Diabetul zaharat și uleiurile esențiale

Diabetul este cea mai răspândită afecțiune metabolică, cronică a timpului nostru. Se estimează că 10-15% din populație are o anumită formă de diabet, în timp ce alte 8 milioane de persoane o au probabil fără a fi diagnosticate. Deși nu există nici un „tratament” cunoscut pentru diabet, este larg acceptat faptul că diabetul poate fi gestionat cu o îngrijire responsabilă. Există, de asemenea, dovezi că, prin intervenții adecvate în ceea ce privește dieta și stilul de viață, diabetul de tip 2 și pre-diabetul pot fi prevenite sau chiar inversate. O modalitate de îmbunătățire a managementului diabetului dumneavoastră este utilizarea uleiurilor esențiale, utilizate în diferite moduri pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pentru a îmbunătăți controlul global al zahărului din sânge.

screen-11.04.38[30.10.2017]

Există două tipuri principale de diabet zaharat. Tipul 1, care este o boală autoimună, are un debut tipic la copii și adulți tineri. Diabetul de tip 2, care este mult mai comun (95% dintre persoanele cu diabet zaharat), este asociat cu rezistența la insulină și are un debut tipic la vârsta adultă. Asociația Americană pentru Diabet zaharat descrie diabetul de tip 2 astfel: „Dacă aveți diabet de tip 2, organismul dumneavoastră nu utilizează corect insulina. Aceasta se numește rezistență la insulină. La început, pancreasul îți face insulină suplimentară pentru a face față. Dar, în timp, nu este capabil să țină pasul și nu poate produce suficientă insulină pentru a menține glicemia la niveluri normale. În diabetul de tip 1, organismul nu produce insulină. Organismul descompune zaharurile și amidonurile pe care le consumați într-un simplu zahăr numit glucoză, pe care îl folosește pentru energie. Insulina este un hormon de care organismul are nevoie pentru a depozita glucoză din sânge în celulele corpului.

Este important să avem o înțelegere a modului în care funcționează diabetul înainte de a ne adapta obiceiurile și eforturile suplimentare ca răspuns. De exemplu, dacă utilizați un ulei esențial cu scopul de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină în majoritatea zilelor, înțelegerea faptului că exercițiul fizic poate avea un rezultat similar și chiar mai puternic vă va ajuta să alegeți în siguranță și să evitați episoadele scăzute de zahăr din sânge. Pe de altă parte, pentru cei care au diabet zaharat de tip 1, nici o cantitate de sensibilitate la insulină nu va corecta lipsa de producție a insulinei datorită celulelor beta din pancreas deteriorate sau disfuncționale. Diabetul poate avea complicații foarte grave și care pun viața în pericol cum sunt evenimentele cardiovasculare. În timp ce uleiurile esențiale nu sunt, cu siguranță, un „tratament” pentru diabet sau complicații, acestea pot ajuta la atenuarea sau ameliorarea unora dintre aceste probleme periculoase de sănătate.

9841278943262Probabil cel mai bine cercetat produs botanic pentru echilibrul zahărului din sânge este scorțișoara. În general, „scorțișoară” se referă la un grup de arbori a căror frunze sau coajă interioară sunt distilate pentru uleiul esențial sau scoarța recoltată ca mirodenie. Există mai multe soiuri de arbore de scorțișoară, inclusiv C. cassia, despre care se referă de obicei ca fiind simplu cassia atunci când este utilizat pentru uleiul esențial. 8967598047262O mare parte din cercetările efectuate pentru scorțișoară și diabetul zaharat folosesc condimentele sub formă de pulbere, cu o mare cantitate de date care arată beneficiile pentru sprijinul pancreatic, scăderea glicemiei, scăderea în greutate și prevenirea și managementul diabetului general. (1) Cercetarea se extinde continuu în acest domeniu, iar referințele la uleiurile esențiale au crescut în literatură. În 2013, o evaluare a uleiului esențial de frunze de scorțișoară a constatat că „toate dozele testate de [ulei de esență de scorțișoară] au redus în mod semnificativ glucoza din sânge și fructozamina”. (2)  Studiile recente au demonstrat, de asemenea, capacitatea uleiului esențial de scorțișoară de a reduce nivelurile de glucoză, precum și trigliceridele, colesterolul LDL și nivelul total al colesterolului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. (3) În timp ce mecanica specifică este încă neclară, s-a constatat că extractul de scorțișoară crește sensibilitatea la insulină. (4) Scorțișoara în toate formele sale pare să ofere beneficii pentru sănătatea zahărului din sânge. Un avantaj al uleiului esențial este faptul că doar câteva picături pot fi echivalente cu 5-10 grame de condiment alimentar. Atunci când se utilizează ulei esențial de scorțișoară, utilizarea internă pare a fi cea mai eficientă. Adesea se recomandă 1-2 picături într-o capsulă de 2 ori pe zi. De asemenea, îl puteți dilua într-un ulei de cărăuș, cum este uleiul de cocos și îl puteți include în creme sau diferite rețete. Rețineți că scorțișoara este un ulei puternic și poate fi iritant dacă nu este folosit corespunzător.

coriander-15mlCoriandrul (Coriandrum Sativum) este originar din regiunea mediteraneană estică și din Asia de Vest și a fost folosit pentru tratarea problemelor digestive de mai mulți ani în aceste regiuni. În mod tradițional, oamenii au folosit coriandru pentru a trata anorexia, durerile abdominale și diareea. Uleiul de coriandru are efecte de scădere a glicemiei la diabetici. În primul rând, funcționează prin creșterea secreției de insulină din pancreas și, în al doilea rând, prin manifestarea unei activități asemănătoare insulinei la nivel celular. De asemenea, s-a demonstrat că coriandrul reduce nivelurile de trigliceride, colesterolul total și colesterolul LDL (tipul prost), crescând semnificativ colesterolul HDL (5). În plus, studiile au arătat că uleiul de coriandru are activitate anti fungice și poate viza Candida (6), precum și creșterea fluxului sanguin și îmbunătățirea circulației.

clove-15ml

Clove (cuișoarele) este un alt condiment fantastic care nu numai că adaugă un gust extraordinar atât mâncărurilor dulci cât și alimentelor savuroase, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru persoanele cu diabet zaharat. S-a demonstrat că  reduce nivelul de glucoză și colesterolul total la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. În studiile la animale, s-a constatat că uleiul de cuișoare reduce inflamația. (7)

Cuișoarele au o valoare uimitoare pe scala ORAC (capacitatea de antioxidare a radicalilor liberi) de 290.283 unități!

Această valoare înseamnă că,  conțin 30de ori mai mulți antioxidanți decât afinele care au o valoare de 9.621. Pe scurt, antioxidanții sunt molecule care inversează deteriorarea cauzată de radicalii liberi, inclusiv moartea celulelor și cancerul. Cercetările au arătat că antioxidanții încetinesc îmbătrânirea, degenerarea și protejează organismul îdoterra-on-guard-15mlmpotriva bacteriilor și virușilor răi. Datorită numărului mare de antioxidanți și a nivelului de eugenol, cuișoarele sunt cunoscute și ca ultima plantă „protectoare” și au fost folosiți în amestecuri de uleiuri esențiale, cum ar fi „OnGuard”.

 

Istoria ne spune că uleiul de cuișoare era unul dintre principalele uleiuri esențiale care proteja oamenii de a contacta ciuma bubonică în Europa. Adăugarea unor cuișoare sau uleiul de cuișoare la regimul dvs. de sănătate ar putea fi benefică pentru a crește în mod natural nivelul antioxidant. Dacă doriți să profitați de avantajele uleiului de cuișoare, luați în considerare difuzarea acestuia în casă pentru a curăța aerul, a-l pune pe gingii în jurul unui dinte dureros, pune-l în produse de îngrijire personală cum ar fi deodorant, produse de curățenie și pastă de dinți sau dacă sunteți expus la oameni cu o răceală sau gripă, amestecă-l cu ulei de cocos și frecă-l pe gât și piept pentru protecție naturală antioxidantă.

20617013_1939056483031703_874219558629896673_oGrapefruit-ul conține un flavonoid numit naringenin, care s-a dovedit a avea unele efecte importante pentru reglarea zahărului din sânge și pentru sănătatea generală. Este un antioxidant, promovează metabolismul carbohidraților, are efecte antiinflamatorii și ajută la modularea funcției imunitare. Un studiu a arătat că extractul de grapefruit a fost capabil să reducă colesterolul LDL cu 42% și să îmbunătățească sensibilitatea la insulină cu 64%. (7)

 

Piper negru

black-pepper-5mlSuntem cu toții familiarizați cu piper negru, dar știați că există de fapt peste 2.000 de specii în familia piper-ului? Cele mai multe dintre aceste mii de specii nu fac prea mult pentru sănătatea noastră, deci este important să căutați mereu planta de piper negru, cunoscută și sub numele de Piper Nigrum. Uleiul de piper negru a fost folosit de mii de ani. Egiptenii antici l-au folosit de fapt în procesul lor de mumificare. De asemenea, a fost folosit în mod tradițional ca element antioxidant, antiinflamator și anti-spasmodic.
Cercetările au arătat că uleiul de piper negru are capacitatea de a modifica activitatea reductazei aldoză, unul dintre mecanismele care stau la baza dezvoltării diferitelor complicații secundare ale diabetului. (8)

 

basil-15ml

Busuiocul reduce nivelurile de glucoză din sânge și inflamația, ceea ce îl face protector împotriva dezvoltării diabetului și a altor forme de sindrom metabolic. În plus, beneficiile uleiurilor esențiale de busuioc includ capacitatea de a ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și colesterol – pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc mai ridicat de a le dezvolta.

Când cercetătorii de la Department of Home Science at Azad University of Agriculture and Technology in India au investigat efectele frunzelor de busuioc asupra nivelului de glucoza din sânge și a nivelului colesterolului seric la om prin studii clinice dublu-orb, rezultatele au arătat ca busuiocul a produs îmbunătățiri semnificative ale controlul glicemiei și îmbunătățiri ușoare ale nivelului de colesterol. Acest lucru sugerează că suplimentarea cu busuioc poate fi o metodă utilă și sigură de a ajuta la controlul diabetului zaharat și a complicațiilor care rezultă din boală. (9)

 

Lemongrass

screen-22.21.41[26.10.2017]Lemongrass este un ulei esențial care a fost folosit de fapt în medicina tradițională (nu doar în cercurile alternative) pentru a trata atât diabetul cât și bolile de inimă. De fapt, un studiu publicat în „Journal of Ethnopharmacology” în 2007 a constatat că administrarea de lemongrass la șobolani a dus la îmbunătățirea nivelului de glucoză, la creșterea nivelului de colesterol bun și la scăderea nivelului trigliceridelor. În timp ce sunt necesare mai multe cercetări, uleiul de lemongrass este deja folosit cu succes de mulți oameni pentru a trata și a preveni diabetul. (10)

Lavanda este binecunoscută datorită frumuseții sale florale și efectului calmant. Se recomandă de multă vreme să punem câteva picături de ulei de lavandă cu săruri de epsom într-o baie pentru relaxare. Dar lavanda face mult mai mult decât mirosul minunat – este foarte eficient în atenuarea simptomelor diabetului. Un studiu efectuat în 2014 de la oamenii de știință din Tunisia (11) a testat efectele acestui ulei esențial și a constatat că a tratat următoarele simptome diabetice:

 • creșterea glicemiei
 • tulburările metabolice
 • creșterea în greutate
 • reducerea antioxidantă a ficatului
 • disfuncție hepatică și renală
 • activitatea antioxidantă a lavandei a fost mai mare decât a vitaminei C!

Dacă luați medicamente pentru diabet sau pentru alte stări de sănătate, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a face orice modificări în dieta dumneavoastră sau dacă adăugați suplimente sau uleiuri esențiale. Atunci când adăugați acest protocol, rețineți că aceste uleiuri pot avea un efect de scădere a zahărului din sânge, astfel încât să aveți grijă la timpul de masă, la utilizarea medicamentelor și la exerciții și să monitorizați îndeaproape zahărul din sânge.

• Uleiul de scorțișoară: Luați 1-2 picături într-o capsulă de 2-3 ori pe zi

• Uleiul de coriandru: Luați 1-2 picături diluate într-un ulei de transport (ca uleiul de cocos) sau într-o capsulă de 2 ori pe zi, dimineața și seara

• Uleiul de cuișoare: Luați 1-2 picături diluate într-un ulei purtător sau într-o capsulă de 2 ori pe zi, dimineața și seara

• Uleiul de grapefruit: Luați 1-2 picături diluate într-un ulei purtător (cum ar fi uleiul de susan) sau într-o capsulă de 2 ori pe zi, dimineața și seara

• Ulei de levănțică: Utilizați o soluție diluată local sau într-un difuzor pentru a crea un efect calmant sau utilizați mai multe picături în apă fierbinte cu săruri epsom pentru a face o baie calmantă.

9839467495454Utilizarea unui supliment de ulei de pește poate contribui la îmbunătățirea markerilor diabetului prin reducerea nivelurilor de trigliceride și creșterea nivelului de colesterol HDL. Cercetările publicate în Jurnalul de Cercetare în Științele Medicale arată că acizii grași omega-3 găsiți în uleiul de pește sunt necesari pentru buna funcționare a insulinei, prevenind intoleranța la insulină și reducând inflamația.

De luat în considerare – blendul TerraZyme de la Doterra care sprijină digestia și metabolizarea sănătoasă a alimentelor procesate în caz de deficit de enzime, sprijină conversia nutrienților alimentari în energia celulară, promovează confortul gastrointestinal și toleranța alimentară, sprijină producția sănătoasă de enzime metabolice.digestzen-terrazyme

 

Pentru a intra în posesia produselor mă puteți contacta aici.

Untitled design (1)

Surse:

 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20513336
 2. Shih-Chieh Lee, et al., Chemical Composition and Hypoglycemic and Pancreas-Protective Effect of Leaf Essential Oil from Indigenous Cinnamon (Cinnamomum osmophloeum Kanehira), J. Agric. Food Chem., 2013, 61 (20), pp 4905–4913
 3. Cinnamon intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis, J Med Food 2011 Sep;14(9): 884-9. doi: 10.1089/jmf.2010.0180. Epub 2011 Apr 11
 4. Cinnamon: Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes, J Diabetes Sci Technol. 2010 May; 4(3): 685–693.
 5. The cholesterol lowering property of coriander seeds (Coriandrum sativum): mechanism of action, J Environ Biol 2008 Jan;29(1):53-6
 6. Coriandrum sativum L. (Coriander) Essential Oil: Antifungal Activity and Mod of Action on Candida app., PLOSone, June 5, 2014.
 7. Transcriptional Regulation of Human and Rat Hepatic Lipid Metabolism by the Grapefruit Flavonoid Naringenin
 8. Jonathan Goldwasser, et al., PLos One August 25, 2010. Dietary sources of aldose reductase inhibitors: prospects for alleviating diabetic complications, Asia Pac J Clin Nutr 2008;17(4):558-65
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8880292
 10. http://www.ethnopharmacology.org/ISE_journal.htm
 11. Lavender (Lavandula stoechas L.) essential oils attenuate hyperglycemia and protect against oxidative stress in alloxan-induced diabetic rats, Lipids Health Dis. 2013; 12: 189
 12. http://www.doterra.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s