Uleiul esențial de lavandă

Uleiul esențial de lavanda este cel mai folosit ulei esențial din lume astăzi, darlavender-15ml beneficiile acestuia au fost de fapt descoperite acum mai bine de 2.500 de ani. Datorită proprietăților sale puternice antioxidante, antimicrobiene, sedative, calmante și antidepresive, uleiul de lavandă abundă și au fost folosite atât în scop cosmetic cât și terapeutic timp de secole.

Egiptenii au folosit lavanda pentru mumificare și parfum. De fapt, când mormântul regelui Tut a fost deschis în 1923, se spune că a fost un miros slab de lavandă, care ar putea fi detectat încă după 3000 de ani.

Textele originale și moderne de aromaterapie pledează pentru utilizarea lavandei ca ulei esențial antibacterian. Frunzele și tulpinile plantei au fost folosite pentru a pregăti organismul împotriva bolilor sistemului digestiv și a reumatismului, iar levănțica a fost evaluată în scopuri cosmetice. Romanii au folosit ulei de lavandă pentru scăldat, gătit și purificarea aerului. Și în Biblie, uleiul de lavandă se număra printre aromatele folosite pentru ungere și vindecare.

Deoarece uleiul de lavandă este suficient de blând pentru a fi aplicat direct pe piele, consider că este un ulei necesar, mai ales dacă începeți să utilizați uleiuri esențiale pentru sănătatea dumneavoastră. Știința a început recent să evalueze gama de beneficii pe care le conține uleiurile esențiale de lavandă, dar există deja o multitudine de dovezi care evidențiază capacitățile uimitoare ale acestui ulei.

Astăzi, lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale din lume. Și pentru un motiv bun. Oamenii încep să cunoască beneficiile uleiului de lavandă, atât pentru corp cât și pentru casă.

Uleiul de lavandă este extras mai ales din florile plantei de lavandă, în principal prin distilarea cu abur. Florile de lavandă sunt parfumate și în mod tradițional, uleiul esențial de lavandă a fost utilizat și pentru fabricarea de parfumuri. Uleiul este foarte util în aromoterapie și multe preparate aromatice și combinații.

Uleiul de lavandă se amestecă bine cu multe alte uleiuri esențiale, incluzând lemnul de cedru, pinul, salvie, geranium și nucșoară. Astăzi, uleiul esențial de lavandă este frecvent utilizat în diferite forme, inclusiv ulei de aromoterapie, geluri, loțiuni de corp și săpunuri.

screen-21.54.29[26.10.2017]

BENEFICII ALE ULEIULUI ESENȚIAL DE LAVANDĂ

1. Protecția antioxidantă

Radicalii liberi, cum ar fi toxinele, substanțele chimice și poluanții, sunt, probabil, cel mai periculos și cel mai frecvent factor de risc pentru fiecare boală care afectează astăzi populația. Răspunsul natural al organismului la distrugerea radicalilor liberi este de a crea enzime antioxidante – in special glutationul, catalaza și superoxid dismutaza (SOD) – care împiedica radicalii liberi facă daune organismului. Din păcate, corpul dvs. poate deveni cu adevărat deficitar în antioxidanți, dacă încărcarea cu radicali liberi este suficient de mare, ceea ce a devenit relativ obișnuit, din cauza dietei proaste și a expunerii ridicate la toxine.

Din fericire, uleiul esențial de lavanda este un antioxidant natural care lucrează pentru prevenirea bolii. Un studiu publicat în 2013, în Phytomedicine, a constatat că uleiul de lavandă a crescut activitatea celor mai puternici antioxidanți ai corpului – glutation, catalază și SOD. Și studii mai recente au indicat rezultate similare, concluzionând că levănțica are activitate antioxidantă și ajută la prevenirea stresului oxidativ.

2. Tratament adjuvant al diabetului

În 2014, oamenii de știință din Tunisia au început să-și îndeplinească o sarcină fascinantă: să testeze efectele uleiului esențial de lavandă asupra zahărului din sânge pentru a vedea dacă poate ajuta la inversarea diabetului în mod natural.

În timpul studiului care a durat 15 zile, efectuat pe animale, rezultatele observate de cercetători au fost absolut uimitoare. Pe scurt, tratamentul cu ulei esențial de lavandă a protejat organismul de următoarele simptome ale diabetului:

• Creșterea glicemiei (semnul distinctiv al diabetului zaharat)
• Tulburări metabolice (în special metabolismul grăsimilor)
• Creștere în greutate
• Depleția antioxidantă a ficatului și a rinichilor
• Disfuncție hepatică și renală
• Lipoperoxidarea hepatică și renală (atunci când radicalii liberi „fură” moleculele de grăsime necesare din membranele celulare)

Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege capacitatea completă a uleiului de lavandă pentru prevenirea sau inversarea diabetului zaharat, rezultatele acestui studiu sunt promițătoare și indică potențialul terapeutic al lavandei.

3. Îmbunătățește dispoziția și reduce stresul

În ultimii ani, uleiul de lavandă a fost pus pe un piedestal pentru capacitatea sa unică de a proteja împotriva daunelor neurologice. În mod tradițional, lavanda a fost utilizată pentru a trata probleme neurologice, cum ar fi migrenele, stresul, anxietatea și depresia, așa că este interesant să vedem că cercetarea se apropie de istorie.

În 2013, un studiu bazat pe dovezi publicat de Jurnalul Internațional de Psihiatrie în Clinica Practică a constatat că suplimentarea cu 80 de miligrame de capsule de ulei esențial de lavandă atenuează anxietatea, tulburările de somn și depresia. În plus, în studiu nu au existat efecte secundare adverse, interacțiuni medicamentoase sau simptome de sevraj din utilizarea uleiului de lavandă.

Un alt studiu publicat in 2012 efectuat pe 28 de femei aflate în perioada postpartum cu risc crescut al depresiei, a constatat că prin difuzarea lavandei în casele lor, au avut o reducere semnificativă a depresiei postnatale și a tulburării de anxietate redusă după un plan de tratament de patru săptămâni de aromoterapie cu lavandă.

Uleiul de lavandă a fost, de asemenea, dovedit a îmbunătăți simptomele PTSD. 80 de miligrame de ulei de lavandă pe zi au ajutat la scăderea depresiei cu 33% și la scăderea dramatică a tulburărilor de somn, a stării de spirit și a stării generale de sănătate la 47 de persoane care suferă de (sindrom de stres post-traumatic) PTSD.

4. Susține funcția creierului

Beneficiile neurologice ale uleiului esențial de lavandă nu se opresc la capacitatea sa de a trata depresia și de a stimula starea de spirit. De asemenea, cercetările arată că uleiul de lavandă servește ca tratament natural pentru boala Alzheimer! Studiile efectuate pe șobolani arată că inhalarea vaporilor de ulei esențial de lavandă poate ajuta la prevenirea stresului oxidativ al creierului și la ameliorarea tulburărilor cognitive.

Tot în anul 2012, revista elvețiană Molecules a tipărit rezultatele unui studiu care a demonstrat șocant că uleiul de lavandă este o opțiune viabilă de tratament pentru disfuncții neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Cercetătorii consideră că efectele neuroprotectoare ale lavandei se datorează proprietăților sale antioxidante.

5. Accelerează vindecarea arsurilor și tăieturilor

Foscreen-14.26.24[30.10.2017]arte cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, de-a lungul secolelor, uleiul de lavandă a fost utilizat pentru a preveni diverse infecții și pentru a combate tulburările bacteriene și fungice. De fapt, au fost realizate aproape 100 de studii care stabilesc acest beneficiu al lavandei. Cercetările arată că uleiul de lavandă accelerează vindecarea arsurilor, tăieturilor, zgârieturilor și rănilor – și o mare parte din acestea se datorează compușilor antimicrobieni.

Un studiu publicat în medicina complementară și alternativă bazată pe dovezi a evaluat modul în care capacitatea antimicrobiană a lavandei este îmbunătățită atunci când este amestecată cu alte uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de cuișoare, scorțișoară și arborele de ceai. Cercetatorii au descoperit ca un raport de 1: 1 dintre aceste uleiuri a fost dovedit a fi cel mai eficient in lupta impotriva Candida albicans si Staphiloccocus aureus – doua cauze comune ale multor infectii fungice si bacteriene care duc la pneumonie respiratorie și ciuperci ale pielii.

Un studiu realizat pe șobolani, din 2016 a constatat că uleiul de lavandă a promovat vindecarea rănilor în faza incipientă prin accelerarea formării țesutului de granulație și promovarea sintezei de colagen. Suprafața plăgilor tratate cu ulei de lavandă a fost semnificativ scăzută comparativ cu grupul martor.

Pentru ameliorarea arsurilor și pentru vindecarea zgârieturilor sau rănilor, amestecați 3-5 picături de ulei de lavandă cu ½ linguriță de ulei de nucă de cocos și aplicați amestecul în zona afectată. Puteți folosi degetele sau o bucată de material de bumbac curat.

6. Promovează sănătatea pielii și părului

Cel mai probabil datorită caracteristicilor sale antimicrobiene și antioxidante, levănțica esențială amestecată cu un ulei purtător (cum ar fi nucă de cocos, jojoba sau ulei de struguri) are beneficii profunde pe pielea ta. Utilizarea uleiului de lavanda local poate ajuta la îmbunătățirea unui număr de afecțiuni ale pielii, reacții alergice, acnee si pete pigmentare. Proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante ajută la ameliorarea afecțiunilor cutanate și la inversarea semnelor de îmbătrânire.

doterra-touch-lavender-10mlPentru a utiliza ulei de lavandă pentru sănătatea pielii, combinați 3-4 picături cu ½ linguriță de ulei de nucă de cocos sau jojoba și masați amestecul în zona de îngrijorare. Puteți adăuga, de asemenea, ulei de lavandă la fața sau spălarea corpului. De asemenea, vă recomandăm să amestecați ulei de lavandă cu ulei esențial de tămâie și să-l aplicați primul lucru pe piele, dimineața, imediat după duș și chiar înainte de culcare. Acest lucru va ajuta la reducerea inflamației și a semnelor de îmbătrânire, cum ar fi pete pigmentare.

Studiile arată, de asemenea, că uleiul de lavandă, împreună cu alte uleiuri esențiale, cum ar fi cimbru, rozmarin și lemn de cedru, pot îmbunătăți în mod semnificativ alopecia areata și pierderea părului atunci când sunt masate în scalp zilnic.

7. Ameliorează durerile de cap

Dacă sunteți unul dintre milioane de oameni care se luptă cu dureri de cap, tensiune sauscreen-18.41.57[26.10.2017] migrene, ulei de lavandă poate fi un remediu natural pe care l-ați căutat. Este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru durerile de cap, deoarece induce relaxarea și ușurează tensiunea. Lucrează ca un agent sedativ, anti-anxietate, anticonvulsivant și calmant.

Potrivit unui studiu publicat în Neurologia Europeană, persoanele care se luptă cu migrenele au văzut o reducere semnificativă a durerii atunci când au inhalat ulei de lavandă timp de 15 minute. Diferența dintre grupul de control și grupul de tratament cu ulei de lavandă a fost statistic semnificativă. Din cele 129 de cazuri cu migrene, 92 au răspuns în întregime sau parțial la lavandă.

Una dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru durerile de cap este masajul a două picături de ulei de lavandă cu ulei de menta și frecarea amestecului în partea din spate a gâtului și a tâmplelor. Difuzarea sau inhalarea directă din sticlă poate, de asemenea, ajuta la ameliorarea durerilor de cap.

8. Îmbunătățește somnul și insomnia

Datorită proprietăților sedative și calmante ale uleiului de lavandă, funcționează pentru

8966645743646
Amestecul Serenity de la doTerra conține flori de lavandă, lemn de cedru, floare de Ylang Ylang, frunză de măghiran, floare de mușețel roman, rădăcină Vetiver, lemn de santal din Hawaii

a îmbunătăți somnul și a trata insomnia. Un studiu din 2015 a implicat 158 ​​de mămici în perioada postpartum și a fost împărțit în grupul de control și de intervenție. Grupul de intervenție a inhalat ulei de lavandă înainte de culcare de patru ori pe săptămână timp de opt săptămâni. Femeile care au utilizat ulei de lavandă au prezentat o îmbunătățire semnificativă a calității somnului comparativ cu grupul de control.

 

Există mai multe studii, la fel ca și aceasta, care implică mame, care demonstrează efectul calmant al uleiului de lavandă care provoacă somnul. Inhalarea uleiului de lavandă a demonstrat că reduce tulburările de somn, îmbunătățește calitatea și durata somnului, combate insomnia și îmbunătățește bunăstarea generală. În plus, spre deosebire de cele mai multe medicamente sedative, lavanda nu provoacă efecte secundare nedorite. Promovează de fapt sănătatea mentală și fizică generală.

Pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului, difuzați ulei de lavandă în dormitorul dvs. înainte sau în timpul somnului. De asemenea, puteți freca 3-5 picături direct pe gât, piept și tâmple. Faceți o baie relaxantă prin adăugarea a 15 picături de ulei de lavandă și 1 ceașcă de săruri Epsom în cadă, este o altă modalitate eficientă de a utiliza ulei de lavandă pentru a îmbunătăți somnul și pentru a vă relaxa corpul.

9. Îmbunătățește durerea

Mai multe studii au constatat că uleiul de lavandă ajută ca analgezic natural. Pur și simplu frecarea lavandei în zona de îngrijorare poate reduce inflamația și intensitatea durerii, ajutând la atenuarea simptomelor multor condiții de sănătate.

Un studiu din 2015 publicat în revista Terapiile Complementare în Medicină, indică faptul că aplicarea locală a uleiului de lavandă scade intensitățile moderate ale durerii în timpul introducerii acelor de dializă. Cercetatorii subliniaz că lavanda poate fi o opțiune pentru a reduce durerea cauzată de  introducerea acelor de dializa, ceea ce provoacă teamă și anxietatea constantă pentru multi pacienți hemodializați.

Un alt studiu, publicat în Jurnalul de Medicină alternativă și complementară, a constatat că o combinație de uleiuri esențiale de lavandă, măghiran, mentă și piper negru au îmbunătățit durerea gâtului atunci când se aplică zilnic zonei afectate.

Și încă un alt studiu recent a demonstrat că uleiul de lavandă, masat în piele, poate ajuta la ameliorarea dismenoreei, care este asociată cu dureri menstruale și crampe în abdomenul inferior. Rezultatele acestui studiu sugerează că uleiul de lavandă poate fi folosit ca remediu natural pentru PMS (sindrom premenstrual) și crampe menstruale.

10. Terapie complementară pentru cancer

Un studiu publicat în Jurnalul African de Medicamente Tradiționale, complementare și alternative arată că aromoterapia, în special folosirea uleiului de lavandă, ajută pacienții cu cancer să facă față stresului, greaței, durerii cronice și depresiei. Deoarece uleiul de lavandă funcționează pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a stimula starea de spirit, pentru a îmbunătăți somnul și pentru a lupta împotriva stresului, acesta poate fi utilizat ca agent terapeutic.

Masarea uleiului de lavandă în spatele gâtului, pieptului, încheieturilor și templelor poate provoca efecte relaxante și calmante. Dacă aveți dureri musculare sau articulare sau dureri la locul injecțiilor, aplicați 2-3 picături de lavandă în zona afectată.

Pentru a scadea stresul și anxietatea și pentru a îmbunătăți somnul, difuzați lavandă sau o inhalați direct din sticlă. Acest lucru poate fi util în special înainte și după procedurile chirurgicale și tratamentul cu chimioterapie.

Efecte secundare și precauții

Pentru majoritatea oamenilor, beneficiile uleiului de lavandă sunt tot ceea ce veți experimenta și folosirea uleiului de lavandă este complet sigur; cu toate acestea, nu a existat o cantitate extinsă de cercetări științifice efectuate asupra interacțiunilor uleiului de lavandă cu alte medicamente sau pentru utilizarea lor la femeile gravide, deci există anumite situații în care veți dori să fiți precauți.

Interacțiuni medicamentoase: Dacă luați deja orice medicamente pentru tulburări legate de somn sau pentru depresie, fiți precauți de faptul că lavanda poate crește eficacitatea acestor medicamente. Chiar dacă utilizați un ajutor pe durata somnului sau orice tip de sedative rețineți că lavanda produce somnolență deci este mai bine să nu combinați ulei de lavandă cu alte medicamente sau suplimente legate de somn. Dacă intenționați să faceți anestezie în viitorul apropiat, veți dori, de asemenea, să evitați utilizarea uleiului de lavandă.

Femeile gravide: Uleiul de lavandă este în general considerat sigur pentru femeile gravide și care alăptează. Deoarece poate avea un efect relaxant asupra mușchilor  folosiți levănțica cu prudență în al treilea trimestru. Cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea oricăror uleiuri esențiale când sunteți gravidă, deoarece nu s-a garantat că acestea sunt sigure în acest moment. (24)

Copii: Uleiul de levănțică este considerat în general sigur pentru copii, deși există îngrijorarea că efectul lavandei asupra nivelurilor hormonale ar putea fi dăunător băieților care nu au trecut încă prin pubertate. Deși nu există dovezi puternice în acest sens, (doar 1-2 studii foarte mici au fost finalizate), părinților li se spune să acționeze cu prudență dacă folosesc frecvent ulei de lavandă pentru copiii mici.

Ingerarea uleiului de lavandă: Studiile până în prezent au analizat în primul rând efectele utilizării uleiului de lavandă pe piele sau prin inhalare. Nu au fost găsite simptome negative atunci când 3 picături de ulei sunt amestecate cu un ulei purtător și aplicate direct pe piele, cu toate acestea nu s-au făcut prea multe cercetări în mod oficial pentru a privi efectul înghițirii uleiului. Majoritatea oamenilor nu simt nici un simptom negativ atunci când consumă ulei de lavandă, dar datorită nivelurilor ridicate de antioxidanți, veți dori să păstrați acest lucru la un nivel minim și să aveți grijă dacă aveți un sistem digestiv sensibil. Nu există interacțiuni cunoscute cu produse alimentare ale uleiului de lavandă în acest moment.

Pentru a beneficia de calitățile acestui ulei, îl puteți achiziționa accesând linkul de mai jos – secțiunea Shop

http://mydoterra.com/astalusdaria

Untitled design (1)

 

Surse:

  1. Cavanagh HM1, Wilkinson JM. Biological activities of lavender essential oil. Phytother Res. 2002 Jun;16(4):301-8.
  2. Hichem Sebai, Slimen Selmi, Kais Rtibi, Abdelaziz Souli, Najoua Gharbi and Mohsen Sakly. Lavender (Lavandula stoechas L.) essential oils attenuate hyperglycemia and protect against oxidative stress in alloxan-induced diabetic rats. Lipids Health Dis. 2013; 12: 189. Published online 2013 Dec 28. doi: 10.1186/1476-511X-12-189
  3. Hancianu M1, Cioanca O, Mihasan M, Hritcu L. Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats. Phytomedicine. 2013 Mar 15;20(5):446-52. doi: 10.1016/j.phymed.2012.12.005. Epub 2013 Jan 23.
  4. Silva GL1, Luft C1, Lunardelli A1, Amaral RH2, Melo DA1, Donadio MV1, Nunes FB1, de Azambuja MS1, Santana JC1, Moraes CM1, Mello RO1, Cassel E3, Pereira MA3, de Oliveira JR1. Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil. An Acad Bras Cienc. 2015 Aug;87(2 Suppl):1397-408. doi: 10.1590/0001-3765201520150056. Epub 2015 Aug 4.
  5. Pan Xu, Kezhu Wang, Cong Lu, Liming Dong, Li Gao, Ming Yan, Silafu Aibai, Yanyan Yang and Xinmin Liu. The Protective Effect of Lavender Essential Oil and Its Main Component Linalool against the Cognitive Deficits Induced by D-Galactose and Aluminum Trichloride in Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2017; 2017: 7426538. Published online 2017 Apr 26. doi: 10.1155/2017/7426538.
  6. de Rapper S1, Kamatou G, Viljoen A, van Vuuren S. The In Vitro Antimicrobial Activity of Lavandula angustifolia Essential Oil in Combination with Other Aroma-Therapeutic Oils. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:852049. doi: 10.1155/2013/852049. Epub 2013 May 13.
  7. https://draxe.com/lavender-oil-benefits/ 

     

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s