ml

Uleiul de cimbru provine din planta perena cunoscuta sub numele de Thymus vulgaris. Aceasta planta este un membru al familiei de mentă, și este folosit pentru gătit, igiena orală și aromaterapie. Este nativ din sudul Europei, de la vestul Mediteranei până la sudul Italiei. Datorită uleiurilor esențiale care le conține, are un număr de beneficii pentru sănătate; de fapt, aceste beneficii au fost recunoscute în întreaga Mediterană de mii de ani. Uleiul de cimbru este antiseptic, antibacterian, antispastic, hipertensiv și are proprietăți calmante.

Uleiul de cimbru este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți și a fost folosit ca plante medicinale din cele mai vechi timpuri. Cimbru susține sistemul imunitar, respirator, digestiv, nervos și alte organe. Este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru hormoni, deoarece echilibrează nivelurile hormonale – ajutând femeile cu simptome menstruale și menopauzale.

Cimbru și compoziție chimică

Planta de cimbru este o pădure de pădure,  cu frunze mici, foarte aromatice, gri-verzui și grupuri de flori violete sau roz care înfloresc la începutul verii. În mod obișnuit, crește de la 6 până la 12 cm înălțime. Cimbru este cultivat cel mai bine într-o locație însorită, cu pământ bine drenat.

thymeCimbru tolerează bine seceta și poate chiar rezista la înghețurile puternice, deoarece se găsește în sălbăticie în munții muntoși. Este plantat în primăvară și apoi continuă să crească ca o perenă. Semințele, rădăcinile sau butașii plantei pot fi folosite pentru propagare. Deoarece planta de cimbru este cultivată în multe medii, climă și sol, există peste 300 de soiuri cu diferite chemotipuri. Deși toate arată la fel, compoziția chimică este diferită, împreună cu beneficiile corespunzătoare pentru sănătate. Principalii constituenți ai uleiului esențial de cimbru includ de obicei alfa-tujona, alfa-pinenul, camphena, beta-pinenul, para-cimena, alfa-terpinenul, linaloolul, borneolul, beta-cariofilena, timolul și carvacrolul. Uleiul esențial are o aromă picantă și caldă, care este puternică și penetrantă.

Uleiul esențial de cimbru conține 20% până la 54% timol, ceea ce conferă uleiului de cimbru proprietățile sale antiseptice. Din acest motiv, uleiul de cimbru este utilizat în mod obișnuit în soluțiile de gură și în pastele de dinți. Ea ucide în mod eficient germeni și infecțiile din gură și protejează dinții de placă și degradare. Thymol ucide de asemenea ciupercile și este adăugat în mod comercial la dezinfectanți de mână și creme antifungice.

  1. Benefic în afecțiuni ale aparatului respirator

Uleiul de cimbru drenează congestia și ameliorează infecțiile din piept și gât care cauzează răceala sau tusea comună. Răceala comună este cauzată de peste 200 de virusuri diferite care pot ataca tractul respirator superior și sunt răspândite în aer de la o persoană la alta. Cauzele obișnuite de a prinde o răceală includ un sistem imunitar slăbit, lipsa somnului, stresul emoțional, expunerea la mucegai și un tract digestiv nesănătos. Difuzați, aplicați topic pe gât sau piept, intern 1-2 picături sau adăugați 5-7 picături într-un vas cu apă fierbinte, pentru inhalații.

2. Ucide bacteriile și infecțiile

Datorită componentelor din cimbru, cum ar fi caryophyllene și camphene, uleiul este antiseptic și ucide infecțiile de pe piele și din interiorul corpului. Uleiul de cimbru este, de asemenea, antibacterian și inhibă creșterea bacteriană; acest lucru înseamnă că uleiul de cimbru este capabil să trateze infecțiile intestinale, infecțiile bacteriene genitale și uretrale, bacteriile care se acumulează în sistemul respirator și vindecă tăieturi sau răni care sunt expuse la bacterii dăunătoare.

Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, a testat răspunsul la uleiul de cimbru la 120 de tulpini de bacterii izolate de la pacienții cu infecții ale cavității bucale, ale tractului respirator și genito-urinare. Rezultatele experimentelor au arătat că uleiul din planta de cimbru a prezentat o activitate extrem de puternică împotriva tuturor tulpinilor clinice. Uleiul de cimbru a demonstrat chiar o bună eficacitate împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice.

Uleiul de cimbru este, de asemenea, un vermifuge, deci ucide viermi intestinali care pot fi foarte periculoși.

3. Promovează sănătatea pielii

Uleiul de cimbru protejează pielea împotriva bacteriilor dăunătoare și a infecțiilor fungice; de asemenea, funcționează ca un remediu pentru acnee; vindecă răni, tăieturi și cicatrici; ameliorează arsurile; și remediază în mod natural erupțiile cutanate.

Eczema este o tulburare frecventă a pielii care provoacă o piele uscată, roșie, senzație de mâncărime, care poate crăpa. Uneori acest lucru se datorează digestiei deficitare, stres, ereditate, medicamente și deficiențe imune. Pentru că uleiul de cimbru ajută sistemul digestiv, stimulează eliminarea toxinelor din organism prin urinare, și funcționează ca un antioxidant, este tratamentul natural perfect pentru eczeme.

Un studiu publicat în British Journal of Nutrition a măsurat modificările activității enzimei antioxidante atunci când a fost tratat cu ulei de cimbru. Rezultatele evidențiază beneficiile potențiale ale uleiului de cimbru ca antioxidant alimentar, deoarece tratamentul cu ulei de cimbru a îmbunătățit funcția creierului și compoziția de acizi grași la șobolanii în vârstă.

4. Promovează sănătatea dinților

Uleiul de cimbru este cunoscut pentru a trata probleme orale cum ar fi cariile dentare, gingivita, placa si respirația urât mirositoare. Cu proprietățile sale antiseptice și antibacteriene, uleiul de cimbru este un mod natural de a ucide germenii din gură, pentru a evita infecțiile orale, astfel încât acesta funcționează ca un remediu natural pentru boala gingiilor și pentru  respirația urât mirositoare. Thymol, o componentă activă în uleiul de cimbru, este utilizat ca un lac dentar care protejează dinții de degradare.

5. Servește ca repelent

Uleiul de cimbru ține departe dăunători și paraziți. Dăunătorii precum țânțarii, puricii, păduchii și păduchii de pat pot provoca haos pe piele, păr, haine și mobilier, deci păstrați-i departe cu acest ulei natural esențial. Câteva picături de ulei de cimbru elimină de asemenea moliile astfel încât dulapul și bucătăria sunt în siguranță.

6. Creșterea circulației

Uleiul de cimbru este un stimulant, deci activează circulația;  acest ulei puternic este, de asemenea, capabil să relaxeze arterele și venele – reducând stresul asupra inimii și tensiunii arteriale. Acest lucru face ca uleiul de cimbru să fie un remediu natural pentru hipertensiunea arterială.

7. Ajută la stres și anxietate

Uleiul de cimbru este o modalitate eficientă de a reduce stresul și de a trata neliniștea. Utilizați câteva picături de ulei de cimbru pe parcursul săptămânii pentru a reduce nivelurile de anxietate și pentru a permite corpului dumneavoastră să se relaxeze. Adăugați uleiul în apă pentru baie, difuzor, loțiune de corp sau doar inspirați.

8. Echilibrează hormonii

Uleiul esențial de cimbru are efecte de echilibrare a progesteronului; prin îmbunătățirea producției de progesteron. Atât bărbații, cât și o mulțime de femei au un nivel scăzut de progesteron, iar nivelurile scăzute de progesteron au fost legate de infertilitate, PCOS și depresie, precum și de alți hormoni dezechilibrați din organism.

Cercetările discutate in Proceedings of the Society of Biology and Medicine Experimental au remarcat faptul ca din 150 de ierburi testate pentru producția de progesteron care inhiba creșterea celulelor cancerului de sân umane, uleiul de cimbru este unul dintre primele șase. Din acest motiv, utilizarea uleiului de cimbru este o modalitate excelentă de a echilibra în mod natural hormonii din organism. Prin stimularea hormonilor, uleiul de cimbru este de asemenea cunoscut pentru întârzierea menopauzei; servește de asemenea ca un remediu natural pentru ameliorarea menopauzei, deoarece echilibrează nivelul hormonilor și ameliorează simptomele menopauzei, incluzând schimbări de dispoziție, bufeuri și insomnie.

9. Adjuvant în tratamentul fibroamelor

Fibroamele sunt creșteri ale țesutului conjunctiv care apar în uter. Multe femei nu au simptome de fibrom, dar pot provoca perioade grele. Cauzele fibroamelor includ niveluri ridicate de estrogen și niveluri scăzute de progesteron datorate obezității, hipotiroidismului, perimenopauzei sau dietelor cu fibre slabe. Deoarece uleiul de cimbru crește nivelul de progesteron în organism, acesta servește ca tratament natural al fibromului. Masați două picături de ulei de cimbru pe abdomen de două ori pe zi pentru a ameliora fibroamele și simptomele de PMS și menstruație.

Iată câteva modalități utile de utilizare a uleiului de cimbru în viața de zi cu zi:

• Pentru a ameliora oboseala, adăugați 2 picături de ulei de cimbru în apă caldă de baie.
• Pentru a ameliora crampele menstruale, masați 2 picături de ulei de cimbru cu ulei cărăuș pe abdomen.
• Pentru a utiliza ca o apă de gură, adăugați 2 picături de ulei de cimbru în apă și folosiți la gargară.
• Pentru efect decongestionat nazal, inhalați 2 picături de ulei de cimbru sau adăugați-le în apă fierbinte pentru inhalarea aburilor.
• Pentru ciupercile piciorului, adăugați 5 picături de ulei de cimbru într-o baie caldă de picioare.
• Pentru infecții și erupții, masați 2 picături de ulei de cimbru în zona dorită.

 

Efecte secundare posibile și interacțiuni ale uleiului de cimbru

Uleiul de cimbru este sigur pentru adulți și copii atunci când este consumat în cantități normale de alimente și atunci când este luat ca medicament pentru perioade scurte de timp. Un posibil efect secundar este perturbarea sistemului digestiv; dacă observați acest lucru, opriți imediat utilizarea cimbrului. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, uleiul de cimbru este sigur, dar rămâneți la cantități de alimente deoarece nu există multe cercetări privind efectele secundare în acest moment. Unele cercetări spun că are efect emenagog (stimulează sângerări în zona plevină)

Uleiul de cimbru este cel mai probabil sigur atunci când este aplicat pe piele, dar există unele rapoarte de iritații ale pielii ca rezultat al utilizării uleiului de cimbru, astfel încât să testați mai întâi uleiul de pe piele. Persoanele care sunt alergice la oregano sau alte specii Lamiaceae ar putea fi, de asemenea, alergice la cimbru.

Nu luați ulei de cimbru dacă aveți o tulburare de sângerare, epilepsie sau hipertensiune arterială; cimbrul ar putea încetini coagularea sângelui și luarea cimbrului poate crește riscul de sângerare, mai ales dacă este utilizat în cantități mari. Cimbrul poate acționa ca și estrogen în organism, deci dacă aveți orice condiție care ar putea fi agravată prin expunerea la estrogen, nu utilizați cimbru.

Pentru detalii mă puteți contacta AICI.

Untitled design (1)

Sursa: Modern Essentials editia 8, Dr. Axe – Essential Oil Institute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s