Helichrysum

helichrysum-5mlHelichrysum este o plantă medicinală naturală care este folosită pentru a produce un ulei esențial, care se caracterizează prin multe beneficii, diferite datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Uleiul esențial de Helichrysum, sub formă de extract de Helichrysum italicum, a fost stabilit în diferite studii experimentale pentru a avea abilități puternice de a reduce inflamația datorită mai multor mecanisme: inhibarea enzimelor inflamatorii, activitatea antioxidantă.

Helichrysum este membru al familiei plantelor Asteraceae și este nativ din regiunea mediteraneană, unde a fost folosit pentru proprietățile sale medicinale de mii de ani, în special în țări precum Italia, Spania, Turcia, Portugalia și Bosnia Herțegovina.

Unele surse afirmă chiar că florile Helichrysum au fost uscate și oferite zeilor greci. Astăzi, ea continuă să joace un rol important în medicina tradițională a țărilor mediteraneene, deși popularitatea sa se răspândește rapid și în restul lumii.

Planta helichrysum are o semnificație religioasă în cultura greacă. Helichrysum este o combinație a două lucrări grecești, helisso (înseamnă a se întoarce) și chrysos (aur). Uleiurile esențiale de Helichrysum sunt cunoscute sub denumirea de ulei veșnic și ulei „immortel”.

Pentru a valida unele dintre utilizările tradiționale ale extractului de Helichrysum italicum și pentru a evidenția alte aplicații potențiale, au fost efectuate numeroase studii științifice în ultimele decenii. Accentul multor studii a fost acela de a identifica modul în care helichrysum italicum acționează ca un agent natural antimicrobian și antiinflamator.

Știința modernă confirmă acum ceea ce populațiile tradiționale au cunoscut de secole: uleiul esențial Helichrysum conține proprietăți speciale care îl fac un antioxidant, un antibacterian, un antifungic și un antiinflamator! Ca atare, acesta poate fi utilizat în zeci de moduri diferite pentru a stimula sănătatea și a împiedica boala. Unele dintre cele mai populare utilizări ale sale sunt pentru tratarea rănilor, infecțiilor, problemelor digestive, susținerii sistemului nervos și a sănătății inimii, precum și pentru tratarea afecțiunilor respiratorii.

Congrats! (3)Neril acetat este un ester și constituentul primar găsit în helichrysum. Deoarece există diferite soiuri de flori de Helichrysum, uleiurile lor esențiale sunt diferite, de asemenea. Helichrysum italicum conține cele mai mari cantități de acetat de neril, un compus care este apreciat pentru proprietatea sa de a reduce inflamația, adjuvant în vindecarea rănilor și leziunilor nervoase (8, 9, 10).

 

 

 

UTILIZAREA ULEIULUI DE HELICHRYSUM

1. Antibiotic cutanat și antifungic
O analiză efectuată de Health Sciences Research Centre at the University of Beira din Portugalia a constatat că flavonoidele și compușii terpeni ai lui Helichrysum au fost eficienți împotriva creșterii bacteriilor și fungilor, care pot provoca diverse iritații ale pielii, inclusiv erupții cutanate, infecții și întârzieri la vindecarea rănilor. (2)
Pentru a utiliza uleiul esențial de Helichrysum pentru liniștirea si vindecarea pielii, combinați cu ulei cărăuș cum ar fi ulei de nucă de cocos sau ulei de jojoba și masați amestecul pe față pentru a preveni urticaria, roșeața, pete, erupții și iritație după ras. Dacă aveți o erupție cutanată însoțită de prurit, aplicarea de Helichrysum amestecată cu ulei de lavandă poate ajuta la calmarea oricărei mâncărimi.

2. Protecția împotriva arsurilor la soare și protecția împotriva cancerului de piele, plus efect anti-aging
Helichrysum poate ajuta la hidratarea pielii arse și la ameliorarea durerii după arsurile solare. De asemenea, poate scădea semnele de îmbătrânire pe piele și poate bloca deteriorarea produsă de radiațiile UV care poate contribui la formarea cancerului de piele. Puteți amesteca o cantitate mică de ulei cu un pic de ulei de nucă de cocos și aplicați-o direct în zona afectată, pentru a ușura durerea și a susține reînnoirea sănătoasă a pielii.
Efectul anti-aging, este o zonă de aplicare a uleiului esențial de Helichrysum, care primește o atenție considerabilă. Poate oferi beneficii puternice anti-îmbătrânire datorită capacităților regenerative ale pielii. Unul ar trebui să-l utilizeze un ulei de bază, care este de asemenea aplicabil pentru anti-îmbătrânire. Unele dintre cele mai bune uleiuri cărăuș pentru anti-îmbătrânire sunt: ulei de trandafir și ulei de semințe de rodie. Se diluează uleiul esențial de helichrysum în ulei de de trandafir și se masează pe față în fiecare noapte. Numai o cantitate mică este necesară. Aceasta poate ajuta la scăderea ridurilor, a liniilor fine cauzate de înaintarea în vârstă.

3. Tratamentul acneei/cicatricilor
Potrivit studiilor medicale, uleiul de helichrysum are proprietăți puternice antibiotice și antimicrobiene, ceea ce face ca acesta să fie un remediu natural pentru acnee, pentru că funcționează fără să producă uscarea pielii sau alte efecte secundare nedorite (cum ar fi cele apărute în urma tratamentelor chimice dure sau medicamente).
Împiedică creșterea infecțiilor bacteriene și fungice. Cu toate acestea, cel mai puternic efect este văzut la cicatrici. Uleiurile esențiale de Helichrysum au capacități profunde de vindecare a cicatricilor. Se poate aplica pe diferite tipuri de cicatrici, cum ar fi cicatricile cheloidele, cicatricile acneei, vergeturile, post-traumatice. Luați aproximativ 5 ml de ulei de bază, cum ar fi uleiul de măsline. Adăugați 5 picături de ulei esențial de Helichrysum. Aplicați-o pe cicatrice folosind o minge de bumbac. Lăsați uleiul să rămână acolo și să pătrundă în piele. Fibrele de colagen și elastină sunt stimulate și acest lucru vindecă cicatricile și diminuează aspectul. În câteva săptămâni, cicatricea se luminează. Pentru cicatrici de acnee, ar trebui să folosiți un ulei de jojoba ca ulei de bază.

4. Luptă împotriva infecției cu Candida
Compușii specifici din uleiul de Helichrysum – numiți acetofenone, floroglucinoli și terpenoizi – par să demonstreze acțiuni antifungice împotriva creșterii Candida în studiile clinice. (3)
Helichrysum ajută, de asemenea, să calmeze tractul digestiv, să lupte cu inflamația în interiorul căptușelii intestinului, să stimuleze imunitatea.
5. Anti-inflamator care ajută la stimularea sănătății inimii
Acțiunea hipotensivă a helichrysum îmbunătățește starea vaselor de sânge prin scăderea inflamației, creșterea funcției musculaturii netede și scăderea tensiunii arteriale ridicate, potrivit unui studiu efectuat în 2008 de către Școala de Științe Medicale de la Universitatea din Durban. Efectele cardiovasculare observate ale utilizării uleiului de helichrysum susțin baza pentru utilizarea sa în tratamentul hipertensiunii arteriale și a protecției sănătății inimii – la fel cum a fost folosită în mod tradițional timp de mulți ani în medicina folclorică europeană (4).

6. Ajutor pentru tractul digestiv și diuretic
Helichrysum ajută la stimularea secreției de sucuri gastrice necesare pentru a digera alimentele și pentru a preveni indigestia. De mii de ani în medicina populară turcă, uleiul a fost folosit ca diuretic, ajutând la reducerea balonării prin extragerea de exces de apă din organism și pentru ameliorarea durerilor de stomac.
Florile lui Helichrysum italicum sunt, de asemenea, un remediu tradițional pentru tratamentul diferitelor tulburări intestinale și sunt folosite ca un ceai din plante pentru vindecarea afecțiunilor digestive, stomacului, intestinelor.

7. Stimulator hepatic și detoxifiant
Cunoscut ca fiind un antipasmodic, purificator de sânge și antiinflamator, Helichrysum a fost folosit timp de secole ca stimulant hepatic și detoxifiant. Este folosit frecvent în medicina populară pentru a trata bolile hepatice și pentru a ajuta organismul să se detoxifice de toxine, metale grele, bacterii și poluarea aerului.

8. Protector natural al cancerului
Cercetările clinice indică faptul că Helichrysum conține compuși antioxidanți flavonoizi specifici care inhibă stresul oxidativ și creșterea cancerului. În plus, studiile au constatat că extractul este eficient pentru a proteja împotriva radiațiilor care induc deteriorarea ADN-ul, mutația și moartea celulelor și creșterea tumorilor canceroase. Activitățile sale fotoprotective, în special datorate acetofenonelor și compușilor de floroglucinol, au fost demonstrate atât la animale, cât și la studiile la om. (5)

9. Antiviral care crește imunitatea
Deoarece o mare parte a sistemului imunitar este de fapt localizată în intestin, proprietățile intestinale și cicatrizante ale helichrysum-ului îl ajută să stimuleze eficient imunitatea. În studiile clinice, flavonoidele și floroglucinolii din uleiul de helichrysum au prezentat inhibarea bacteriilor dăunătoare, ciupercile și virușii, chiar și suficient de puternice pentru a reduce riscul de contractare a virusului HIV.

10. Adjuvand în tratamentul hemoroizilor
Pentru a reduce durerea și inflamarea hemoroizilor, aplicați 3-4 picături cu o minge de bumbac în zona afectată. Repetați la fiecare câteva ore după cum este necesar pentru a ușura durerea, inflamația.

11. Adjuvant pentru pietre la rinichi
Lămâia și uleiul de helichrysum pot reduce riscul de pietre la rinichi prin susținerea și detoxifierea rinichilor și a ficatului. Puneți două picături de uleiuri de citrice, cum ar fi lămâie, portocală sălbatică sau grapefruit, în apă de două ori pe zi. Cu ulei de helichrysum, masați topic peste abdomenul inferior de două ori pe zi.

12. Previne natural scleroza multiplă
Uleiurile esențiale de tămâie și helichrysum susțin sistemul neurologic și pot ajuta la atenuarea simptomelor sclerozei multiple. Aplicați două picături din fiecare ulei pe corp de trei ori pe zi timp de trei săptămâni, apoi luați o săptămână pauză și repetați acel ciclu. De asemenea, uleiurile de busuioc pot îmbunătăți circulația și tonusul muscular și pot contribui la reducerea simptomelor SM, deci luați în considerare combinarea acestor uleiuri pentru rezultate maxime.

13. Reduce durerea
Cercetările arată, de asemenea, că uleiul de helichrysum scade durerea musculară prin scăderea inflamației și îmbunătățirea circulației. Acest lucru ajută la susținerea vindecării nervilor, a articulațiilor și a țesutului muscular – ceea ce îl face un tratament eficace natural pentru simptomele de durere legate de artrită, fibromialgie și leziuni legate de exerciții fizice. Puteți utiliza împreună cu ulei de lavandă, care este de asemenea excelent pentru a reduce durerea și stresul emoțional.

14. Tinitus
Persoanele care suferă de tinitus știu cât de profund influențează calitatea somnului și chiar calitatea vieții. Nu sunt multe lucruri care sunt eficiente pentru tinitus (sunetul în urechi). Uleiul esențial de Helichrysum poate ajuta la tinitus. Pentru această afecțiune diluați uleiul esențial de helichrysum și uleiul esențial de ienupăr într-un ulei de bază convenabil. Masați acest ulei pe exteriorul urechii, în jurul ei. Nu puneți acest lucru în interiorul canalului urechii. Aplicarea regulată a acestor uleiuri ajută la constricția vaselor de sânge care presează nervii care ar putea fi cauza tinitusului

STUDII:

În ultimii ani, cercetătorii au studiat activ diferitele activități farmacologice ale extractului de Helichrysum italicum pentru a descoperi mai multe despre știința din spatele utilizărilor tradiționale, toxicitatea, interacțiunile medicamentoase și siguranța. Cum se descoperă mai multe informații, experții farmacologici prezic că helichyrsum va deveni un instrument important în tratamentul mai multor boli.

Cum exact face helicrisumul atât de mult pentru corpul uman? Potrivit studiilor efectuate până în prezent, oamenii de știință consideră că o parte a motivului este proprietățile puternice antioxidante – în special sub formă de acetofenone și floroglucinoli – prezente în uleiul de Helichrysum.
În particular, plantele de helichrysum din familia Asteraceae sunt producători prolifici ai unei grupe de metaboliți diferiți, inclusiv pironi, triterpenoizi și sesquiterpene, pe lângă flavonoidele, acetofenonele și floroglucinolul. Conform studiilor realizate de Departamentul de Biologie din cadrul Universității din Bozok din Turcia, acestea sunt responsabile pentru efectele antibacteriene, antimicrobiene, antifungice și antiinflamatorii ale extractelor plantei, pe lângă activitatea antiproliferativă și proprietățile anticanceroase.
Proprietățile protectoare ale Helichyrsum sunt exprimate parțial ca un steroid corticoid, contribuind la reducerea inflamației prin inhibarea acțiunii în diferite căi de metabolizare a acidului arahidonic. (6) Cercetatorii de la Departamentul de Farmacie de la Universitatea din Napoli din Italia au descoperit de asemenea că, datorită compușilor etanolici prezenți în extractul de flori de Helichrysum, provoacă acțiuni antispastice în interiorul unui sistem digestiv inflamat, ajutând la reducerea crampelor si durerilor digestive. (7)

Când vine vorba de siguranța și efectele sale adverse, Helichrysum italicum nu prezintă nivele semnificative de reacții alergice sau efecte secundare (sub formă de citotoxicitate sau genotoxicitate). Se crede că este bine tolerată și că reacțiile adverse ușoare au apărut numai în cazuri rare, în care anumiți oameni au prezentat o reacție alergică la extractele sale. Pentru a testa orice reacție, încercați întotdeauna să utilizați o cantitate mică de ulei esențial pe o porțiune de piele.

Acest ulei esențial se amestecă bine cu Geranium, Lavandă, Rose, Lime, Neroli, Orange, Petit Grain, Sage și Ylang-Ylang.

Untitled design (1)

Surse:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11902802
2. Effects of Helichrysum italicum extract on growth and enzymatic activity of Staphylococcus aureus. Nostro A1, Bisignano G, Angela Cannatelli M, Crisafi G, Paola Germanò M, Alonzo V. Int J Antimicrob Agents. 2001 Jun;17(6):517-20
3. Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data. Antunes Viegas D1, Palmeira-de-Oliveira A2, Salgueiro L3, Martinez-de-Oliveira J4, Palmeira-de-Oliveira R5. J Ethnopharmacol. 2014;151(1):54-65. doi: 10.1016/j.jep.2013.11.005. Epub 2013 Nov 14.
4. Cardiovascular effects of Helichrysum ceres S Moore [Asteraceae] ethanolic leaf extract in some experimental animal paradigms. Musabayane CT1, Kamadyaapa DR, Gondwe M, Moodley K, Ojewole JA. Cardiovasc J Afr. 2008 Sep-Oct;19(5):246-53.
5. Cytogenetic effects of nine Helichrysum taxa in human lymphocytes culture. Halil Erhan Eroğlu,corresponding author1 Ahmet Aksoy,2 Ergin Hamzaoğlu,1 Ümit Budak,1 and Sevil Albayrak2. Cytotechnology. 2009 Jan; 59(1): 65–72. Published online 2009 Apr 24. doi: 10.1007/s10616-009-9193-0
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24239849
7. Intestinal antispasmodic effects of Helichrysum italicum (Roth) Don ssp. italicum and chemical identification of the active ingredients. Rigano D1, Formisano C, Senatore F, Piacente S, Pagano E, Capasso R, Borrelli F, Izzo AA. J Ethnopharmacol. 2013 Dec 12;150(3):901-6. doi: 10.1016/j.jep.2013.09.034. Epub 2013 Oct 16.
8. Bianchini, A., Tomi, P., Costa, J., & Bernardini, A. F. (2001). Composition of Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. subsp. italicum essential oils from Corsica (France). Flavour and fragrance journal, 16(1), 3034.
9. National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Database; CID=1549025, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/ compound/1549025 (accessed Nov. 13, 2016).
10. Mastelic, J., Politeo, O., Jerkovic, I., Radosevic, N. Composition and antimicrobial activity of Helichrysum italicum essential oil and its terpene and terpenoid fractions. Chemistry of Natural Compounds. 2005;41(1):35–40.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s