Uleiurile esențiale și copiii .
Copiii sunt doar oameni mici, ceea ce înseamnă, desigur, că aceiași compuși prezenți în uleiurile esențiale de care beneficiază adulți pot beneficia și copiii. Diferența este, totuși, în cuvântul „mic”. Adulții cântăresc în medie 80 de kilograme, în timp ce copilul mediu cântărește  doar 7,5 kg. Din acest motiv și din cauza faptului că pielea lor nu este matură, utilizarea uleiului esențial la sugari pare puțin diferită de cea a celorlalți.
Pentru sugari sub vârsta de trei luni, uleiurile difuzate reprezintă cea mai sigură și cea mai eficientă metodă de a utiliza uleiuri esențiale. Atunci când se utilizează uleiuri local, uleiurile ar trebui să fie întotdeauna diluate cu un ulei  purtător și aplicate pe spatele, abdomenul sau tălpile copiilor.
Este o idee bună să introduceți câte un ulei esențial și apoi să urmăriți modul în care copilul reacționează la acesta. Căutați iritarea pielii și orice alte semne de reacție, cum ar fi erupțiile cutanate, mâncărime și probleme respiratorii. Următoarea este o listă de uleiuri care sunt în general acceptate ca fiind sigure pentru utilizare pe și în jurul copiilor, fie difuzate, fie aplicate topic în doze mici:screen-16.10.50[31.10.2017]

 • busuioc
 • eucalipt
 • cuișoare
 • ghimbir
 • lavandă, serenity
 • melaleuca
 • lămâie
 • mentă
 • mușețel
 • tămâie
 • portocală (Dr. Axe – Essential Oil Institute)

Întrebări frecvente:

1. Sunt uleiurile de eucalipt și mentă sigure pentru copii?

Există o mulțime de informații depășite și irelevante care circulă online și pot fi înfricoșătoare pentru noile mame. De fapt, vestea bună este că diluat și folosit în mod  uleiul esențial de eucalipt de la doTERRA este foarte sigur! Iată ce ne spune Dr. Jessica L. M. Herzog medic de medicină holistică, integrativă și pediatru:

„Mulți părinți,  au fost atrași de uleiurile esențiale pentru a promova sănătatea copiilor lor. Pe măsură ce trăiți o viață sănătoasă, un echilibru mai mare între minte, corp și spirit se va dezvolta în interiorul copiilor voștri. Nu pot să nu zâmbesc când văd următoarea generație de utilizatori de uleiuri esențiale la locul de muncă.

Ne vom concentra pe două uleiuri: mentă și eucalipt. Principalul constituent al uleiului esențial de mentă este mentolul, iar principalul constituent al eucaliptului este 1,8 cineol. Avem nevoie de această revizuire pentru a ne ajuta să înțelegem de ce este posibil să fi auzit de „a se evita folosirea ulei de mentă sau de eucalipt la copii mici.“ Desigur, este întotdeauna o metodă  de siguranță bună – a nu păstra uleiurile esențiale la îndemâna copiilor.

Mentolul se găsește în uleiul de mentă. Menta este sigur de utilizat aromatic. Atunci când utilizați orice ulei esențial local pe copii mici, trebuie să luați în considerare diluția pentru a preveni senzația intensă pe piele sau iritarea pielii sensibile. Având o aromă intensă, trebuie evitată aplicarea uleiului de mentă în apropierea ochilor și feței copiilor. La cantitatea obișnuită recomandată pe zi, uleiurile care conțin mentol au un profil de siguranță excelent.

dilutii

Prin expunerea la cantități masive care depășesc cu mult domeniul de utilizare normal, uleiul de mentă a demonstrat toxicitate. Dacă aveți o afecțiune și aveți întrebări cu privire la utilizarea uleiurilor esențiale, vă rugăm să căutați un profesionist din domeniul sănătății care să vă înțeleagă întrebările și nevoile.

1,8 cineol este constituentul major al Eucaliptului. Poate fi aplicat topic sau eucalyptus-15mlaromatic. Este unul dintre câteva uleiuri esențiale care nu sunt recomandate pentru uz intern. Pentru adulți, este acceptabilă o aplicare netă (fără diluare). Ca și în orice aplicație topică de ulei esențial, pentru a păstra efectele de durată ale uleiului și pentru a preveni volatilizarea, ar trebui să se ia în considerare diluarea cu un ulei purtător (de exemplu, ulei de cocos fracționat, etc.). Pentru copii sau pentru cei cu piele sensibilă, se recomandă diluție moderată până la diluție mare.

Rapoartele evenimentelor adverse grave asociate cu uleiul de eucalipt în literatura științifică au implicat întotdeauna cantități excesiv de mari (> 5 ml) administrate intern sau plasate direct în nas. Desigur, aceste cantități excesive depășesc limitele normale de utilizare. Cu toate acestea, uleiul de eucalipt, la fel ca toate uleiurile, trebuie utilizat cu prudență la copiii mai mici.

În concluzie, uleiurile esențiale care conțin mentol și 1,8 cineol sunt sigure pentru utilizare la copii, dar nu uitați să urmați aceste linii generale de siguranță:
• Țineți cont de regulile sigure privind cantitatea pe zi
• Evitați expunerea directă la ulei, întotdeauna diluați

3. Sunt uleiurile sigure pentru a fi difuzate în jurul copiilor?

Utilizați aceleași indicații de difuzare care sunt enumerate in tabelul de sus. Puteți să începeți prin a difuza uleiuri delicate cum ar fi lavandă, lămâie și tămâie pentru copii mici. Ele sunt mai blânde pentru sistemul respirator. Asigurați-vă că încăperea este bine ventilată, astfel încât uleiurile să nu fie prea puternice în încăpere. Dacă intri și ți se pare foarte tare, atunci probabil este mai mult decât ai nevoie pentru micuțul tău.

4. De la ce vârstă este sigur să folosiți  uleiurile?

Cel mai bine este să folosiți judecata atunci când alegeți uleiuri esențiale pentru copilul dumneavoastră. Nu este recomandat să se utilizeze uleiuri esențiale la copiii mai mici de 3 luni, deoarece pielea lor nu este încă matură și, prin urmare, mai permeabilă și sensibilă la uleiurile esențiale. Spre deosebire de adulți, nou-născuții nu sunt la fel de capabili să facă față reacțiilor adverse la uleiurile esențiale. Ar trebui să existe și mai multă prudență la copiii prematuri, evitând utilizarea tuturor uleiurilor esențiale până când acestea ajung la cel puțin 3 luni. Aceasta este doar o orientare generală și trebuie acordată o atenție deosebită cercetării individuale a utilizării dermice a fiecărui ulei esențial individual înainte de utilizare.

screen-12.17.17[01.11.2017]

REMEDII PENTRU COPII:

Acnee – diluați 1 picătură de ulei de arbore de ceai și aplicați-o în zona cu probleme.
Alergii – se diluează 1 până la 2 picături de ulei de lămâie, levănțică sau arbore de ceai și se aplică pe piept și pe tălpile picioarelor.
Congestie – diluați 2 până la 3 picături de ulei de lămâie și aplicați-o pe piept, sub nas și pe talpa picioarelor.
Răceală/gripă – diluați 1 până la 2 picături de arbore de ceai sau lămâie și aplicați-l pe piept, spate sau pe tălpi, repetat de mai multe ori pe oră. O combinație de tămâie și lavandă poate ajuta. Living MagazineDe asemenea vapor stick-ul Breath este foarte eficient aplicat inclusiv pe talpa picioarelor.
Colici –  se diluează 1 până la 2 picături de fenicul sau ulei de lavandă și se aplică pe abdomen sau pe tălpi. Uleiul de lavandă se va evita dacă există reflux gastric.
Constipație – se diluează 1 până la 2 picături de ulei de ghimbir și se aplică în zona stomacului. Lavanda sau mușețelul roman, portocală de asemenea pot ajuta. Adăugați o picătură  la 5ml ulei purtător și masați în în sensul acelor de ceasornic pe burtă. Puteți repeta la 15-30 de minute.

Erupție cutanată – se diluează 1 până la 2 picături de ulei de lavandă, melaleuca sau de tămâie și se aplică în zona afectată.

Pielea uscată – se diluează 1 până la 2 picături de ulei de lavandă sau de lămâie și se aplică în zona dorită. Atenție – uleiul de lămâie este fotosensibil, prin urmare se va evita expunerea la soare timp de cel puțin 12 ore de la aplicare.

Icterul – se diluează 1 până la 2 picături de ulei de lămâie și se aplică pe tălpile picioarelor.
Urticarie – se diluează 1 până la 2 picături de busuioc, arbore de ceai sau ulei de mușețel roman și se aplică în zona afectată.
Sughiț –  se diluează 1 până la 2 picături de fenicul sau uleiul de lămâie și se aplică la piept sau tălpile picioarelor.
Durerea de cap – diluați 1 până la 2 picături de ulei de lavandă sau mentă și aplicați-o în tâmple sau tălpile picioarelor.
Febră Se diluează 1 până la 2 picături de ulei de tămâie sau mentă și se aplică pe tălpile picioarelor.
Afecțiuni ale urechii – diluați 1 până la 2 picături de ulei de melaleuca, de lavandă sau ulei de busuioc și aplicați-l în spatele urechilor și masați în jos spre ganglionii limfatici pentru a stimula drenajul limfatic. NICIODATĂ NU APLICAȚI ULEIURILE ÎN URECHE! Puteți folosi și o bucățică de vată pe care puneți 1-2 picături de busuioc și o plasați la nivelul canalului auditiv extern DAR totdeauna supravegheați copii!

Durere de dinți – cu ajutorul degetului, aplicați 1 picătură de cuișoare sau ulei de lavandă, mușețel roman sau serenity (diluat cu ulei de nucă de cocos) în zona dorită, fie pe gingie, fie aplicate pe obraz.
Arsuri solare – se diluează 1 până la 2 picături de ulei de levănțică sau de mentă și se aplică în zona de îngrijorare.
Durere de stomac – diluați 1 până la 2 picături de ulei de ghimbir și aplicați-l în zona stomacului.

Durere de gât – On Guard și melaleuca aplicate pe gât stratificat, diluate corespunzător, dacă copilul are peste 6 ani se poate administra intern pe miere câte o picătură.
Probleme de somn – difuzează 3 până la 5 picături de ulei de lavandă lângă patul copilului. Se poate folosi cu succes Vetiver, Cedru și Serenity diluate corespunzător și masate pe talpa picioarelor.
Vărsături – se diluează 1 până la 2 picături de ulei de ghimbir sau cuișoare și se aplică pe tălpile picioarelor.
Mușcături de insecte – aplicați 1 până la 2 picături de ulei de lavandă în zona de îngrijorare.
Tuse – se amestecă 1 picătură de Lavandă cu ulei  purtător și se freacă o cantitate mică pe piept și spate. Se poate folosi pentru tuse productivă cedru și pentru tuse seacă chiparos, fie în difuzor, fie aplicate topic.
Diaree – se amestecă 1 picătură de mușețel roman cu  5ml ulei purtător, se masează ușor 2-3 picături de amestec pe burtă într-o mișcare în sensul acelor de ceasornic ca urmare a mișcării naturale a colonului.

În timp ce uleiurile esențiale pot furniza mamelor în așteptare sau celor noi și micuților lor o ușurare în timpul sarcinii, nașterii și perioadei postpartum, ar trebui urmate câteva orientări generale privind siguranța utilizării uleiului esențial pentru a asigura o sănătate optimă și protecție atât pentru mamă, cât și pentru copil.

1. Întrebați un medic specialist sau consultant în uleiuri esențiale. Aveți grijă în timpul primului și celui de-al doilea trimestru de sarcină, deoarece copilul se dezvoltă rapid și consultați-vă întotdeauna cu un medic care este familiarizat cu uleiurile esențiale pentru a vă asigura că utilizarea esențială a uleiului în timpul sarcinii este potrivită pentru dumneavoastră. De asemenea, trebuie să consultați medicul pediatru al copilului dvs. pentru orice întrebări legate de utilizarea uleiului esențial la sugari.
2. Utilizați uleiurile de cea mai bună calitate. Atunci când se utilizează uleiuri esențiale în timpul sarcinii și cu copiii, calitatea uleiului are o importanță vitală. Folosiți numai uleiuri organice, pure, de calitate terapeutică.doterra-cptg-oils
3. Utilizați doar o picătură sau două uleiuri esențiale pe copii mici și diluați uleiurile cu un ulei de purtător înainte de aplicarea locală. Este important să introduceți uleiuri esențiale unul câte unul și cu puțină atenție, pentru a-ți urmări copilul pentru orice fel de reacție. Nu introduceți mai mult de un ulei esențial într-o singură zi. Dacă bebelușul dumneavoastră va reacționa la un ulei esențial, acesta va prezenta probabil semne de reacție în primele 15-30 minute după inhalare sau aplicare dermică.

Diluțiile sunt foarte importante – nu există nicio excepție în această categorie. Indiferent de marca pe care o utilizați, ce ulei esențial este sau cât de mult folosiți, nu este sigur să folosiți nici un ulei esențial fără ulei purtător sau alt material de diluție.  De asemenea, este important să rețineți că atunci când se adaugă uleiuri esențiale la baia  copiilor, acestea trebuie mai întâi diluate într-un purtător solubil în apă, cum ar fi sarea Epson. Adăugarea de uleiuri esențiale direct la apa de baie, fără un suport, riscă să provoace iritarea pielii. Uleiurile esențiale nu ar trebui utilizate în sau în jurul nasului la copii. Deseori aplicarea pe talpa picioarelor la bebeluși mici, mai degrabă decât piept și spate, este cea mai sigură aplicare a uleiurilor esențiale.

 

4. Amintiți-vă: când aveți îndoieli, difuzați. Cea mai sigură modalitate de a utiliza uleiurile în timpul sarcinii și la bebeluși este difuzarea. Practic, orice poate deveni toxic la niveluri ridicate, ceea ce face ca dozele adecvate la orice medicament, unguent sau remediu – inclusiv uleiurile esențiale – să fie importante. Când vine vorba de folosirea uleiurilor esențiale în timpul sarcinii și în îngrijirea copiilor, bunul simț este esențial.

Să le folosiți cu înțelepciune!

Dr. Daria Astăluș – consultant în uleiuri esențiale, medic specialist Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie

Pentru mai multe informații mă puteți contacta aici.

Untitled design (1)

 

 

 

 

3 gânduri despre “Uleiurile esențiale și copiii .

 1. Îmi cer scuze daca comentariul meu pare puțin…prostesc,dar nu ma prea pricep când vine vorba de uleiuri!Foarte interesantă ideea,nu știam ca acestea pot avea atâtea întrebuințări!ce nu am înțeles este ce este uleiul purtător mai exact și daca difuzarea este același lucru cu aerosolul!

  Apreciază

  1. Alexandra…comentariul tău e binevenit! E bine să lămurim unele lucruri 🙂
   Uleiurile cărăuș/purtător sunt utilizate pentru diluarea uleiurilor esențiale atunci când acestea sunt aplicate local, pe piele; ele ajută la transportul uleiurilor esențiale în piele. Multe loțiuni și produse de îngrijire a pielii sunt fabricate cu uleiuri cărăuș, care sunt uleiuri vegetale derivate din porțiunea grasă a plantei, cum ar fi nucile, boabele sau semințele. Spre deosebire de uleiurile esențiale, uleiurile purtătoare nu se evaporă cu ușurință și nu dau în aer arome puternice. Din păcate, uleiul purtător are adesea o durată de valabilitate definită și va râncezi în timp. Cel mai adesea folosim ulei fracționat de cocos, ulei de migdale presat la rece.

   Un difuzor este un aparat care funcționează cu ultrasunete, folosesc frecvente electrice intr-un disc localizat în apa care în general vibrează la viteze crescute. Aceste vibrații fac ca UE sa distribuie în micro-particule care rămân suspendate în aer mult timp și pot fi absorbite foarte ușor la nivel pulmonar /pielii. Nu face același lucru ca un aerosol.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s