Beneficiile uimitoare ale uleiului esențial de nard

În antichitate, spikenardul (numit și nard) a fost considerat unul dintre cele mai prețioase uleiuri. A fost folosit ca un parfum, un medicament și în contexte religioase pe un teritoriu larg, de la India la Europa. Din punct de vedere biblic, se face referire atunci când Maria a cheltuit echivalentul unui salariu de pe an pentru a cumpăra acest ulei și a unge picioarele lui Isus. Este derivat din Nardostachys jatamansi, o plantă înfloritoare a familiei Valerian.

Uleiul de spikenard este utilizat ca medicament pe bază de plante pentru a trata în mod natural insomnia, stresul, problemele digestive, sistemul imunitar slab și infecțiile. În medicina ayurvedică, este folosit pentru tratarea tulburărilor de somn, depresiei, stresului, anxietății, sindromului de oboseală cronică și problemelor nervoase. Stemul pulbere al acestei plante benefice este luat intern pentru a curăța uterul, a ajuta la infertilitate și a trata tulburările menstruale.

Spikenard crește în Himalaya – Nepal, China și India; se găsește la altitudini de aproximativ 10.000 de picioare. Ea are o înălțime de aproximativ trei picioare și are flori roz, în formă de clopot. Spikenard se remarcă prin faptul că are multe vârfuri păroase care izolează dintr-o rădăcină și se numește „spike indian” de către arabi.aralia-racemosa-fr-gmittelhauser-b

Tulpinile plantei, numite rizomi, sunt zdrobite și distilate într-un ulei esențial care are o aromă intensă și culoarea chihlimbarului. Are miros greu, dulce, lemnos și picant, despre care se spune că seamănă cu mirosul de mușchi. Se amestecă bine cu ulei de tămâie, geranium, patchouli, vetiver și smirnă.

Uleiul esențial de spikenard este extras prin distilarea cu abur a rășinii obținute din această plantă – principalele sale componente includ aristolene, calarene, clalarenol, cumarină, dihidroazulene, acidul jatamansinic, nardol, nardostaconă, valerianol, valeranal și valeranonă.

screen-12.19.21[23.10.2017]Deoarece spikenardul nu are nici un singur compus primar care reprezintă mai mult de 10% din ulei (compusul cel mai prezent în uleiul spikenard este sesquiterpene 3,7-guaiadiene la 8%), ne vom concentra asupra familiei sale chimice primare, care este sesquiterpene.

Sesquiterpenele sunt antiseptice și antiinflamatoare. Ele funcționează ca stimulente pentru ficat și glandă. Cercetările arată o oxigenare crescută în jurul glandelor pineale și pituitare prin utilizarea uleiurilor bogate în sesquiterpene. Studiile ulterioare au arătat că sesquiterpene au capacitatea de a trece prin bariera hemato-encefalică și de a intra în țesutul cerebral. (1,2,3)

screen-12.22.19[23.10.2017]
Constituenții chimici ai nardului

 

 

 

 

  1. Luptă împotriva bacteriilor și fungiilor

Spikenard oprește creșterea bacteriană pe piele și în interiorul corpului. Pe piele, se aplică la răni pentru a ucide bacteriile. În interiorul corpului, spikenard ajută la ameliorarea infecțiilor bacteriene în rinichi, vezica urinară și uretră. Este, de asemenea, cunoscut pentru a trata ciuperca piciorului, picior atletului, tetanos, holeră și intoxicații alimentare.

Un studiu realizat la Centrul Regional de Cercetare Regional din California a evaluat nivelurile de activitate bactericidă a 96 de uleiuri esențiale. Spikenard a fost unul dintre uleiurile care au fost cele mai active împotriva C. jejuni, o specie de bacterii frecvent întâlnite în fecalele animalelor. C. jejuni este una dintre cele mai frecvente cauze ale gastroenterității umane din lume. Spikenard este, de asemenea, antifungic, astfel încât să promoveze sănătatea pielii și să ajute la ameliorarea maladiilor cauzate de infecțiile fungice. Această plantă puternică este capabilă să ușureze pruritul, să amelioreze petele de pe piele și dermatită.

2. Ameliorează inflamația

Uleiul esențial de spikenard este extrem de benefic pentru sănătatea dumneavoastră din cauza capacității sale de a lupta împotriva inflamației în organism. Inflamația se află la originea majorității bolilor și este periculoasă pentru sistemul nervos, digestiv și respirator; este cunoscut faptul că joacă un rol în bolile alergice cum ar fi astmul, artrita și boala Crohn, precum și boala Alzheimer, cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol și boala Parkinson.

Un studiu efectuat în 2010 la Școala de medicină orientală din Coreea de Sud a investigat efectul spikenardului asupra pancreatitei acute – o inflamație bruscă a pancreasului, care poate varia de la un disconfort ușor până la o boală care pune viața în pericol. Rezultatele sugerează că tratamentul cu spikenard a slăbit severitatea pancreatitei acute și a leziunii pulmonare asociate cu pancreatită; acest lucru dovedește că spikenard servește ca un agent anti-inflamator.

3. Relaxează mintea și corpul

Spikenard este un ulei relaxant și liniștitor pentru piele și minte; este folosit ca un agent sedativ și calmant.

spikenard-5mlUn studiu realizat la Școala de Științe Farmaceutice din Japonia a examinat spikenardul pentru activitatea sa sedativă utilizând un sistem spontan de administrare a vaporilor. Rezultatele au arătat că spikenard conținea o mulțime de calarene, iar inhalarea vaporilor a avut un efect sedativ asupra șoarecilor. Studiul a indicat, de asemenea, că atunci când uleiurile esențiale au fost amestecate împreună, răspunsul sedativ a fost mai semnificativ; acest lucru a fost valabil mai ales atunci când spikenard a fost amestecat cu uleiuri esențiale patchouli și santal.

Școala a izolat, de asemenea, două componente de spikenard, valerena-4,7 (11) -diena și beta-maaliena, ambii compuși reducând activitatea locomotorie a șoarecilor. Valera-4,7 (11) -diena a avut un efect deosebit de profund, cu cea mai puternică activitate sedativă; de fapt, șoarecii tratați cu cafeină care au prezentat activitate locomotorie care a fost dublă față de cea a martorilor au fost calmați la nivele normale prin administrarea de valerena-4,7 (11) -diena. Șoarecii au dormit de 2,7 ori mai mult, un efect similar cu cel al clorpromazinei, un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală administrat pacienților cu tulburări psihice sau comportamentale.

4. Stimulează sistemul imunitar

Spikenard este un ulei care ajută la întărirea sistemului imunitar; calmează corpul și îi permite să funcționeze corect. Un studiu realizat în India în anul 2012 a constatat că rizomii spikenard-ului (tulpinile plantei) au prezentat o capacitate de reducere ridicată și o absorbție puternică a radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt foarte periculoși pentru țesuturile organismului și au fost legate de cancer și de îmbătrânirea prematură; organismul folosește antioxidanți pentru a se preveni de daunele cauzate de oxigen. Ca toate alimentele și plantele cu potență antioxidantă mare, ele ne protejează corpul de inflamație și luptă împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, menținând funcționarea corectă a sistemelor și organelor noastre.

5. Promovează creșterea părului

hair-growthUleiul de spikenard este cunoscut pentru promovarea creșterii părului, menținând culoarea sa naturală și încetinind procesul de îngroșare a părului. Un studiu publicat în revista Pharmacognosy 2011 a măsurat capacitatea uleiului spikenard de a stimula creșterea părului. Pentru studiu, extractul brut, fracțiunile și doi dintre compușii izolați au fost testați pentru activitatea lor de creștere a părului. Creșterea părului a fost testată pe șobolani femele Wistar care au avut părul îndepărtat într-o zonă de patru centimetri pătrați înainte de începerea studiului.

Rezultatele indică faptul că uleiul spikenard a prezentat un răspuns pozitiv în activitatea de promovare a creșterii părului; extractele brute au fost mai eficiente decât compușii puri. Deoarece compușii izolați au fost eficienți în moduri diferite, când acționau împreună în extract, creșterea părului a fost reluată într-o perioadă scurtă de timp.

6. Reduce insomnia

Mulți adulți suferă de insomnie la un moment dat, dar unii oameni au insomnie pe termen lung (cronică). Insomnia poate fi problema primară sau poate fi secundară din  alte cauze, cum ar fi stresul și anxietatea, excesul de stimulente, zahărul, indigestia, durerea, alcoolul, lipsa activității fizice, sindromul picioarelor neliniștite, modificările hormonale, sau alte afecțiuni medicale.

Deci, dacă nu puteți dormi, spikenardul este un remediu natural deosebit, fără a utiliza medicamente care pot duce la alte probleme de sănătate. Proprietățile sedative ale Spikenard pot fi utile persoanelor cu insomnie. Dacă insomnia este un rezultat al problemelor de indigestie sau stomac, spikenardul se va dovedi de ajutor deoarece îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv.

7. Îmbunătățește constipația

Deoarece este un laxativ natural, spikenard stimulează sistemul digestiv. Spikenard ajută în mod natural la scăderea constipației, care este însoțită de o varietate de simptome, cum ar fi balonarea, gazele, durerile de spate sau oboseala.

8. Protejează uterul și ovarele

Spikenard purifică uterul și ovarele și stimulează secreția de estrogen și progesteron. Acest lucru ajută la menținerea capacităților de reproducere a acestor organe vitale. A fost folosit în medicina tradițională și ayurvedică ca stimulant uteric pentru promovarea menstruației, curățarea uterului, tratarea menstruației dureroase și reducerea inflamației uterului. Acesta vă poate menține ciclul menstrual regulat și servește ca un remediu natural pentru crampele PMS și balonare incomodă. De asemenea, a fost folosit ca un afrodiziac în tratarea în mod natural a impotenței.

CUM SE UTILIZEAZĂ NARDUL?

Spikenard este cel mai frecvent utilizat în curățare, dar poate fi folosit și ca aromoterapie sau local. Iată câteva utilizări ale spikenard-ului:
• Pentru aromoterapie, difuzați 5 picături de ulei esențial de spikenard sau inhalați 1-2spikenard-5ml picături.
• Pentru a calma mintea și pentru a vă relaxa corpul, inhalați 2 picături de ulei spikenard sau adăugați 5 picături la un difuzor.
• Pentru a face un ulei de masaj, adăugați 5 picături de ulei spikenard la 1 linguriță de ulei purtător (cum ar fi jojoba, migdale sau ulei de nucă de cocos). Acest ulei de masaj este excelent pentru ameliorarea durerilor de cap, durerilor musculare, dificultăți de dormit și crampe menstruale.
• Pentru o baie calma, adaugati 2-4 picaturi de ulei spikenard in apă caldă. Relaxează mintea și ajută la insomnii.
• Pentru a ameliora problemele respiratorii, adăugați 2 picături de spikenard în părți egale în uleiului purtător și frecați amestecul pe piept.
• Pentru a utiliza ca antiseptic, frecați 1-2 picături de ulei de spikenard pe plăgi sau tăieturi de două ori pe zi.
• Pentru a stimula creșterea părului, adăugați 5-10 picături de ulei esențial de spikenard în șampon.
• Când se utilizează topic, este posibil să se aplice spikenard direct pe piele. De asemenea, îl puteți amesteca cu un ulei de cărăuș, cum ar fi ulei de nucă de cocos sau jojoba.

Măsuri de siguranță:

Este sigur să utilizați spikenard local și intern. Evitați utilizarea spikenard la femeile însărcinate sau care alăptează, deoarece nu există suficiente cercetări pentru a indica dacă este sau nu complet sigur. Unele uleiuri esențiale pot provoca iritații sau reacții alergice la persoanele cu piele sensibilă, așa că testați înainte de a utiliza în mod regulat uleiul.

Îl puteți cumpăra de aici – https://www.mydoterra.com/astalusdaria/#/, secțiunea shop sau mă puteți contacta aiciUntitled design (1)

 

Bibliografie:

  1. Yang, X., Zhang, X., Yang, S.-P., & Liu, W.-Q. (2013). Evaluation of the Antibacterial Activity of Patchouli Oil. Iranian Journal of Pharmaceutical Research: IJPR, 12(3), 307–316.
  2. Picman, A. K. (1986). Biological activities of sesquiterpene lactones. Biochemical Systematics and Ecology, 14(3), 255-281.
  3. National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Database; CID=91747903
  4. 35 Takemoto, H., Ito, M., Shiraki, T., Yagura, T., Honda, G. (2008, January). Sedative effects of vapor inhalation of agarwood oil and spikenard extract and identification of their active components. J Nat Med. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/18404340
    36 Gottumukkala, V.R., Annamalai, T., Mukhopadhyay, T. (2011). Phytochemical investigation and hair growth studies on the rhizomes of Nardostachys jatamansi DC. Pharmacognosy Magazine, 7(26), 146–150. Retrieved from http://doi.org/10.4103/09731296.80674

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s