Uleiuri esențiale pentru tegument – partea I

Cum poate sistemul tegumentar să beneficieze de uleiurile esențiale?

Mai multe studii au arătat că uleiurile esențiale pot fi folosite pentru îngrijirea sistemul tegumentar. O revizuire științifică din 2013, publicată în medicina gratuită și alternativă bazată pe dovezi, a constatat că unele extracte de plante au capacitatea de a curăța radicalii liberi, de a proteja pielea prin inhibarea degradării enzimatice și de a promova sinteza colagenului în piele.
Un studiu realizat în 2014 de către Universitatea de Medicină din Lodz din Polonia a constatat că uleiul de geranium este capabil să ajute la răni greu de vindecat, cum ar fi leziuni mecanice și arsuri. Uleiul de geranium a prezentat activitate antimicrobiană și a fost eficace în combaterea petelor clinice gram-negative bacteriene.
În plus, un studiu publicat în Archives of Dermatology a investigat eficacitatea aromoterapiei în tratarea pacienților cu alopecia areata (o boală autoimună a pielii care a dus la pierderea părului). Studiul a durat 7 luni și au fost implicați 86 de pacienți. Uleiurile esențiale folosite au fost  cimbru, rozmarin, levănțică și lemn de cedru, amestecate zilnic cu jojoba și uleiuri  purtătoare cum ar fi uleiul de semințe de struguri. Grupul de control folosea zilnic numai uleiurile purtătoare. Ca rezultat al terapiei, cei 43 de pacienți din grupul activ au prezentat o îmbunătățire comparativ cu pacienții din lotul martor. Acest studiu sugerează că aromoterapia este un remediu sigur și eficient pentru alopecia areata, iar uleiurile esențiale sunt semnificativ mai eficace decât uleiurile purtătoare.

1. ACNEEA

screen-17.47.11[11.02.2018]Acneea este o afecțiune care afectează milioane de copii și adulți din toata lumea. Cauza principală a acneei este că porii sunt înfundați, ceea ce duce la supraaglomerarea bacteriilor pe piele. Dieta slabă, stresul și medicamentele precum contraceptivele orale și corticosteroizii pot agrava acneea. Alți factori, cum ar fi inflamația sistemică, fluctuațiile hormonale și nivelurile crescute ale cortizolului, pot exacerba acneea. Mulți pacienți nu sunt conștienți de faptul că multe medicamente comune pentru acnee pot provoca reacții adverse grave, inclusiv conjunctivită, piele subțire permanentă, arsuri extreme. Este bine de avut în vedere explorarea remediilor naturale acasă pentru acnee care abordează rădăcina problemei și sunt blânde cu pielea.

Uleiuri eficiente:

Melaleuca (arbore de ceai): ajută la distrugerea bacteriilor care provoacă acnee. Un studiu din 2007 sugerează că uleiul de arbore de ceai este un remediu eficient pentru acneea ușoară până la moderată. În ceea ce privește îmbunătățirea generală a acneei, uleiul de arbore de ceai a fost de 5,8 ori mai eficace decât placebo. (http://www.bioline.org.br/pdf?dv07006)
Holy Basil și Manuka: ideale pentru îngrijirea pielii datorită proprietăților lor anti-bacteriene și antimicrobiene.
Juniper Berry: un puternic agent antibacterian; luptă împotriva acneei datorită compușilor chimici specifici
Lavandă: ajută la prevenirea infecțiilor prin combaterea bacteriilor și a ciupercilor; poate reduce la minimum apariția cicatricilor de acnee.

Ce poți face acasă?. Se amestecă 1 lingură de ulei de nucă de cocos, 3 linguri de miere, 1 lingură de oțet de mere, 20 de picături de ulei din melaleuca și 2 capsule de probiotice (deschise și golite în ingrediente) și se spală tenul cu acest amestec. Se toarnă într-o sticlă convenabilă și se depozitează în loc răcoros și uscat.

Sugestii de suplimente
Probiotice: susține digestia și sistemul imunitar, plus sprijinirea sănătății pielii prin combaterea acneei cu probiotice. Luați zilnic între 25 și 50 de miliarde de unități de colonizare (CFU).
Zinc: Acest mineral promovează funcția imună normală și ajută la susținerea sănătății pielii prin echilibrarea hormonilor.

2. ÎMBĂTRÂNIREA PIELII

screen-18.35.51[11.02.2018]

Mulți factori determină îmbătrânirea pielii. Unii îi putem influența; alții nu putem. De-a lungul timpului, toți obținem linii vizibile pe fața noastră și observăm că pielea noastră devine mai subțire și mai uscată. Genetica se înțelege că joacă un rol major în momentul acestui proces. Cu toate acestea, putem avea influență asupra unui alt tip de îmbătrânire, și anume îmbătrânirea prematură provocată de factorii de mediu și alegerile privind stilul de viață. De exemplu, consumul excesiv de zahăr, stresul, toxicitatea și fumatul pot duce la accelerarea procesului de îmbătrânire. Chiar și persoanele care au deja semne de îmbătrânire prematură a pielii pot beneficia de modificări ale regimului alimentar și ale stilului de viață și de a adăuga anumite suplimente, inclusiv uleiurile esențiale, în regimul zilnic.

Uleiuri eficiente:

Ylang Ylang: dovedită a fi eficient în combaterea dezvoltării celulelor canceroase ale pielii și a melanomului. (Matsumoto, T., Nakamura, S., Nakashima, S., Fujimoto, K., Yoshikawa, M., Ohta, T., Ogawa, K., Matsuda, H. (2014, April 25) Lignan dicarboxylates and terpenoids from the flower buds of Cananga odorata and their inhibitory effects on melanogenesis)
Tămâia: ajuta la protejarea celulelor pielii; poate fi folosită pentru a calma petele de acnee și apariția porilor mari, lupta împotriva ridurilor și are efect de lifting și astringent asupra pielii. Studiile recente au arătat că tămâia ajută la tonifierea pielii, reduce apariția cicatricilor și a acneei și poate ajuta la vindecarea rănilor, de asemenea, în vergeturi și cicatrici chirurgicale și în pielea uscată sau crăpată.
Lavandă: poate ajuta la combaterea stresului oxidativ care duce la îmbătrânirea precoce.
Ulei de santal: Ajută la calmarea și curățarea pielii; poate reduce inflamația; ajută la reducerea iritațiilor pielii, a rănilor și a petelor.

Ser de luptă împotriva vârstei. Se amestecă 1  linguriță de ulei de jojoba, 1  linguriță ulei de primrose, 1  linguriță de ulei de rodie, 15 picături de vitamina E, 20 de picături de ulei de lavandă sau tămâie și 10 picături de ulei de semințe de morcov. Se pune amestecul într-o sticlă de sticlă întunecată. Utilizați dimineața și noaptea pe față și pe gât.

Sugestii de suplimente
Verde Superfood: conține alimente bogate în compuși antioxidanți, cum ar fi chlorella, sucuri de iarbă, fructe de pădure și plante medicinale care încetinesc îmbătrânirea normală.
Resveratrol: încorporarea acestui supliment a demonstrat că reduce leziunile celulare și încetinește procesul obișnuit de îmbătrânire. Luați 250 până la 500 de miligrame pe zi.

3. PICIORUL ATLETULUI

screen-19.17.09[11.02.2018]

Piciorul sportivului este o infecție fungică, care de obicei începe între degete. Adesea se întâmplă la oameni ai căror picioare au transpirat în timp ce purtau pantofi bine fixați. Infecția este contagioasă și poate fi răspândită prin prosoape, pardoseli sau îmbrăcăminte contaminate; se poate răspândi și la nivelul picioarelor, a mâinilor, inghinal și a altor părți ale corpului. Unele simptome comune ale piciorului atletului includ o erupție cutată care poate provoca prurit, arsuri; îngălbenirea unghiilor; crăpături, carne deschisă; și miros neplăcut de picioare. Modul natural de a aborda piciorul atletului este cu un amestec de uleiuri esențiale de combatere a fungilor.

Uleiuri eficiente

Tea Tree: cel mai eficient remediu natural pentru piciorul atletului; lupta cu paraziți și ciuperci. (Li, WR., Li, HL., Shi, QS., Sun, TL., Xie, XB., Song, B., Huang, XM. (2016, July 7). The dynamics and mechanism of the antimicrobial activity of tea tree oil against bacteria and fungi).
Oregano: prezintă proprietăți anti-bacteriene și antifungice semnificative. Un studiu din 2013 a constatat că uleiul de oregano are activitate antimicrobiană și poate fi utilizat pentru combaterea infecțiilor bacteriene, virale și fungice. ( Moore-Neibel, K., Gerber, C., Patel, J., Friedman, M., Jaroni, D., Ravishankar, S. (2013 May). Antimicrobial activity of oregano oil against antibiotic-resistant Salmonella enterica on organic leafy greens at varying exposure times and storage temperatures).
Patchouli: protejează tăieturile sau rănile de pe piele de a deveni infectate; luptă și împotriva fungilor.
Geranium: conține proprietăți antibacteriene; de asemenea, bun pentru a ajuta la lupta împotriva infecțiilor bacteriene

Spălarea piciorului pentru sportivi. Adăugați 30 de picături de ulei de arbore de ceai într-o baie de picioare și înmuiați picioarele timp de 10 minute. După înmuiere și uscarea completă a picioarelor, masați câteva picături de ulei direct pe zona afectată.

Sugestii de suplimente
Usturoi: Un compus din usturoi, este deosebit de eficient împotriva ciupercilor care cauzează piciorul atletului.
Uleiul de semințe de grapefruit: Un remediu comun pentru piciorul atletului, spray-ul sau aplicați-l pe picioare și lăsați-l să se usuce complet. Uleiul de semințe de grapefruit poate fi lăsat peste noapte.

4. ECHIMOZĂ (VÂNĂTAIE)

screen-19.24.12[11.02.2018]

O vânătaie este o vătămare care apare ca o zonă a pielii decolorată pe corp, cauzată de o lovitură sau un impact care rupe vasele de sânge subiacente. Echimozele pot fi cauzate de deficiențe nutritive, factori insuficienți de coagulare a sângelui și boli grave, cum ar fi leucemia. Ele pot apărea la orice vârstă. Simptomele de vânătăi variază în funcție de cauză. Decolorarea pielii este adesea primul semn. Unele vânătăi apar cu dureri foarte mici și pot să nu fie observate, în timp ce altele pot provoca dureri și sensibilitate în zona vânătăilor. Aceste simptome se îmbunătățesc, în general, pe măsură ce apare vindecarea.

Uleiuri eficiente

Geranium: conține puternice proprietăți cicatrizante care măresc circulația sângelui chiar sub suprafața pielii.
Helichrysum: utilizat frecvent pentru a calma și pentru a promova regenerarea naturală a pielii.
Tămâie și Cypress: conține compuși, inclusiv alfa-pinen, care pot reduce apariția vânătăilor.
Lavandă: ajută celulele să se repare și susțin sănătatea țesuturilor. Un studiu din 2016 a demonstrat că aplicarea locală a uleiului de lavandă promovează sinteza colagenului și are potențialul de a promova îngrijirea externă a rănilor.

Ce puteți face acasă? Combinați câte 10 picături de ulei de geranium și helichrysum cu ¼ ceașcă de ulei de nucă de cocos și aplicați-l direct pe vânătăi pentru a încuraja circulația și pentru a promova sănătatea.

Sugestii de suplimente
Bromelaina: o enzimă găsită în ananas, bromelaina ajută la reducerea în mod natural a umflăturilor. Luați 500 miligrame de trei ori pe zi.
Vitamina C: Această vitamină este un antioxidant care ajută la fabricarea colagenului, care este esențială pentru repararea vaselor de sânge deteriorate. Luați 500 până la 1000 de miligrame zilnic

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s